- Petőfi-kultusz és gourmet konyha: La’Róna
Egy hihetetlenül kedves hellyel jelentkezett be Kiskőrös augusztusban. Hol máshol, mint a Petőfi Sándor utcában, és az étteremben sem marad el a tiszteletadás a nagy költő szülőhelyének. A weboldaltól az étlapig Petőfi-sorok kísérik az étel-ital kínálatot, a La’Róna pedig csak félig étterem, a földszinti üvegpadló alatt máris látható a borbár, ami külön egységet alkot az alagsorban. Bár a kultúrtörténészek szerint Petőfi sokkal inkább a bordalaiban, mintsem a valódi borfogyasztásban fejezte ki a borok iránti szenvedélyét, és nagyevő sem volt, a La’Rónában mintegy 80-féle borral és meglepően színes étlappal várnak. A nemzetközi ételek közül kiemelkednek az olasz és indiai ízek, sok kreatív megoldással, újraalkotott klasszikusokkal, ínyenc kiegészítésekkel. A környéken utazgatva is megér egy kitérőt!
Kiskőrös, Petőfi Sándor u. 8.
- Időutazás és lelassulás a kecskeméti Lechner Kávéházban
A városháza Kecskemét egyik büszkesége, a szecessziós stílusú épület tervezője Lechner Ödön és Pártos Gyula volt. A homlokzati harangjáték napközben minden egész órakor zenél, az épület Nagytemplom felőli sarkán pedig a Lechner Kávéház idézi meg a békebeli hangulatot. A kávéház enteriőrjére nem jellemző a szecessziós túldíszítettség, inkább visszafogott, barna faberakásokkal, klasszikus kávéházi hangulattal. A kávékon és villásreggeliken kívül à la carte kínálattal is várnak, az étlapon pedig a bundás kenyértől a kenyérrel kínált, házias libatöpörtyűn át a szarvasgombás kacsacombig mindenki kedvére és a napszaknak megfelelően válogathat. Ha nem merülnénk el az ínyenc örömökben, akkor is érdemes betérni egy habos kávéra és süteményre.
Kecskemét, Kossuth tér 1.
- Télen is Badacsony: a Hintába érdemes nem autóval jönni
A „funky hangulat, nyárias lazaság” ősszel és télen is értendő a Hintában. Badacsony új borbárja kifejezetten a környék kis pincéinek különlegességeire fókuszál, és ehhez mindössze néhány ételt kínálnak, amikben viszont remekelnek. A vietnámi bánh mì szendvics ihlette MalacBanh szendvicsbe tépett malac és kecsketúró kerül a vadkovászos bagettbe, a borok mellé jóleső zsírosdeszkára pedig házi rilett és marinált hagyma kerül, a hidegtálon környékbeli termelők sajtjai, sonkái kóstolhatók. A Hinta nem akar többnek látszani, mint ami: egy vidám, laza hely, ahol az egyszerű ételek sok odaadással készülnek, a borlap pedig garantáltan tartogat meglepetéseket. A borok nem, de a hinták minden korosztálynak szólnak!
Badacsonytomaj, Római út 196.
- Tata, pizza, boldogság: már korareggeltől vár a Pizza Felice
Irány az ország északi része, Komárom-Esztergom vármegye. A 23 ezer fős várost feltette a gasztrotérképre a Platán Bisztró és az elképesztően nagy elismerést jelentő, 2 Michelin-csillagos Platán Gourmet. A lazább műfajban is virágzásnak indult a város, a Zsigmond Teraszon is nagy élet és jó konyha van, a nyáron megnyitott Pizza Felicével pedig tovább erősödtek a tatai Öreg-tó körül működő vendéglátók. A tó keleti oldalán, a Tópart-sétánytól egy sarokra találjuk a Felicét, azaz a boldogságot. Reggelizőhelyként is funkcionál, hétköznaponta már reggel 7-kor, hétvégén 8-kor nyitnak. A jó kávékon kívül nagy kedvencek az ízesített limonádék, a pizzák pedig vékonytésztájúak és ropogós szélűek, sokféle olasz feltéttel a ricottától a salsiccia (kolbászon) és mortadellán át a pármai sonkáig és szarvasgombakrémig. A legtöbb ízt akkor élvezhetjük ki, ha az „olasz tapastálat” kérjük ki. Kint és bent is felicézhetünk!
Tata, Vértesszőlősi út 34.
- Reggelitől a délutáni nassolásig a gödi La Brioche-ben
A La Brioche logójában Fibonacci-spirálszerűen tekeredik a briós, és itt valóban minden a péksütemények és desszertek körül forog. Maga a környék nem a leghívogatóbb, a Dunától jóval arrébb, a külvárosban, a Gödi Melegvízű Strandtól tíz perc sétára találjuk a helyet. Júliusban nyitottak, és érezhetően még csak most lakják be a teret, de a kínálat máris magáért beszél: tojásreggelikkel, szendvicsekkel, házias és klasszikus cukrászdai süteményekkel, pitékkel, tortákkal, rétessel, pohárdesszertekkel várnak. Igazi reggelizőhelyként már 7-kor nyitnak, és koraeste zárnak. A mindennapok mentsvára minden ilyen hely, ahová olyan egyszerű ételekért ugorhatunk be, mint egy rántott húsos zsömle (óriási hússal) vagy egy retró kókusztekercs.
Göd, Ady Endre út 101.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: La Brioche Coffee&More
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: