A magas zsírtartalmú ételekről általánosságban azt gondoljuk, hogy nem tesznek jót az egészségnek, fogyasztásuk elhízáshoz vezethet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, sőt akár az alvás minőségére is hatással lehet. Nem kell azonban minden magas zsírtartalmú ételt kivágnunk az étrendünkből, sőt, vannak olyan zsíros ételek, amelyekből érdemes lenne többet fogyasztanunk!
6 magas zsírtartalmú étel, amely egyáltalán nem egészségtelen
Avokádó
Míg a legtöbb gyümölcs elsősorban szénhidrátokat, cukrokat tartalmaz, az avokádó tele van zsírokkal. Bár zsírtartalma magas, az egzotikus termésben található telítetlen zsírok kimondottan egészségesek, fogyasztása képes csökkenteni a “rossz” (LDL) koleszterinszintet. Válasszunk Európából érkezőt, ha lehet!
Sajt
Bár egyes szigorú diéták a sajtfogyasztást is megtiltják, a legtöbb tejtermékkel sokkal jobban járunk, mintha ultrafeldolgozott diétás élelmiszereket fogyasztanánk. A sajt nagyszerű kalcium-, B12-vitamin-, foszfor- és szelénforrás, és számos más tápanyagot is tartalmaz. Fehérjetartalma is igen magas, és más magas zsírtartalmú tejtermékekhez hasonlóan, nem növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Étcsokoládé
A magas, minimum 70%-os kakaótartalommal rendelkező étcsokoládék kimondottan egészséges és tápláló élelmiszernek számítanak. Az étcsoki magas rost-, vas- és magnéziumtartalma mellett tele van antioxidánsokkal, és nem utolsó sorban fogyasztása hatására az agyunk boldogsághormonokat termel, így a kedvünk is jobb lesz, ha eszünk néhány kockával.
Tojás
A tojásfogyasztást sokáig a magas koleszterinszinttel hozták összefüggésbe, a tojássárgája magas zsír- és koleszterintartalma miatt. Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a tojásban található koleszterin nincs hatással a vér koleszterinszintjére, így nyugodtan fogyaszthatjuk ezt a tápanyaggazdag fehérjeforrást.
Olajos magvak
Az olajos magvak zsírtartalma kimondottan magas, ennek ellenére hihetetlenül egészségesek. A magvakban található telítetlen zsírsavakra nagy szüksége van a szervezetnek, emellett kiváló növényi fehérjeforrások, a diófélék pedig E-vitamint is tartalmaznak és tele vannak magnéziummal. Együk őket módjával, egyszerre kb. egy marokkal!
Extra szűz olívaolaj
Szinte mindenki egyetért abban, hogy az extra szűz olívaolaj egészséges. Ez a zsiradék a bizonyítottan egészséges mediterrán diéta alapvető összetevője, támogatja a szív egészségét, szerepet játszik a vércukorszint- és a testsúlyszabályozásban, emellett pedig jótékony olajsavakat tartalmaz.
Még több érdekesség: