„Minden felkészülésbe bevontunk vidéki szakácstanulókat eddig is. Az utazásuk és a szállásuk költsége azonban mindig az a tétel volt, amit nehéz volt kigazdálkodni. Idén szeretnénk ezzel a jótékonysági vacsoraesttel ezen változtatni” – mesél a kezdeményezésről Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
Az a cél, hogy a sikeresen pályázó tanulók a felkészülés alatt kéthetes periódusokban váltsák egymást.
Tehetség és tudás
„Beleláthatnak így azokba a folyamatokba, amiket máshol nem volna lehetőségük megtapasztalni. A tanulóknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy minél több szakmai ismeretet magukba szívjanak a magyar csapat mellett, illetve minél inkább mutassák meg tehetségüket és tudásukat, amellyel a későbbiekben akár maguk is a Magyar Bocuse d’Or csapat tagjai lehetnek majd. Még az is elképzelhető, hogy a második, harmadik commis is közülük kerül majd ki. Ők azok, akik a felkészülés hajrájában végig velünk lesznek, amikor már időre főz a csapat.”
A világ legjobb étterme
A Geranium a világszerte legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermi rangsor, a World's 50 Best Restaurants 2021-es listájának 2. helyén szerepel, a szakmai híresztelések szerint pedig a legesélyesebb az idei évben arra, hogy a lista első helyére rangsorolják. A 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem séfje Rasmus Kofoed, aki a Stand meghívására érkezik Magyarországra.
A szakmai kapcsolat évekre nyúlik vissza: Széll Tamás egykori Bocuse d’Or versenyének felkészítőjét üdvözölhetjük Budapesten. A 3 Michelin-csillagos séf egy személyben a valaha volt legsikeresebb Bocuse d'Or versenyző, valódi ikon nem csak hazájában, a világ talán legizgalmasabb, progresszív gasztronómiai teljesítményeit nyújtó Dániában, hanem világszerte.
Ikonikus fogások az asztalon
Rasmus Kofoed Magyarországon most először mutatja be két emblematikus fogását a júniusi jótékonysági vacsoraesten. A vendégek így a sztárséf emblematikus signature halételét is kóstolhatják majd. A 3 Michelin-csillagos étterem ikonikus fogása a Márványozott tőkehal, író, petrezselyem, kaviár. Az immár teljesen húsmentes csúcsétterem majdnem teljesen zöldségekre építi menüjét, halakkal és tenger gyümölcseivel azonban dolgoznak. Egy kaviáros-tengeri halas étellel mutatja be a séf a Geranium világát.
A Magyar Bocuse d’Or csapat, Dalnoki Bence versenyző és Nyikos Patrik commis segítőikkel kiegészülve pedig ismét elkészíti azokat a fogásokat, melyekkel a 2022-es európai döntőn ezüstérmet szereztek, mégpedig pontosan olyan formában, ahogyan azt március végén a nemzetközi zsűri kóstolhatta a Budapesten megrendezett.
Az ország leghíresebb séfpárosának, az immár két étterem számára is Michelin-csillagot szerzett Szulló Szabinának és Széll Tamásnak két exkluzív fogása és egy desszertje szerepel a nemzetközi vacsoraesten. Ez a menüsor túlzás nélkül világszenzációnak számít.
A fogásokat az alkalomhoz illő komoly borsor kíséri, nagy évjáratok ikonikus Champagne-házaktól, többek között a Bollinger 007 Spectre 2009 Jéroboam és a Charles Heidsieck 1989 L’Oenothéque Jéroboam, a desszertek mellé pedig 2006-os Tokaji Aszú és a 2007-es Eszencia a Szepsy birtokról.
Még több információ az esemény Facebook-oldalán érhető el.