5 jó hely Ljubljanában – Szuper éttermek szlovéniai kiruccanáshoz

A legtöbb nemzet számára igazi nyelvtörő a szlovén főváros nevének kiejtése. Érdemes azonban megbirkózni a kihívással, és legalább néhány napra elmerülni Ljubljana egyszerre pezsgő, mégis nem túl nagyvárosias életében. Remek vendéglátóhelyek tucatjai várnak a szlovén fővárosban.

Ljubljana az egyik legbájosabb európai főváros. A Ljubljanica két oldalára épült település a folyón átívelő festői kis hidakkal nem a zsúfolt, zajos fővárosok látképét idézi. És valóban, Ljubljana területe mindössze harmadakkora, mint Budapest, és csupán 300 ezren lakják. Hangulatában egyszerre közép-kelet-európai és olaszos-mediterrános, egy kis pedáns osztrák beütéssel. Nem a legslágeresebb úticélok egyike, érdemes tehát felfedezni déli szomszédunk fővárosát is a Bledi-tó, az Alpok, a síparadicsomok és az aprócska tengerpartján kívül.

5 hely következik az elegáns étteremtől a burgerezőig, ahová érdemes beülni Ljubljanában.

Vendégszerető személyzet és kiülős placc teszi otthonossá a Mannát / Fotó: Facebook

A Ljubljanica és a Gradaščica folyók torkolatánál egy klasszikus szlovén sátortetős házacska rejti ezt az elegáns, de meleg hangulatú gourmet éttermet.

Vendégszerető személyzet és kiülős placc teszi otthonossá a Mannát, ahol meglepően választékos fogásokkal várnak. Emblematikus ételük a szamárhúsból (!) készített tatár bifsztek, a  flambírozott libamáj és a hihetetlenül omlós ibériai Pata negra sertéslapocka. Az izgalmas étlap vegetáriánus, vegán és gluténmentes ételeket is jegyez, a kreatív konyhát kiemelkedően gazdag borválaszték egészíti ki. Ínyenceknek vétek a Mannát kihagyni!

Ljubljana egyik menő étterme az Altroké, amit a Michelin-kalauz is ajánl / Fotó: Facebook

Ljubljana egyik menő étterme az Altroké, amit a Michelin-kalauz is ajánl. A Ljubljanica folyótól néhány lépésre, az ódon épületekkel szegélyezett óváros egyik autentikus épületében találjuk, és csak a környezete régies.

Belül kortárs dizájn és kozmopolita miliő fogad, nyerstéglás, boltíves térrel, divatos berendezéssel. Az Altroké ínyencétterem a javából, ahol a tradicionális isztriai házi tésztával, a pljukanci szarvasgombával, a tatár pedig sárgaúszójú tonhalból készül. Saját maguk termesztette alapanyagokból is dolgoznak. Erősségeik a halak és tenger gyümölcsei, valamint a gondosan válogatott beszerzési forrásokból származó húsok, köztük izgalmas steakekkel. A hasonló stílusú helyekhez képest hosszabb és sokszínűbb választékkal várnak.

Igazi modern mediterrán konyhát visznek / Fotó: Facebook

Az Altrokétól tíz perc sétára, a folyó másik oldalán található a MOST, ha átsétálunk a Mesarski Moston, magyarul a Mészárosok hídján. Nem nehéz fellelni, a macskaköves óvárosi placcon óriási napernyők jelzik a tágas teraszrészt, és belül is sok vendéget le tudnak ültetni. Natúrbarna és törtfehér színekre hangolt enteriőr, meleg hangulat fogad az elegáns étteremben, ahol igazi modern mediterrán konyhát visznek kidolgozott, ínyenc ételekkel, de nem apró fine dining fogásokkal.

Sokat elárul a MOST szerepéről a városban, hogy tele van helyi vendégekkel.

Egy igazi hipszter burgerbár / Fotó: Facebook

A Krmilnica egy igazi hipszter burgerbár, amely Európa bármely nagyvárosában pont olyan jól mutatna, mint Ljubljanában.

Kizárólag kézműves hamburgerek közül választhatunk: a hely erre fókuszál, de ezt ki is maxolja – és nem akar többet mutatni magáról, mint egy cool hely falnivaló hamburgerekkel, néhány házi szósszal, sült krumplival, sörökkel. A burgerek ára hasonló – talán egy leheletnyivel magasabb –, mint itthon ugyanebben a kategóriában. 7,5-9 euró között alakul egy kézműves burger.

Nem egy túldizájnolt hely, de igazi újhullámos bisztrókonyhát visznek / Fotó: Facebook

Bistro Kotiček, avagy Sarok Bisztró. Szlogenje szerint a gyomrunk minden sarkát megpakolhatjuk itt, és ez valószínűleg jobban hangzik szlovénul, mint magyarul.

Nem egy túldizájnolt hely, de igazi újhullámos bisztrókonyhát visznek. Komfortételekre fókuszálnak, mindössze néhány olasz pasta, egy műértően összeállított kézműves burger és a steakspecialitásuk (beef tagliata) alkotja a menü gerincét. A falon régi bakelit- és kislemezek, semmi pompa, remek konyha, nem hiába a helyiek egyik kedvence a városban.

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet:

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...