Kiderült, hogyan lett maciformájú a mézesüveg

Évtizedek óta vásároljuk a mézet medveformájú üvegekben, az ikonikus megjelenés azonban nem csak Micimackónak köszönhető...

Az élelmiszer-csomagolások mindig is meghatározó részei voltak a gasztronómiának: sose felejtjük el Sport szelet zöld papírját vagy Medvesajt kör alakú dobozát, de a maci formájú mézesüveg is mindenkinek beleégett az emlékezetébe, sok helyen pedig még ma is kapható a kedves üvegbe zárt méz. Na de vajon hogy keletkezett az ikonikus csomagolás?

1946-ban Ralph és Luella Gamber vásárolt néhány méhcsaládot az amerikai Lancasterben, hogy a férfi kísérletezhessen a mézkészítéssel néhány közeli szomszédja javára. Nem is sejtette, hogy új hobbija világméretű dolgokat fog elérni, néhány év múlva ugyanis megszületett a Dutch Gold Honey nevű cég, amely Amerika egyik legnagyobb mézforgalmazójává vált.

A mackó formájú mézesüveg ötlete egy 1957-es baráti vacsorán fogant meg, amikor is a cég vezetői és néhány méhész kolléga éppen azon tanakodtak, hogyan lehetne eladni még többet a méhek által termelt édes nedűből.

Ezekben az években valóban Micimackó és Maci Laci voltak a leghíresebb mesehősök, így nem is volt kérdés, ha valamilyen terméknek mackó formája van, annak biztosan sikere lesz a piacon. Az ötlet pedig nagyot ment, hamarosan ugyanis a világon több más ország is az eredetihez hasonló üvegben kezdte el árulni a mézet, csaknem 75 évvel később pedig még mindig sokan keresik a kedves kis üvegeket, annak ellenére, hogy nem ez a legpraktikusabb tárolási mód, kiváltképp, ha a műanyagflakonos, nehezen összenyomható változatokról esik szó.

Bár a medvébe egy pillantás alatt beleszeretett mindenki, a mackó füléből és orrából állandóan méz folyt, ekkoriban ugyanis a műanyaggyártás még nem volt eléggé kifinomult ahhoz, hogy hibátlanul megformált "edényeket" tudjanak legyártani, maciból viszont nem volt két ugyanolyan, kezdetben ugyanis még kézzel festették meg az állatformák szemét és orrát is (kezdetben a Dutch Gold márka alapítóinak gyermekei festettek a sárga sisakos maciknak arcot). Azóta sokat változott a technológia, ma pedig már nem folyik a medve orrából vagy füléből méz.

A mackós üveg keletkezésének évfordulójára a Dutch Gold egy versenyt is hirdetett (furcsa mód 75 év során még egyszer sem akarta levédetni a cég a medveformát), ez idáig ugyanis a mackó név nélkül hódította meg a világot.

És hogy mi lett a nyertes elnevezés? A mézet tároló medve nem más, mint Nugget, amelyet akár aranyrögre is lehetne fordítani, tekintve, hogy az átlátszó üvegben egyfajta folyékony arany található.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...