Lisztmentes élet

Diós kuglóf (liszt nélkül)
Az elmúlt hetekben két különböző ételallergiával is foglalkoztunk, a laktózérzékenységgel, illetve a cukorbetegséggel. Mindkettőt szokás civilizációs betegségnek tekinteni, akárcsak e heti témánkat, a lisztérzékenységet. Se ahogyan a tej és cukor feldolgozásának problémája sem újdonság, a lisztérzékenység is évszázadok óta létezik – hogyhogy nem foglalkozott vele korábban az orvostudomány?

A lisztérzékenységre sajnos fokozottan igaz, hogy nagyon nehezen diagnosztizálható, mert tünetei nagyon hasonlóak az egyéb, ideiglenes emésztőszerv-rendszeri megbetegedésekhez. A fő tünetek – a hányás, hasmenés, puffadás, étvágytalanság – megegeznek egy átlagos gyomorrontás, a stressz, vagy éppen a laktózérzékenység tüneteivel. Alapos – és sajnos meglehetősen kellemetlen – vizsgálatsorozaton kell átesnie annak, aki meg akar bizonyosodni arról, hogy a szervezetébe kerülő glutén okozza a panaszait.

Lisztmentes piskótatekercs

De mit is kell tudnunk pontosan erről a betegségről? A lisztérzékenyek szervezetében a glutén fogyasztását követően sérül a vékonybél nyálkahártyája, erősen roncsolódik a bélflóra, így a bekerülő tápanyag nem tud felszívódni. Emiatt a primér tünetek mellett kialakul a csontritkulás, az erős fogyás, és a kóros alultápláltság. A betegségnek a mai napig nem ismerjük a kiváltó okát, de azoknál, akiknek a családjában előfordult, nagyobb eséllyel alakul ki a lisztérzékenység.

Sajnos az ételallergiák közül ezt a típust lehet a legnehezebben kezelni – gyógymódja ez idáig nem ismert, a tünetmentesség pedig csak élethosszig tartó diétával őrizhető meg. A diétából négy élelmiszert – a zabot, a rozst, a búzát és az árpát örökre el kell hagyni. Bár a tiltólista előre rövidnek tűnhet, ezek az élelmiszerek nemcsak a pékáruk és lisztek 95% -nak alapjai, de megtalálhatóak egyes húsipari termékben, félkész élelmiszerben és feldolgozott tejtermékekben is.

Kakaós puding - gluténmentes

A lisztérzékenyek a négy felsorolt alapanyag és belőlük őrölt lisztek helyett választhatják a kukorica,szója, köles, hajdina, rizs, és sárgaborsó- őrleményeket, illetve a kereskedelemben beszerezhető gluténmentes lisztkeverékeket. És bár egy átlagos, otthonon kívüli étkezést is rendkívül megnehezíthet, ha valaki csak a felsorolt alternatív szénhidrát-forrásokat fogyaszthatja, öröm az ürömben, hogy hála az egyre szélesedő kereskedelmi kínálatnak, a saját konyhánkban bármilyen klasszikus fogást elkészíthetünk gluténmentes változatban.

Gluténmentes receptek itt!

Krumplis omlett - gluténmentes

Valami újat szerettem volna kipróbálni. Az alapreceptet egy újságban találtam. Finom lett, érdemes kipróbálni. A tölteléket lehet variálni, feta+spenót, főtt brokkoli+ ementáli sajt, ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...