Így helyettesítsd a lisztet karfiollal vagy cukkinivel

Sokan az étkezésük változatosabbá tétele, mások egészségügyi okok miatt döntenek úgy, hogy kerülik, vagy teljesen száműzik a hagyományos lisztet az étkezésükből. A számos gluténmentes lisztkeverék mellett – amelyek jellemzően gabonákból és magokból készülnek – egyre elterjedtebbek a zöldségalapú lisztek is, sőt, cikkünkből kiderül, hogy a hagyományos liszt számos ételben nyers zöldséggel is helyettesíthető részben vagy egészben.

Míg napjainkra a búza lett az első számú növény, ha gabonáról, vagy egyenesen a lisztről beszélünk, az emberiség mindig is sokféle alapanyagot használt, és sokkal kreatívabban állt a kenyér- és tésztafélék elkészítéséhez. Egyrészt sokkal többféle (alternatív) gabonát használtunk, másrészt előszeretettel készítettünk másféle növényekből is liszteket. Egyik legelterjedtebb és ma is széles körben használt növény természetesen a kukorica, de a világ számos pontján használják a szárított és porrá őrölt hüvelyeseket is tészták, lepények és kenyerek készítésére, alternatív lisztként. Ilyen például a hagyományos bab és a mungóbab, a szójabab, a csicseriborsó és a hagyományos zöldborsó is. De például Korzika több ősi és hagyományos étele készül gesztenyelisztből, hiszen a szelídgesztenye kellemesen édes, vízzel könnyen elegyíthető és kellően száraz állaga remekül alkalmas arra, hogy különféle lepények, köretek és kásák készüljenek belőle.

Így helyettesítsd a lisztet karfiollal vagy cukkinivel

De hogy jön ide a friss zöldség?

Elsőre teljesen lehetetlennek tűnik, pedig nem az: friss zöldség is lehet liszthelyettesítő. A karfiolt például egyre többen használják gabona helyettesítésére, gondoljunk csak a karfiolrizsre, ami jól elkészítve nagyszerű köretté válik, de a karfiol lehet tésztalap is pizzához, pitékhez, sós tarte-okhoz vagy akár quiche-hez is.

Szuperegyszerű karfiolrizs

Ha már unjátok a krumpli- vagy rizsköretet, és kicsit jobban odafigyelnétek a szénhidrátbeviteletekre, mindenképp próbáljátok ki ezt a pár perc alatt összedobható karfiolrizst. ...

Csicseri palacsinta

A franciákra jellemző kifinomult elegancia tükröződik ebben a receptben, ahogy az olasz csicseri lepénynél viszont a rusztikus egyszerűség. Nagyon érdekes kísérlet volt a két nemzettől ...

Magyaros karfiolpizza

Az elmúlt évek egyik nagy kedvence a karfiolpizza! Egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, ezért érdemes egyből dupla adagot csinálni! ;) Nálunk pillanatok alatt elfogyott!

Karfiolból pizza vagy rizs

Ehhez annyi a dolgunk, hogy a felaprított – aprítógéppel a legkönnyebb és leggyorsabb – karfiolt, aminek állaga valóban a rizshez hasonlít a leginkább, még nyersen összekeverjük tojással, sóval, borssal és valamilyen tetszőleges sajttal – ebben az esetben tovább kell elősütni a „tésztát”.

A másik lehetőség, hogy a felaprított karfiolt egy hőálló tálban átmikrózzuk, hogy félig átfőjön, ezután lecsepegtetjük, és összekeverjük a tojással, fűszerekkel, sajttal, majd pizzaalakúra formázzuk a masszát, és a sütőben elősütjük annyira, hogy kellemesen barna színt kapjon, és tésztaszerűen elkezdjen összeállni. Ezután a hagyományos pizzához hasonlóan kerül rá a paradicsomszósz és a számos feltét, amit csak megkívánunk és szeretünk. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, míg a feltét megolvad, átsül.

A karfiol íze az elkészült pizzában egyáltalán nem lesz tolakodó, cserébe egy rendkívül egészséges és szénhidráttartalomban alacsony finomságot kapunk.

Brokkolipizza

Az újragondolt pizzafeltét-kombinációk egyre inkább aranykorukat élik, a tészta hozzávalóin azonban ritkán szokás változtatni. Ez a lisztmentes recept olyanok előtt is megnyitja a ...

Ezzel az eljárással pedig nemcsak pizza, hanem a már említett többi sós finomság, pite, tarte vagy quiche is elkészíthető.

Cukkini, te csodás

A cukkini a másik zöldségünk, amiről rengeteg receptet találunk különböző tészta- és liszthelyettesítőkre keresve, nem véletlenül. A cukkini állaga, íze és beltartalmi értékei is nagyon alkalmassá teszik arra, hogy könnyen és eredményesen helyettesítsük vele a lisztet.

Édességekben, süteményekben, fasírtokban egyrészt a reszelt cukkinire cserélhetjük a liszt nagy részét, jó állagot ad majd az ételnek, anélkül, hogy eláztatná – egy dologra kell figyelni, hogy a süteményben a nedves hozzávalók mértékét csökkenteni kell a cukkini nedvességtartalma miatt.

De a cukkini vékonyra, hosszúra gyalulva nagyszerű spagettihelyettesítő is – pár pillanatig kell csak párolni, hogy még kellemesen ress maradjon, de ne legyen teljesen nyers. Mehet is rá bármilyen szósz, amit amúgy tésztára tennénk, emellett a karfiolhoz hasonlóan remek pizza- és lepényalap készíthető belőle.

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

Cukkiniropogós

Nem mondom, hogy nem kell hozzá egy ostyasütő. Jó, ha van. Ha nincs, akkor sütőben vagy serpenyőben is megsüthetjük, de az ostyasütőben valóban roppan és leheletvékony. Így a ...

Tonhalból tészta – na ne!

Ha a zöldségekkel már tettünk pár sikeres próbát, érdemes esélyt adni a tonhalnak is, egészen pontosan a sós lében eltett konzerv tonhalnak, amit lecsepegtetve, fűszerezve és tojással elkeverve szintén tudunk úgy formázni, hogy elősütés után pizzatészta alapként megpakolhatjuk mindenféle finomsággal. Az elősütés során ez az alap is elveszíti erősen halas ízét, finom és laktató ebéd vagy vacsora készülhet belőle minimális szénhidráttartalommal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotipp itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...