Ez a recept nemcsak finom és gazdaságos, de még a mosogatnivalókat is kordában tartja. Egy fazék és kb. 30 perc kell ahhoz, hogy igazi őszi ízeket és hangulatot varázsoljunk a vacsoraasztalra. Sőt, ezt még a gyerekek is falni fogják, mondván, hogy ez „csak sajtos tészta".
Mert ki ne szeretné a sajtos tésztát?
Lehet amerikai típusú, változatos és gazdag ízű sajtok krémes egyvelegével és szarvacska tésztával, de lehet magyaros-koleszos is egy rakat sima trappistával + tejföllel egy óriás adag spagettin.
Mi most hozzuk a saját, megcsavart mac and cheese-ünket, amiben az a trükk, hogy sütőtökös sajtszószban fő készre a tészta is, így végül egy masszív, isteni egytálételt kapunk.
Hozzávalók:
- 30 g vaj
- 4 ek olívaolaj
- 600 g sütőtök
- 1 teáskanál zsálya
- 1 teáskanál édesköménymag
- chili ízlés szerint
- 5 dl alaplé
- 500 ek tej
- 200 g főzőtejszín
- 30 g reszelt parmezán sajt
- 150 g reszelt cheddar sajt
- 150 g reszelt mozzarella
- 200 g reszelt gouda
- szerecsendió ízlés szerint
- só g
- bors g
- 80 g pirított tökmag tálaláshoz adagonként 1 ek
- 50 g parmezán sajt a tálaláshoz adagonként 1 ek
Elkészítés
Egy nagy fazékban közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és az olívaolajjal hevítsük tovább. Majd adjuk hozzá a finomra vágott fehér és fokhagymát. Szórjuk meg zsályával, édesköménymaggal és apróra vágott chilivel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ezt követően borítsuk hozzá a kockázott sütőtököt (minél kisebbek, annál gyorsabban megfőnek), és öntsük fel kevés alaplével. 10-15 percig pároljuk, amíg kissé karamellizálódik, és teljesen megpuhul. Keverjük meg gyakran, le ne égjen az alja. Öntsük hozzá a többi alaplevet, és forraljuk fel, majd botmixerrel pürésítsük szinte teljesen simára.
Öntsük bele a száraz tésztát és a tejet. 20-25 percig főzzük, folyamatosan kevergetve, hogy az alja le ne ragadjon. Ha a tészta megfőtt, vegyük le az edényt a tűzről, és reszeljünk hozzá szerecsendiót. Szórjuk bele a reszelt sajtokat, a goudát, a cheddart, a mozzarellát és a parmezánt. Végül öntsük rá a tejszínt is, és keverjük el sűrű krémesre.
Lesd meg videón is, hogy készült ez a masszív kaja:
Azonnal, frissen tálaljuk tökmaggal, borssal és parmezánnal megszórva. Húsimádóknak jöhet rá egy kis sült szalonna is! Ha nem vagytok nagy tökrajongók, ezzel az atom sajtos, nyúlós kajával ti is ki fogtok békülni. Egyik kollégánk bizalmatlanul kóstolt bele, végül két tányérral is belapátolt belőle.
Az egyedényes sütőtökös mac and cheese receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: