Lúgosítás orvosi szemmel

A szervezetet lúgosítani kell egészségünk érdekében - tartja már magát egy ideje ez a trend is a köztudatban. Járjuk egy kicsit körbe a témát alaposabban!

A szerkesztőségtől kaptam a felkérést, hogy írjak a lúgosításról. Csak a kedvükért teszem meg, mert számomra az emberiség két részre szakadt: azokra, akik egy percre sem hitték el – nekik minek írjam le, amit már tudnak – , és azokra, akik hisznek benne és lelkesednek érte – nekik meg minek mondjak észérveket. Ha esetleg mégis érdekelnek valakit a tények, olvasson tovább.

Egy kis kémia

Muszáj kicsit képben lenni a tudományos háttérrel, úgyhogy kezdjük ott, hogy mi a lúg és a sav. Sav az, mi le tud adni hidrogéniont (H+), lúg (bázis) az, ami fel tud venni. A sokat hangoztatott pH-érték mutatja meg egy oldat kémhatását: ez az érték 7, ha az oldat semleges, héttől lefelé haladva egyre savasabb, héttől felfelé egyre lúgosabb.

Szervezetünk kémhatásáért egy jól szabályozott sav-bázis rendszer felel. A vér pH-ja 7,4, és ha csak kis mértékben is eltolódik bármelyik irányba, már panaszok jelentkezhetnek, súlyosabb esetben keringési- és tudatzavar alakulhat ki, akár halál is bekövetkezhet. Épp ezért a szervezet igyekszik a vér pH-ját állandó szinten tartani. Elnézést a kémiáért, de szót kell ejteni a szervezet pufferrendszereiről is. A pufferek két összetevőből álló rendszerek: az egyik rész felveszi a H+-t, ha kell, a másikról leválik a H+, ha a helyzet úgy kívánja. Ha nem túl nagy mennyiségű erős sav vagy lúg kerül ilyen közegbe, csak kis mértékben tudja megváltoztatni a pH-t, mert a puffer mindig kiegyenlíti a hatását.

Mi történik, ha mégis?

Ha valami miatt az optimális mennyiségnél mégis több lenne a sav a szervezetünkben, a vérben oldott hidrogénkarbonát szén-dioxiddá válik, és kilélegezzük. Ha netán több lenne a bázis, a „lúgosító” ammónia (NH3) a vesén keresztül a vizeletbe ürül. Egy szóval a vesén és a tüdőn keresztül tud kompenzálni a szervezet, ha bármi is a pH-ja eltolódására késztetné. Ha a tüdő vagy a vese beteg, akkor baj van, mert ezt a feladatát nem tudja elvégezni. Ha nagyon beteg, akkor konkrétan az intenzív osztályon rendezik az ember sav-bázis háztartását.

Egészséges ember tehát táplálkozással nem tudja a vér pH-ját befolyásolni (szerencsére).Olyan létezik, hogy bizonyos táplálékokkal a vizelet pH-ja eltolható, éppen a vese említett kompenzáló működése miatt. Ezért például a visszatérő húgyúti fertőzést kivédheti a C-vitamin, mert savasítja a vizeletet, amit a coli baktérium nem szeret.

De a vér lúgosítása hmmmm.... keresek valami finom szót....tudománytalan.

Mindemellett nem vitatjuk el senkitől a tapasztalatot, hogy a lúgosítónak mondott étrend mellett jobban érzi magát vagy fogyott, de ennek inkább az étrendre (sőt akár az egész életmódra) való fokozott odafigyelés az oka, mintsem a vér pH-jának változása.

Kapcsolódó szakirodalom:Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
Tőkehalfilé szezámos bundában

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...