Krémes vaníliafolyamon úszó habfelhők – a tökéletes madártej

A madártej az egyik olyan desszert, amit gondolkodás nélkül magunkkal vinnénk egy lakatlan szigetre. Szuper egyszerű, könnyed, és igazán időtálló. Elkészítése nem igényel sem extra alapanyagot (csak tejet, cukrot, tojást, vaníliát), sem komoly hozzáértést, és mégis óriási sikerélményt okoz, mikor elkészül. Mutatjuk a receptet.

A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen találjuk, akkor a legfinomabb, ráadásként pedig megszórhatjuk pirított mandulával, mazsolával, de karamellt is csorgathatunk rá. Sőt, nyáron dukál még hozzá bármilyen édes, apró bogyós gyümölcs is. Nekem már el is indult a nyár elválasztásom...KI MONDANA ERRE NEMET?

A híres úszó szigetek, avagy minden, amit a madártejről tudni érdemes - recept itt

A madártej nevének eredete kevésbé fűződik a madarak lefejt tejéhez. Sőt... inkább arra akartak utalni ezzel a kifejezéssel, hogy a desszert tetején úszkáló habgaluskák úgy néznek ki, mint ha fehér madárkák lennének.

Recept itt

Pontos eredete máig nem tisztázott, az elnevezés valószínűleg az ókori görögöktől származik, akik amúgy is híresek voltak buja és bőséges lakomáikról – ők "madarak tejének" nevezték a különleges édességeket. Akkoriban még mézzel édesítették, amitől még szuprémebb volt. Több különböző változata ismert világszerte, az angoloknál Floating islands, az osztrákoknál Kanarimilch, az indiaiaknál Rasmalai névre hallgat. Mind kicsit máshogy készül, de a lényeg ugyanaz:

krémes vaníliafolyamon lubickoló habfelhők.

Recept itt

Érdekesség még, hogy a madártej létezik Lengyelországtól kezdve Oroszországon át Észtországig is, bár ezekben az országokban inkább egy sűrített tejből készült, sütőben sült, soufflé (felfújt) szerű desszertről beszélhetünk, amit csokoládémázzal vagy karamellel öntenek nyakon.

A kikapart vaníliarúdtól lesz igazán intenzív a sodó íze - recept itt

Íme a mi receptünk:

Hozzávalók:

Krém\tejsódó vagy ki minek nevezi

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz hozzáadunk 200g cukrot, és habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvad, a térfogata duplájára nő, és kicsit kifehéredik. Hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét és egy evőkanál étkezési keményítőt (opcionális). Közben a tejet felmelegítjük, és beletesszük a kikapart vaníliarudat is.

Fontos a kiegyenlítés, hogy szép, selymes krémet kapjunk - recept itt

A cukros-habos tojássárgáját hőkiegyenlítéssel a vaníliás tejhez keverjük. (Ami azt jelenti, hogy 2-3 merőkanál meleg tejet a sárgájás keverékhez adunk, összekeverjük, majd óvatosan a többi meleg tejhez öntjük.) Folyamatosan kevergetve (nehogy lekapjon vagy becsomósodjon) megvárjuk, míg kellően besűrűsödik. (Egy híg állagú vaníliasodót kell kapnunk.) Ha szükséges, átszűrjük, hagyjuk kicsit állni, majd hűtőszekrényben teljesen kihűtjük.

Akkor tökéletes a tojáshab, ha ilyen kis szexi csúcsokat formáz...recept itt

Habgaluskák, azaz úszó madarak

Egy fazékban vagy serpenyőben vizet forralunk. A fehérjéket 50 g cukorral kemény habbá verjük. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk az enyhén gyöngyöző víz tetejére, majd lefedve 2-3 percig pároljuk őket. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük, és hagyjuk hűlni.

FYI: Elkészíthetitek a galuskákat úgy is, hogy a kiszaggatott tojáshabot a tejben főzitek meg, bár félő, hogy amíg elkészül a krém, addig összeesnek szegények.

A kihűlt vaníliás krémet tálkákba adagoljuk, majd 2-3 habgaluskával a tetején, pirított mandulával és mandulagrillázzsal megszórva tálaljuk. Nyáron reszelt citromhéj és bogyós gyümölcsök is tökéletesek hozzá.

Gyors mandulagrillázs

  1. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A cukorból és a vízből borostyán színű karamellt készítünk.
  2. A mandula egyik felét egészben félretesszük, a másikat pedig hozzákeverjük a karamellhez. Sütőpapíros tepsire borítjuk, és hagyjuk teljesen kidermedni.
  3. Késes aprítóban vagy kávédarálóban finomra daráljuk, majd ezzel a grillázsmorzsával és a félretett pirított mandulapehellyel megszórva tálaljuk.
Recept itt

Forrásunk volt.

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra

A tökéletes madártej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a házi finomságokat is próbáld ki:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...