Lisztkukac a hűtőben? Mostantól alapanyagként is használhatod, ha mered!

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac fogyasztása biztonságos, ráadásul még fenntartható is.

Bár Európában még nem elterjedt szokás a rovarok fogyasztása, belátható időn belül akár az étterem étlapjain is megjelenhetnek olyan ételek, amelyek nem kis mennyiségben tartalmaznak lisztkukacot.

Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága a világon elsőként állapította meg, hogy a lisztkukac emberi fogyasztása is teljesen alkalmas, magas fehérjetartalommal rendelkezik, ráadásul fenntartható is, hiszen a közönséges lisztbogár lárváit sokkal kisebb területen, sokkal kisebb energiafelhasználással, ezáltal kevesebb károsanyag-kibocsátással lehet nevelni, mint például a csirkéket, sertéseket vagy marhákat - írja a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

Állítólag mogyoróíze van

Akik eddig kóstolták, azt mondják, a lisztkukac íze olyan, mint a mogyoróé. A szárított kukacokból ledarálva liszt készíthető, ebből az alapanyagból pedig szinte bármilyen főételt vagy desszertet elő lehet állítani. Az uniós hatóság szakértői szerint a lisztkukac fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik allergiások a poratkára vagy a rákhúsra, ezeket az érzékenységeket ugyanis erősítheti a lisztkukac fogyasztása.

Az EU élelmiszerbiztonsági hatóságának mostani engedélye új fejezetet nyithat az európai élelmiszer-előállításban, hiszen a jövőben már az egész EU-ban lehet majd forgalmazni és gyártani a lisztkukacból készült termékeket. A 444.hu információi szerint hatóság jelenleg több rovar fogyaszthatóságát is vizsgálja, néhány éven belül akár még a sáskák és tücskök is követhetik a lisztkukacok térnyerésének példáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...