4+1 mártogatós sonkakísérő, amit a torma helyett (vagy mellett) imádni fogsz

Ha esetleg ellenérzésed van a tormával szemben, vagy csak tágítanád a perspektívád, és mellé is kínálnál valamit, ami kicsit extrább, mint a bolti ketchup, akkor figyelj. Különleges sonkakísérők jönnek!

Pár napja írtunk nektek a tormáról egy átfogó cikket, amiből kiderült, mily' csodás élettani hatásai vannak, és a sima ecetes formája mellett mennyi más opció is van, ahogy felhasználhatjuk a (húsvéti) menü részeként. Na mármost, ha nem szereted, vagy valami mást is hiányolsz az ünnepi asztalról, ami jól illik a tojás-sonka kalács triójához, akkor ne mozdulj. Izgalmas mártásokat, szószokat, mártogatósokat hoztunk!

1.) Házi majonéz

Ki ne szeretné a krémesen lágy sárga házi majonézt (egy kis tormával összekeverve) a tányérján tudni? A titka, hogy a tojássárgájához nagyon vékony sugárban adagoljuk a kb. egy-másfél dl olajat. Mehet bele citromlé, bors, pici mustár is, de akár zöldfűszerekkel is feldobhatod, és a fanciasalátádat is kikeverheted vele:

Házi majonéz szőlőmagolajjal

A házi finomságoknál nincs is jobb a világon, így van ez a majonézzel is, amihez nem kell túl sok hozzávaló. A végeredmény pedig egy krémes és finom krém. 

Franciasaláta házi majonézzel

Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!

2.) Lilahagyma-lekvár

A szó, amitől már leírásakor megborzongunk, de a jó értelemben, annyira isteni sültekhez, de húsmentesen étkezők is bátran használják, sajtok, sült zöldségek, szendvicsek mellé! Különlegességét a balzsamecet, a karamelles nádcukor és a kakukkfű adja.

Balzsamos lilahagyma-lekvár - recept itt!

3.) Pestók

Az olaszok hagyatéka, amit már bárki simán elkészíthet otthon is: lehet vörös vagy zöld, medvehagymás, zöldborsós vagy mondjuk petrezselymes, egyszerűen csodás húsokra kanalazva, tésztaszószként, de még pirítósra kenve is!

Medvehagymás pesto mandulával

A medvehagymának igen rövid szezonja van, amely kora tavasszal éli csúcsát, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget, és minél több finomságot készíteni belőle. Legyen szó ...

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

4.) Chutney-k

A chutney-k a keleti, fűszeres, egyszerre sós és édes, illetve édes és savanyú ízeket hozzák a tányérunkra, ahol simán megfér egymás mellett a szilva borssal, vagy a birsalma balzsamecettel. Húsokhoz isteniek!

Gombapaté uborka-chutneyval

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...

Csípős vadszilva chutney

Egy termelői piacon kóstoltunk a párommal hasonló chutney-t. Az édes, lekvárra emlékeztető íze, majd a csípős utóhatás mindkettőnknek tetszett. A képen látható chili a megszokott ...

Birsalma chutney

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetű, jelentése ...

+1. ) Remulád, hollandi mártás, fűszeres tejföl

A majonéz mezsgyéjén elindulva készíthetünk hollandi mártást is tojássárgájából és vajból, ami az Eggs Benedicthez avagy a Florentine-tojáshoz is isteni lesz, de egy fűszeres, hagymás remuláddal vagy egy snidlinges-medvehagymás-zöldfűszeres tejföllel se lőhetünk mellé!

Klasszikus hollandi mártás

A hollandi mártás egy igazi francia klasszikus, ami tavasszal a spárga mellé egyszerűen ellenállhatatlan. Kis gyakorlattal nagyon könnyű elkészíteni!

Remulád-mártás lilahagymával

Lehet már vagy két éve, hogy először ettünk remulád-mártást egy nagyon jó szegedi csárdában. Haltepertő mellé kínálták és azzal együtt nagyon finom volt. Azután párszor ...


Még több gasztrotartalom itt:

Inspiráció: via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...