A lila és a földöntúli látványt nyújtó pagodakarfiol, a lila krumpli és répa, a sárga és fehér cékla igazi kuriózumnak számítanak, de vajon megéri-e megvenni ezeket a sokszor igen drága zöldségféléket?
Karfiol meglepő színekben
A karfiol nemcsak különleges állagú és aromájú zöldség, hanem rendkívül egészséges alapanyag is, amelyet érdemes gyakran fogyasztani. Fehér színét sokan épp azért szeretik, mert nem hivalkodik az ételekben, de ez nem igaz a lila különböző árnyalataiban pompázó változataira.
Az egészen sötétlilától a már-már rózsaszínűnek tűnő darabok különleges színét a vöröskáposzta mély lila árnyalatát is adó antocián nevű antioxidáns adja.
A másik változat narancsszínben pompázó, hosszas nemesítéssel létrehozott karfiolféle, amit sokszor neveznek Cheddar karfiolnak is, ám az elnevezés csak a színben való egyezésre utal, ízében semmi köze a zöldségnek a karakteres sajtféléhez. Ízükben egyébként, ha nagyon keressük, akkor fel tudunk fedezni valamilyen különbséget a fehér karfioltól, a sárga kicsit jobban szétfő és krémesebb ízű, a lilában pedig vannak, akik diós jegyeket fedeznek fel, de ez utóbbi a szép és friss fehér karfiolban is érezhető.
Bár színe intenzitásából főzés során jócskán veszít, a belőle készülő krémek és pürék igen látványosak, ha pedig olajjal megkenve sütőben sütjük, a színe sokkal ragyogóbb marad.
Pagodakarfiol – nem a jövőből jött
Különleges, egészen futurisztikus formájú zöldség, amely olyan, mintha a brokkoli és a karfiol házasságából született volna, de alakjával még rajtuk is túltesz, ez a pagodakarfiol. Valójában az emberiség már évszázadok óta ismeri és terjeszti ezt a növényt, amely a vadkáposzta termesztett változata, ízében is megjelenésében hasonlít a brokkolira, de nem ugyanaz a két növény. A pagodakarfiol gyönyörű rózsái fraktálszerűen tornyosulnak egymáson, színe pedig egyenesen a neonra emlékeztet. Míg a karfiol teljesen a brokkoli pedig majdnem szét tud főni, a pagodakarfiol sokkal keményebb állagú, nehezebben fő szét.
Lila krumpli – létezik
Az eredetileg Peruból származó lila burgonya nem mindenféle nemesítések modern eredménye, hanem évszázadok óta fogyasztott, elterjedt burgonyafajta, de a modern gasztronómia is előszeretettel használja, ezt pedig annak a kedvező tulajdonságának köszönheti, hogy gyönyörű lila színét a hőkezelés ellenére is megtartja.
Így süthetjük, főzhetjük, készíthetünk belőle pürét és chipszet is, színe ugyanolyan mély lila lesz, mint nyersen. A lila színért itt is az antocián felel, csakúgy mint a céklánál is.
Ízében nem nagyon tér el a megszokott krumplitól, de gyönyörű színe miatt érdemes használni, ha valami igazán különleges finomságot szeretnénk készíteni.
Lila répa – az eredeti
A legtöbben nem tudják, de a répa eredetileg lila volt, tehát a mára már szinte elfeledettnek hitt és csak különleges zöldségeket áruló kereskedőknél felellhető zöldségféle régen sokkal elterjedtebb volt. Lila színét természetesen itt is az antociánnak köszönheti, amely antioxidáns a gyulladáscsökkentésben is segít. Nem gyakran jutunk lila vagy egyenesen fekete színű répához, de jó ha tudjuk, nemcsak egy szép színű, különleges zöldséggel van dolgunk, a külcsíny mellett igen egészséges is.
Céklák a szivárvány minden színében
Bár sokan csak rubinvörös gömbként ismerik, a cékla valójában sokkal többféle színben és formában létezik. A hosszúkás és egészen vékony alakban is megjelenő gyökérzöldség színei is igen sokfélék lehetnek, narancssárga, sárga, halvány, majdnem fehér színű változatait is termesztik, ezek mind egyre elterjedtebbek itthon is. A mély, lila és bíborszínű céklák mellett cirmos, csíkos változatokkal is találkozhatunk, amelyek különösen jól mutatnak nyersen, hajszálvékonyra szelve a salátákban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több gasztrocikk: