Izgalmas köret a libamell mellé ~ 4-féle céklavariáció és parmezánchips Márton-napra

Párolt lilakáposzta ide vagy oda, mi idén valami egészen különlegesre voksoltunk, és céklatextúrákat készítettünk nektek (és magunknak) a libamell mellé: céklapürét, céklachipset, sült és savanyított céklát is mutatunk, az egészet pedig parmezánchipsszel koronázzuk meg.

Igen, szeretjük a párolt lilakáposztát meg a hagymás tört burgonyát is, sőt, a burgonyafánkkal sincs túl sok bajunk (hogyan is lehetne?!), de idén úgy döntöttünk, valami egészen más irányt veszünk Márton-nap alkalmából, és a libamell köretét a céklára húzzuk fel: CÉKLATEXTÚRÁK! CÉKLAVARIÁCIÓK! SAVANYÍTOTT CÉKLA! CÉKLACHIPS!

Ha pedig ez sem lenne elég, vagy nem vagytok nagy céklafanatikusok, nyugodjatok meg, egy kiváló parmezáncsipszet is összedobunk a végére.

Az egészet viszont az elegáns, sült libamellel kezdjük.

Fontos tudnivalók a libamell sütéséhez:

  • Sózás, borsozás előtt irdaljuk be a bőrt, de óvatosan, ne vágjunk bele a libahúsba!
  • Hideg serpenyőben, bőrrel lefelé kezdjük sütni a libamelleket!
  • Ha elkészültek, mindig várjunk pár percet szeletelés előtt, így marad puha a hús!

Céklatextúrák

A céklatextúrák hangzása és elkészítése is bonyolultnak tűnhet elsőre, ám minden folyamatnak megvan a maga menete és főzési deje. Ezeket összehangolva minden sikerülni fog, és krémes céklapürét, pikáns savanyított céklát, ropogós csipszet és isteni sült változatot prezentálhatunk!

A céklacsipszhez

  • A még nyers céklát mandolinon szeljük hajszálvékony szeletekre.
  • Sütés közben arra figyeljünk, hogy a szeleteknek még élénk legyen a színük, a szélük pedig pöndörödjön fel, mikor kivesszük őket az olajból.
  • Olaj helyett a sütőt is választhatjuk!

A savanyított céklához:

  • A marinádot, amelyben a cékladarabokat pácolni fogjuk, langyos vízből, cukorból, egy kávéskanál sóból és ecetből készítsük, majd facsarjunk bele némi narancsot, és adjunk hozzá egy kávéskanál tormát (utóbbi opcionális)!

A sült céklához:

  • A céklacikkeket keverjük össze kevés olívaolajjal, sóval, borssal és mézzel. Melegítsünk fel egy száraz serpenyőt, és a céklaszeletek mindkét oldalát alaposan pirítsuk le, hagyjuk, hogy szépen megkaramellizálódjon.

A céklapüréhez:

  • A főtt céklát és krumplit turmixoljuk simára némi sóval, borssal római köménnyel és vajjal!

A parmezánchips:

  • A parmezánt lereszeljük apró lukú reszelőn, száraz serpenyőben kör alapú halmokat formázva belőlük, elkezdjük sütni a tallérokat, majd ha lukacsosak és aranybarnák lettek, megfordítjuk, és készre sütjük a másik oldalukat is!

A 'Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel' teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több házias, mégis különleges recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...