5 elragadó új hely az országban, az Alföldtől a Balatonon át Tatáig

Meglepően sok hely nyílt az utóbbi időben Budapesten, de Magyarország távolabbi pontjain is találunk új éttermeket, reggelizőhelyeket, amiket érdemes megjegyezni magunknak. Éledezik az Alföld, új hely jelentkezett be egész éves nyitvatartással a Balatonon, és az Öreg-tó mellett is újabb ponton töltődhetünk egy tatai kirándulás alkalmával.

  • Petőfi-kultusz és gourmet konyha: La’Róna

Egy hihetetlenül kedves hellyel jelentkezett be Kiskőrös augusztusban. Hol máshol, mint a Petőfi Sándor utcában, és az étteremben sem marad el a tiszteletadás a nagy költő szülőhelyének. A weboldaltól az étlapig Petőfi-sorok kísérik az étel-ital kínálatot, a La’Róna pedig csak félig étterem, a földszinti üvegpadló alatt máris látható a borbár, ami külön egységet alkot az alagsorban. Bár a kultúrtörténészek szerint Petőfi sokkal inkább a bordalaiban, mintsem a valódi borfogyasztásban fejezte ki a borok iránti szenvedélyét, és nagyevő sem volt, a La’Rónában mintegy 80-féle borral és meglepően színes étlappal várnak. A nemzetközi ételek közül kiemelkednek az olasz és indiai ízek, sok kreatív megoldással, újraalkotott klasszikusokkal, ínyenc kiegészítésekkel. A környéken utazgatva is megér egy kitérőt!

La’Róna bisztró és borbár / forrás

La’Róna bisztró és borbár

Kiskőrös, Petőfi Sándor u. 8.

  • Időutazás és lelassulás a kecskeméti Lechner Kávéházban

A városháza Kecskemét egyik büszkesége, a szecessziós stílusú épület tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula volt. A homlokzati harangjáték napközben minden egész órakor zenél, az épület Nagytemplom felőli sarkán pedig a Lechner Kávéház idézi meg a békebeli hangulatot. A kávéház enteriőrjére nem jellemző a szecessziós túldíszítettség, inkább visszafogott, barna faberakásokkal, klasszikus kávéházi hangulattal. A kávékon és villásreggeliken kívül à la carte kínálattal is várnak, az étlapon pedig a bundás kenyértől a kenyérrel kínált, házias libatöpörtyűn át a szarvasgombás kacsacombig mindenki kedvére és a napszaknak megfelelően válogathat. Ha nem merülnénk el az ínyenc örömökben, akkor is érdemes betérni egy habos kávéra és süteményre.

Lechner Kávéház / forrás

Lechner Kávéház 

Kecskemét, Kossuth tér 1.

  • Télen is Badacsony: a Hintába érdemes nem autóval jönni

A „funky hangulat, nyárias lazaság” ősszel és télen is értendő a Hintában. Badacsony új borbárja kifejezetten a környék kis pincéinek különlegességeire fókuszál, és ehhez mindössze néhány ételt kínálnak, amikben viszont remekelnek. A vietnámi bánh mì szendvics ihlette MalacBanh szendvicsbe tépett malac és kecsketúró kerül a vadkovászos bagettbe, a borok mellé jóleső zsírosdeszkára pedig házi rilett és marinált hagyma kerül, a hidegtálon környékbeli termelők sajtjai, sonkái kóstolhatók. A Hinta nem akar többnek látszani, mint ami: egy vidám, laza hely, ahol az egyszerű ételek sok odaadással készülnek, a borlap pedig garantáltan tartogat meglepetéseket. A borok nem, de a hinták minden korosztálynak szólnak!

Hinta Badacsony / forrás

Hinta Badacsony

Badacsonytomaj, Római út 196.

  • Tata, pizza, boldogság: már korareggeltől vár a Pizza Felice

Irány az ország északi része, Komárom-Esztergom vármegye. A 23 ezer fős várost feltette a gasztrotérképre a Platán Bisztró és az elképesztően nagy elismerést jelentő, 2 Michelin-csillagos Platán Gourmet. A lazább műfajban is virágzásnak indult a város, a Zsigmond Teraszon is nagy élet és jó konyha van, a nyáron megnyitott Pizza Felicével pedig tovább erősödtek a tatai Öreg-tó körül működő vendéglátók. A tó keleti oldalán, a Tópart-sétánytól egy sarokra találjuk a Felicét, azaz a boldogságot. Reggelizőhelyként is funkcionál, hétköznaponta már reggel 7-kor, hétvégén 8-kor nyitnak. A jó kávékon kívül nagy kedvencek az ízesített limonádék, a pizzák pedig vékonytésztájúak és ropogós szélűek, sokféle olasz feltéttel a ricottától a salsiccia (kolbászon) és mortadellán át a pármai sonkáig és szarvasgombakrémig. A legtöbb ízt akkor élvezhetjük ki, ha az „olasz tapastálat” kérjük ki. Kint és bent is felicézhetünk!

Pizza Felice / forrás

Pizza Felice

Tata, Vértesszőlősi út 34.

  • Reggelitől a délutáni nassolásig a gödi La Brioche-ben

A La Brioche logójában Fibonacci-spirálszerűen tekeredik a briós, és itt valóban minden a péksütemények és desszertek körül forog. Maga a környék nem a leghívogatóbb, a Dunától jóval arrébb, a külvárosban, a Gödi Melegvízű Strandtól tíz perc sétára találjuk a helyet. Júliusban nyitottak, és érezhetően még csak most lakják be a teret, de a kínálat máris magáért beszél: tojásreggelikkel, szendvicsekkel, házias és klasszikus cukrászdai süteményekkel, pitékkel, tortákkal, rétessel, pohárdesszertekkel várnak. Igazi reggelizőhelyként már 7-kor nyitnak, és koraeste zárnak. A mindennapok mentsvára minden ilyen hely, ahová olyan egyszerű ételekért ugorhatunk be, mint egy rántott húsos zsömle (óriási hússal) vagy egy retró kókusztekercs.

La Brioche Coffee&More / forrás

La Brioche Coffee&More

Göd, Ady Endre út 101.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: La Brioche Coffee&More

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...