Újabban belevágtunk nemzetközi ételek elkészítésébe, de a hűtőnk és kamránk továbbra is magyar alapanyagokkal van tele? Pánikra semmi ok, nem kell azonnal elrohannunk a legközelebbi ázsiai, indiai, közel-keleti vagy spanyol boltba, és felvásárolnunk a teljes készletüket – a már meglévő élelmiszereinkkel is tudunk majd dolgozni. Korábban egy cikkben már bemutatkoztak azok a magyar alapanyagok, amelyek sajnos nem állják meg a helyüket a nemzetközi porondon, most következzenek az ellenpéldák, nézzük, mire képes a kamránk!
Nézd meg galériánkban a helyettesítésre alkalmas magyar alapanyagokat:
4 magyar alapanyag, ami abszolút helyettesítheti a nemzetközit
Hegyes erős – chili
A legtöbb nemzet rendelkezik piros vagy zöld, esetleg sárga színű, kisebb-nagyobb, hegyes paprikákkal, amelyek az étel és az élet megtüzesítésére használhatók – és ezek közül a magyar sem lóg ki. Bizony, a mi hegyes erősünk más chilipaprikák helyébe léphet, ha épp azokból nem kaptunk, nem vettünk. Egyedül arra figyeljünk, hogy tényleg jó tüzes legyen (némelyik paprika manapság egyszerűen fűízű).
Tömlős sajt – krémsajt
Mielőtt bárki máglyáért kiáltana, álljunk meg egy percre: a jó minőségű, tejszínes tömlős sajtok tényleg használhatóak az olyan krémsajtok helyett, mint például a Philadelphia. Még az olyan édes receptek esetében, mint a sajttorta, sem fog feltűnni senkinek a turpisság, a sós ételekben pedig szinte természetesen hat majd a tömlős sajt. És arról se feledkezzünk meg, hogy jóval olcsóbb alapanyag – csak nehogy véletlenül a magyarosat vagy a zöldfűszereset vegyük!
Erős Pista – chilipaszták
Kicsit visszatérve az első pontra: amelyik országban van erős paprika, ott bizony találni fogunk krémeket is, amelyek a zöldségből készülnek. A harissa például ilyen: általában nem tartalmaz mást, mint chilit, sót, olajat, ecetet és fűszereket – nem is áll távol a mi izmos Istvánunktól. Használjuk ez utóbbit bátran bármilyen levesben, raguban vagy húsételben (esetleg kompenzáljunk a hiányzó fűszerekkel, amennyiben szükséges).
Kolozsvári szalonna – baconfélék
Ha már ennyiféle szalonnával büszkélkedhet a magyar konyha, használjuk őket, amilyen gyakran csak tudjuk. Például nemzetközi receptekben is, bacon, nagyon szorult helyzetekben pancetta (olasz szalonna) helyett. Persze szigorúan a kolozsvárit: ez a húsos, sózott-pácolt-füstölt szalonna nemcsak zsiradékot, de rengeteg aromát is ad az ételeinknek – csakúgy, mint amerikai vagy olasz társa.
Receptek, amelyekben működhet a csere:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas/érdekes ötleteket is próbáld ki: