Igen, szeretjük a párolt lilakáposztát meg a hagymás tört burgonyát is, sőt, a burgonyafánkkal sincs túl sok bajunk (hogyan is lehetne?!), de idén úgy döntöttünk, valami egészen más irányt veszünk Márton-nap alkalmából, és a libamell köretét a céklára húzzuk fel: CÉKLATEXTÚRÁK! CÉKLAVARIÁCIÓK! SAVANYÍTOTT CÉKLA! CÉKLACHIPS!
Ha pedig ez sem lenne elég, vagy nem vagytok nagy céklafanatikusok, nyugodjatok meg, egy kiváló parmezáncsipszet is összedobunk a végére.
Az egészet viszont az elegáns, sült libamellel kezdjük.
Fontos tudnivalók a libamell sütéséhez:
- Sózás, borsozás előtt irdaljuk be a bőrt, de óvatosan, ne vágjunk bele a libahúsba!
- Hideg serpenyőben, bőrrel lefelé kezdjük sütni a libamelleket!
- Ha elkészültek, mindig várjunk pár percet szeletelés előtt, így marad puha a hús!
Céklatextúrák
A céklatextúrák hangzása és elkészítése is bonyolultnak tűnhet elsőre, ám minden folyamatnak megvan a maga menete és főzési deje. Ezeket összehangolva minden sikerülni fog, és krémes céklapürét, pikáns savanyított céklát, ropogós csipszet és isteni sült változatot prezentálhatunk!
A céklacsipszhez
- A még nyers céklát mandolinon szeljük hajszálvékony szeletekre.
- Sütés közben arra figyeljünk, hogy a szeleteknek még élénk legyen a színük, a szélük pedig pöndörödjön fel, mikor kivesszük őket az olajból.
- Olaj helyett a sütőt is választhatjuk!
A savanyított céklához:
- A marinádot, amelyben a cékladarabokat pácolni fogjuk, langyos vízből, cukorból, egy kávéskanál sóból és ecetből készítsük, majd facsarjunk bele némi narancsot, és adjunk hozzá egy kávéskanál tormát (utóbbi opcionális)!
A sült céklához:
- A céklacikkeket keverjük össze kevés olívaolajjal, sóval, borssal és mézzel. Melegítsünk fel egy száraz serpenyőt, és a céklaszeletek mindkét oldalát alaposan pirítsuk le, hagyjuk, hogy szépen megkaramellizálódjon.
A céklapüréhez:
- A főtt céklát és krumplit turmixoljuk simára némi sóval, borssal római köménnyel és vajjal!
A parmezánchips:
- A parmezánt lereszeljük apró lukú reszelőn, száraz serpenyőben kör alapú halmokat formázva belőlük, elkezdjük sütni a tallérokat, majd ha lukacsosak és aranybarnák lettek, megfordítjuk, és készre sütjük a másik oldalukat is!
A 'Rozé libamell céklavariációkkal és parmezánchipsszel' teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több házias, mégis különleges recept itt: