A szerkesztőségtől kaptam a felkérést, hogy írjak a lúgosításról. Csak a kedvükért teszem meg, mert számomra az emberiség két részre szakadt: azokra, akik egy percre sem hitték el – nekik minek írjam le, amit már tudnak – , és azokra, akik hisznek benne és lelkesednek érte – nekik meg minek mondjak észérveket. Ha esetleg mégis érdekelnek valakit a tények, olvasson tovább.
Egy kis kémia
Muszáj kicsit képben lenni a tudományos háttérrel, úgyhogy kezdjük ott, hogy mi a lúg és a sav. Sav az, mi le tud adni hidrogéniont (H+), lúg (bázis) az, ami fel tud venni. A sokat hangoztatott pH-érték mutatja meg egy oldat kémhatását: ez az érték 7, ha az oldat semleges, héttől lefelé haladva egyre savasabb, héttől felfelé egyre lúgosabb.
Szervezetünk kémhatásáért egy jól szabályozott sav-bázis rendszer felel. A vér pH-ja 7,4, és ha csak kis mértékben is eltolódik bármelyik irányba, már panaszok jelentkezhetnek, súlyosabb esetben keringési- és tudatzavar alakulhat ki, akár halál is bekövetkezhet. Épp ezért a szervezet igyekszik a vér pH-ját állandó szinten tartani. Elnézést a kémiáért, de szót kell ejteni a szervezet pufferrendszereiről is. A pufferek két összetevőből álló rendszerek: az egyik rész felveszi a H+-t, ha kell, a másikról leválik a H+, ha a helyzet úgy kívánja. Ha nem túl nagy mennyiségű erős sav vagy lúg kerül ilyen közegbe, csak kis mértékben tudja megváltoztatni a pH-t, mert a puffer mindig kiegyenlíti a hatását.
Mi történik, ha mégis?
Ha valami miatt az optimális mennyiségnél mégis több lenne a sav a szervezetünkben, a vérben oldott hidrogénkarbonát szén-dioxiddá válik, és kilélegezzük. Ha netán több lenne a bázis, a „lúgosító” ammónia (NH3) a vesén keresztül a vizeletbe ürül. Egy szóval a vesén és a tüdőn keresztül tud kompenzálni a szervezet, ha bármi is a pH-ja eltolódására késztetné. Ha a tüdő vagy a vese beteg, akkor baj van, mert ezt a feladatát nem tudja elvégezni. Ha nagyon beteg, akkor konkrétan az intenzív osztályon rendezik az ember sav-bázis háztartását.
Egészséges ember tehát táplálkozással nem tudja a vér pH-ját befolyásolni (szerencsére).Olyan létezik, hogy bizonyos táplálékokkal a vizelet pH-ja eltolható, éppen a vese említett kompenzáló működése miatt. Ezért például a visszatérő húgyúti fertőzést kivédheti a C-vitamin, mert savasítja a vizeletet, amit a coli baktérium nem szeret.
De a vér lúgosítása hmmmm.... keresek valami finom szót....tudománytalan.
Mindemellett nem vitatjuk el senkitől a tapasztalatot, hogy a lúgosítónak mondott étrend mellett jobban érzi magát vagy fogyott, de ennek inkább az étrendre (sőt akár az egész életmódra) való fokozott odafigyelés az oka, mintsem a vér pH-jának változása.