A licsi (Litchi chinensis) a szappanfafélék családjába (Sapindaceae) tartozik. Dél-Kínából származik, ahol több mint ezer éve termesztik a licsit, de a trópusi és szubtrópusi területeken is kiválóan megél. A kínaiak kedvenc gyümölcse.
A dió nagyságú gyümölcs kerekded vagy ovális alakú, a fehér gyümölcshús pedig jellegzetes, pikkelyes, rózsaszín héjban található meg. A gyümölcshús ruganyos, zselés állagú, íze pedig édeskés. Bár régebben csak konzerv formájában lehetett kapni nálunk, mostanra már a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain, illetve piacokon is megtalálható a friss gyümölcs is.
Kínában és Indiában tisztában vannak azzal, mennyiféle jótékony hatása van ennek a gyümölcsfajtának. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag, számos betegség ellen felveheti a harcot, és a gyermekek egészséges növekedésében is segít.
De ezek mellett még rengeteg más tulajdonsággal is bír:
- Segíthet beállítani a megfelelő vérnyomást és szívritmust, ezáltal segít megelőzni az infarktus és a stroke kockázatát.
- Mivel magas a foszfor- és a magnéziumtartalma, így segít abban, hogy egészségesek és erősek legyenek a csontjaink.
- Béta-karotin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszerünket, és segíti a máj és más szervek helyes működését.
- Kevés kalóriatartalma miatt, továbbá mivel nincs benne telített zsír és koleszterin sem, akár a diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk.
- Táplálja a bőrt, csökkenti a zsírosságát, emiatt jó a pattanások kialakulása ellen, illetve puhábbá teszi a bőrünket.
- B-komplex vitaminokkal is elhalmoz bennünket: tiaminnal, riboflavinnal, niacinnal és folsavval. Ezek az anyagok segítenek a szervezetnek lebontani a szénhidrátokat, fehérjéket és a zsírokat.
Fontos azonban, hogy a licsi fogyasztást nem szabad túlzásba vinni, ugyanis bőrkiütések és mitesszerek jelentkezhetnek a bőrödön, ha nem bírsz leállni pár szem után!
Még néhány érdekes zöldség és gyümölcs, amit mindenképpen meg kell ismerned: