A világ legjobb éttermének séfjével tart jótékonysági főzést a Magyar Bocuse d'Or csapat

Közös jótékonysági vacsoraestet tart június 16-án a Stand Étteremben a Magyar Bocuse d'Or csapat. Ráadásul a főzéshez Rasmus Kofoed, a világhírű dán étterem, a Geranium séfje is csatlakozik. A rendkívüli vacsoraest bevétele a vidéki szakácstanulók tehetséggondozását segíti majd, akik a magyar csapat felkészülését támogatják a gasztronómiai világverseny alatt.

„Minden felkészülésbe bevontunk vidéki szakácstanulókat eddig is. Az utazásuk és a szállásuk költsége azonban mindig az a tétel volt, amit nehéz volt kigazdálkodni. Idén szeretnénk ezzel a jótékonysági vacsoraesttel ezen változtatni” – mesél a kezdeményezésről Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

Az a cél, hogy a sikeresen pályázó tanulók a felkészülés alatt kéthetes periódusokban váltsák egymást.

A világ legjobb éttermének séfjével tart jótékonysági főzést a Magyar Bocuse d'Or csapat

Tehetség és tudás

„Beleláthatnak így azokba a folyamatokba, amiket máshol nem volna lehetőségük megtapasztalni. A tanulóknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy minél több szakmai ismeretet magukba szívjanak a magyar csapat mellett, illetve minél inkább mutassák meg tehetségüket és tudásukat, amellyel a későbbiekben akár maguk is a Magyar Bocuse d’Or csapat tagjai lehetnek majd. Még az is elképzelhető, hogy a második, harmadik commis is közülük kerül majd ki. Ők azok, akik a felkészülés hajrájában végig velünk lesznek, amikor már időre főz a csapat.”

A világ legjobb étterme

A Geranium a világszerte legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermi rangsor, a World's 50 Best Restaurants 2021-es listájának 2. helyén szerepel, a szakmai híresztelések szerint pedig a legesélyesebb az idei évben arra, hogy a lista első helyére rangsorolják. A 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem séfje Rasmus Kofoed, aki a Stand meghívására érkezik Magyarországra.

A szakmai kapcsolat évekre nyúlik vissza: Széll Tamás egykori Bocuse d’Or versenyének felkészítőjét üdvözölhetjük Budapesten. A 3 Michelin-csillagos séf egy személyben a valaha volt legsikeresebb Bocuse d'Or versenyző, valódi ikon nem csak hazájában, a világ talán legizgalmasabb, progresszív gasztronómiai teljesítményeit nyújtó Dániában, hanem világszerte.

Ikonikus fogások az asztalon

Rasmus Kofoed Magyarországon most először mutatja be két emblematikus fogását a júniusi jótékonysági vacsoraesten. A vendégek így a sztárséf emblematikus signature halételét is kóstolhatják majd. A 3 Michelin-csillagos étterem ikonikus fogása a Márványozott tőkehal, író, petrezselyem, kaviár. Az immár teljesen húsmentes csúcsétterem majdnem teljesen zöldségekre építi menüjét, halakkal és tenger gyümölcseivel azonban dolgoznak. Egy kaviáros-tengeri halas étellel mutatja be a séf a Geranium világát.

árványozott tőkehal, író, petrezselyem, kaviár

A Magyar Bocuse d’Or csapat, Dalnoki Bence versenyző és Nyikos Patrik commis segítőikkel kiegészülve pedig ismét elkészíti azokat a fogásokat, melyekkel a 2022-es európai döntőn ezüstérmet szereztek, mégpedig pontosan olyan formában, ahogyan azt március végén a nemzetközi zsűri kóstolhatta a Budapesten megrendezett.

Az ország leghíresebb séfpárosának, az immár két étterem számára is Michelin-csillagot szerzett Szulló Szabinának és Széll Tamásnak két exkluzív fogása és egy desszertje szerepel a nemzetközi vacsoraesten. Ez a menüsor túlzás nélkül világszenzációnak számít.

A fogásokat az alkalomhoz illő komoly borsor kíséri, nagy évjáratok ikonikus Champagne-házaktól, többek között a Bollinger 007 Spectre 2009 Jéroboam és a Charles Heidsieck 1989 L’Oenothéque Jéroboam, a desszertek mellé pedig 2006-os Tokaji Aszú és a 2007-es Eszencia a Szepsy birtokról.

Még több információ az esemény Facebook-oldalán érhető el.

Címlapról ajánljuk

További cikkek