Az év halad előre, az évszakok váltják egymást... csak nem hagyhatjuk kedvenc étkeinket változatlanul. Alakítsuk őket a szezonhoz, próbáljunk ki új verziókat, hátha valami olyan ízkombinációra bukkanunk, ami lenyűgöz majd minket, és talán másokat is. A madártej önmagában elég szimpla ahhoz, hogy lehetővé teszi a könnyed kísérletezést: selymes állagához, vaníliás aromájához megannyi plusz hozzávalót társíthatunk. Nyár lévén essen a választásunk a bogyós gyümölcsökre, málnára, szederre, ribizlire, áfonyára. Apró színfoltok lesznek ők a madártej aranysárga tengerében, kész élmény lesz rájuk bukkanni a boldog kanalazások közepette.
A bogyós madártej elkészítéséhez szükség lesz a következőkre:
- 8 db tojás
- 1.7 l tej
- 250 g cukor
- 1 db vanília
- 1 ek étkezési keményítő
- 200 g málna
- 100 g áfonya
- 100 g szeder
- 100 g piros ribizli
- 1 csomag vaníliás cukor
Az elkészítés folyamata pedig így alakul majd:
A málna 2/3-át egy evőkanál cukorral sűrű lekvárrá főzzük pár perc alatt, majd egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Tálalásig félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük 200 gramm cukorral és a keményítővel (a térfogata duplázódjon meg, a színe pedig legyen világossárga).
1 liter tejet felteszünk melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal. Amikor már elég meleg (de még nem forr), fokozatosan és lassan hozzácsorgatunk a tojásos keverékhez a tejből, miközben folyamatosan keverjük azt. Ezt a hőkiegyenlítést addig folytatjuk, míg nagyjából a tej felét hozzá nem adtuk a tálhoz. Ekkor a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba.
Közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kellően sűrű sodót főzünk (olyasmi állaga legyen, mint a híg palacsintatésztának). Ha kész, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen hidegre hűtjük a hűtőben.
Tálalás előtt a fehérjét egy csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. Egy széles serpenyőben/fazékban feltesszük melegedni a maradék 700 ml tejet, további 300 ml vízzel és a tasak vaníliás cukorral. Ha már forr, lejjebb vesszük a lángot közepesre, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe. Lefedve 1-2 perc alatt készre főzzük őket.
A madártejet tojáshabbal, kevert bogyós gyümölcsökkel és a málnaöntettel tálaljuk, jó hidegen.
A bogyós gyümölcsös madártej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt: