Újabban belevágtunk nemzetközi ételek elkészítésébe, de a hűtőnk és kamránk továbbra is magyar alapanyagokkal van tele? Pánikra semmi ok, nem kell azonnal elrohannunk a legközelebbi ázsiai, indiai, közel-keleti vagy spanyol boltba, és felvásárolnunk a teljes készletüket – a már meglévő élelmiszereinkkel is tudunk majd dolgozni. Korábban egy cikkben már bemutatkoztak azok a magyar alapanyagok, amelyek sajnos nem állják meg a helyüket a nemzetközi porondon, most következzenek az ellenpéldák, nézzük, mire képes a kamránk!
Nézd meg galériánkban a helyettesítésre alkalmas magyar alapanyagokat:
4 magyar alapanyag, ami abszolút helyettesítheti a nemzetközit
Hegyes erős – chili
A legtöbb nemzet rendelkezik piros vagy zöld, esetleg sárga színű, kisebb-nagyobb, hegyes paprikákkal, amelyek az étel és az élet megtüzesítésére használhatók – és ezek közül a magyar sem lóg ki. Bizony, a mi hegyes erősünk más chilipaprikák helyébe léphet, ha épp azokból nem kaptunk, nem vettünk. Egyedül arra figyeljünk, hogy tényleg jó tüzes legyen (némelyik paprika manapság egyszerűen fűízű).
Tömlős sajt – krémsajt
Mielőtt bárki máglyáért kiáltana, álljunk meg egy percre: a jó minőségű, tejszínes tömlős sajtok tényleg használhatóak az olyan krémsajtok helyett, mint például a Philadelphia. Még az olyan édes receptek esetében, mint a sajttorta, sem fog feltűnni senkinek a turpisság, a sós ételekben pedig szinte természetesen hat majd a tömlős sajt. És arról se feledkezzünk meg, hogy jóval olcsóbb alapanyag – csak nehogy véletlenül a magyarosat vagy a zöldfűszereset vegyük!
Erős Pista – chilipaszták
Kicsit visszatérve az első pontra: amelyik országban van erős paprika, ott bizony találni fogunk krémeket is, amelyek a zöldségből készülnek. A harissa például ilyen: általában nem tartalmaz mást, mint chilit, sót, olajat, ecetet és fűszereket – nem is áll távol a mi izmos Istvánunktól. Használjuk ez utóbbit bátran bármilyen levesben, raguban vagy húsételben (esetleg kompenzáljunk a hiányzó fűszerekkel, amennyiben szükséges).
Kolozsvári szalonna – baconfélék
Ha már ennyiféle szalonnával büszkélkedhet a magyar konyha, használjuk őket, amilyen gyakran csak tudjuk. Például nemzetközi receptekben is, bacon, nagyon szorult helyzetekben pancetta (olasz szalonna) helyett. Persze szigorúan a kolozsvárit: ez a húsos, sózott-pácolt-füstölt szalonna nemcsak zsiradékot, de rengeteg aromát is ad az ételeinknek – csakúgy, mint amerikai vagy olasz társa.
Receptek, amelyekben működhet a csere:
Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók
A köfte a Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója, melynek elkészítése régiónként más és más, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, ...
Legkrémesebb sajttorta
Manapság olyan sokféle alapanyag kapható, hogy nehéz dönteni, melyiket használjuk az egyes receptekhez. Sokéves konyhai pályafutásom alatt van egy pár fogás, amit volt szerencsém ...
Gyors carbonara
Nagyon szaftos, gyors és szuper egyszerű carbonara recept, a sietős napokra! ;)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas/érdekes ötleteket is próbáld ki: