A lőnye, vagyis a mákos guba 300 éves receptje

Őseink is édesszájúak voltak, így, ha nassolni akartak, összedobtak egy kis lőnyét. Na de mi az???

Mákos guba, mákos gubó, lőnye, bobajka - mind ugyanazt az édességet jelöli, ami nemcsak nálunk, hanem Németországban és Lengyelországban is kedvelt desszert. Ugyan a mákos guba pályafutása eredetileg ünnepi ételként indult, ma már az év minden szakában készítjük.

A mákos guba története

A mákos gubához régen nem szikkadt kiflit és tejet használtak: vékonyra nyújtott kelt tészta adta az alapját, amit kemencében sütöttek. A mákhoz a bőség, a gazdagság és a szerencse hiedelme társult, így az év végi ünnepi asztalon gyakran helyet kapott a lőnye, hogy az újesztendőben bőséget hozzon.

Az eredeti recept szerint langyos, cukros vízben feloldották az élesztőt, amit liszthez adva tésztát gyúrtak, majd tepsi hosszúságú, ujjnyi vastagságú rudakat formáztak belőle. A tésztát betették a kemencébe sülni, végül felkarikázták, és ezzel kész is volt a guba alapja, ami akár hónapokig is elállt. Tej helyett langyos vizet öntöttek rá, majd cukros mákkal megszórták.

Őseink idejében a mákos guba puritán ételnek számított, és böjt idején gyakran került az asztalra. A friss házasok sokszor hallhatták a „majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek” mondást, ami szintén arra utal, hogy régen az év csak egy bizonyos szakában ették a lőnyét.

Felturbózott gubareceptek:

Mákos guba muffin

Megint kísérleteztem. Először próbáltam nagyon "megreformosítani" az alapelképzelésemet, és pudingpor helyett pille kölespehelyből, igazi vaníliából, mézből és tejből főztem meg ...

A gubát még ma is az egyszerű és olcsó desszertek között tartjuk nyilván, de idővel a vizet tejre és vaníliasodóra cseréltük. A guba készítése során csak fantáziánk szabhat határt: ha úgy tartja kedvünk, tojáshabot, tejszínhabot, lekvárt, vagy akár (kandírozott) gyümölcsöket is adhatunk a mákos gubánkhoz.

300 éves recept

A 300 éves recept alapján perecből, vagy kenyérnek való tésztából készítették a lőnyét:“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...