Ugye ismerős az élethelyzet? A család kedves ismerőse, az Erasmus során megismert haver, a többéves külföldi munka alatt sokat segítő barát Magyarországra látogat és veled töltene egy vagy több napot. A programok sorának sem kell klisésnek lennie, ahogy az étkezéseknek sem. Hogyan tudjuk a legügyesebben megmutatni a külföldi látogatónak a magyar gasztronómiát? Szükségeltetik ehhez egy egész vacsoramenü, vagy apró trükkökkel, kreatív ötletekkel is célba érhetünk?
Nyilván érdemes felmérni a látogató igényeit, hogy mire nyitott, és mi az, ami nem igazán érdekli, de mi így mutatjuk meg nekik a magyar gasztronómiát. (Persze azon túl, hogy igyekszünk remek recepteket is bemutatni)
5 tipp, ami segít bemutatni a külföldi vendégnek a magyar konyhát
Nem a legszebb piac, hanem a legjobb piac
Piacra járni életérzés, és sokat elmond eleve egy nemzetről, hogy milyen piacokon vásárolnak, hogyan alakul a vásártéri élet. Sajnos nekünk nincsen római Campo dei Fiorink és egy madridi Mercado de San Miguel is vágyálom, de mindent vizsgáljunk a maga kontextusában. A magyar piac alma- és káposztaillatú, friss halak helyett a legmenőbbek szép belsőségekkel hívogatnak, a legszuperebb savanyúságokat szerezhetjük be és megvan az a fajta hangulata, amit, ha valaki szeret, örömmel szív magába minden héten. Nem feltétlenül az építészetileg legjelentősebb és ajánlásokba a legtöbbször bekerülő vásárcsarnok/piac adja a valós képet, sőt! Válasszunk egy kisebbet, kerületit, városközpontit, az lesz az igazi! Ha van még affinitás, akkor egy másik szemszögből akár egy őstermelői piacot is fel lehet keresni.
2in1: hentes és pecsenyéző
Bárcsak még aktívabb volna a pecsenyézőkultúránk! Kicsit már megkopott ez, de sokat lehet mutatni a mi kis Kelet-Európánkból egy billegőlábú könyöklő mögül, roppanós kolbásszal és hurkákkal megtámogatva. Nem ez a legszofisztikáltabb vendéglőzés, de miért ne mutatnánk meg azt, amire mi is sokszor vágyakozunk? Csak egy karéj jó kenyérre, ipari mustárra, koviubira és krémes májas hurkára! A pecsenyéző legtöbbször hentesüzlet is egyben. Hacsak nem hithű vegán a kedves vendégünk, mutogassuk azért meg neki, hogy mi rejt a pult! Dobjatok össze egy klasszikus fűszeres házi kolbászt!
Nincs egy jó gulyás…
Sokszor szentségelünk, hogy flancos étteremből Dunát lehetne rekeszteni, de egy jó pörköltöt vagy gulyást nem kapni sehol sem. Egyrészt, ha megvan a határozott véleményünk ezekről az ételekről, akkor készítsük el bográcsban a mi verziónkat a vendégnek: a szabadtűz mindig összehoz, ez is szorosan kapcsolódik a gasztrokultúránkhoz és már az előkészítés is jó kis beszélgetős szakasz. Ha mégis a profikra bíznánk a gulyást, úgy érdemes kisbisztrókba menni és messziről elkerülni a turistacsapdákat. Örök jó tanács, hogy általában azok a vendéglők, bisztrók jól muzsikálnak, melyeknél szűk az étlap, nincsen vadul csalogató személyzet az utcán, nem találkozunk semmiféle hamis folklorisztikus szimbólummal. Készítsd el otthon a klasszikus magyar gulyáslevest!
Vacsora, modernre szabva
Ha a piac, a pecsenyéző, a saját otthoni gulyás már ki lett pipálva, akkor egy igazi éttermi élmény is dukálna. Erre az esetre érdemesebb olyan helyet választani, ami a modern magyar gasztrót helyezi előtérbe. Ízgazdag, nem művészkedik, de konyhatechnológiákban és tálalásban a mai időkre hangolták. Mutassuk meg a halászlét, liba/kacsamájat, a tatárt, ízletes ragulevest, pecsenyekacsát, hagymás rostélyost, csülköt pékné módra, rakott krumplit, töltött káposztát, töltött paprikát, szilvásgombócot, lekváros palacsintát! Íme a hagyományos töltött paprika receptje!
Így cifráz egy igazi cukrász
Balgaság lenne lehagyni pont a cukrászdákat és a legfinomabb cukrászsütiket. Hogy a modernebb variációkat vagy a hagyományosakat választjuk, az a vendégünk ízlésére van bízva, de mi mégis maradnánk a régi kedvenceknél, amikre bármikor, bárhol büszkék lehetünk, mert (reméljük) sosem mennek majd ki a divatból. Ilyen például a Rigó Jancsi, az Eszterházy-torta, a Rákóczi túrós, a hatlapos, a zserbó, a lúdláb, a Dobos. Ha tényleg az autentikus a cél, akkor mindenképp egy régi, nagy, tradicionális cukrászdát válasszunk a kíváncsi vendégnek. Vagy próbáld ki ezt a hatlapos Eszterházy-torta receptet!
Még több érdekesség: