A lila káposztakrémleves és a maradékmentő, sült édesburgonya-csónak

Készítsd el ezt a színével csábító krémlevest, egy nem mindennapi alapanyagból, lila káposztából, aztán a maradékból lehet egy saláta, ami töltelékként is jól funkcionál!

Ki hitte volna, hogy ilyen magával ragadó tud lenni egy káposztakrémleves? Ennél már csak a töltött édesburgonya lehet szebb. Egyszerre is elkészítheted mindkét fogást, hiszen egy fej lila káposztából több fogás is megvalósítható. Ezek a magukkal ragadó étkek az ünnepi asztalon is megállják a helyüket, nézd csak!

Lilakáposzta-krémleves - receptért kattints a képre!

Lila káposzta

Egy nagy fej káposzta alsó hangon egy kilós, de gyakori ennek a duplája is. Nem kell megijedni, bármekkora, hiszen egy csomó felhasználási módja létezik. Szüleink, nagyszüleink legtöbbször csak akkor vásároltak lila vagy más néven vörös káposztát, amikor párolt káposztát készítettek a karácsonyi menühöz. Ezzel a két recepttel ki szeretnénk szabadítani ebből a skatulyából!

Káposztás krémleves?

Nem szokványos felhasználási módja, elsőre nekem is furcsa volt, hogy turmixolni fogom a káposztát, de nagyon szeretem az újdonságokat, így kipróbáltam, és most már mindenkinek ajánlani szeretném. A káposztát kockázás, lesózás, pihentetés után felfőzzük, majd az első levét elengedjük. Zöldségalaplével, egy póréhagyma fehér részével és burgonyával főzzük készre. Ezektől még gazdagabb és krémesebb lesz a lilakáposzta-krémleves.

A póré zöldje

Gyermekkori tanítások beválnak, és nagyon örülök neki, amikor jó helyet találok egy-egy maradék „zöldségalkatrésznek”. A pazarlás megakadályozásaképpen a póréhagyma zöldjét is felhasználtam. Olívaolajban, lassú tűzön addig dinszteltem, ameddig átadta zöld színét neki. Miután átszűrtem, a krémes olajjal csodálatosan lehetett díszíteni a levest. A maradék leszűrt hagymát egy kis üvegbe zárva a hűtőbe tettem, a következő zöldségkrémlevesnek is nagyszerű ízt adott.

Lilakáposzta-krémleves két színben - receptért kattints a képre!

Tejszín és citrom

Ez a két alapanyag kiüti egymást, ha tejbe csepegtetjük a citromot, mert a citromsavtól kicsapódik a tejfehérje, így csak óvatosan lehet keverni a kettőt, vagy teljesen külön kell alkalmazni őket. A káposztakrémlevesbe tettem egy nagyon kevés tejszínt, amivel beállítottam az alapszínét. Aztán kinek ahogyan tetszett, vagy hogy ki melyik ízt kedveli, úgy díszítettem a kitálalt levest. Az egyik tányér leves tetejére tejszín és póréhagymás olaj került, egy másikra pedig citromlevet csepegtettem, amitől csodálatosan kivilágosodott ezeken a pontokon.

Fetás káposztasalátával töltött sült édesburgonya-csónak - receptért kattints a képre!

Káposztasaláta

Már rég rájöttem, mennyire finom lehet egy vitaminsalátában a frissen, vékonyan szelt lila káposzta, menő színt is ad neki. Sült édesburgonyára tálalva még mutatósabb. A narancsalapon a lila káposzta, a fehér feta, a pirult mogyoró vagy dió és a zöldfűszerek ízben és látványban is igazi élményevést biztosítanak.

Édesburgonya

Ebből az adagból nem lesz kevés saláta, így választhatunk nagyobb édesburgonyákat a sütéshez. Hagyjuk rajta a héját, így nem esik szét, szépen, mint egy csónakból, ki tudjuk kanalazni a krémes belsejét a saláta mellé. Mielőtt elkészítjük, dörgöljük át egy csak erre a folyamatra alkalmazott szivaccsal a külsejét. Félbevágva pedig vágjuk be keresztbe jobbról és balról is a tetejét, mintha csak rombuszokat rajzolnánk rá. Így könnyebben beleivódik a mézes-szójaszószos-citromos máz, amivel lekenjük sütés előtt és közben.

A töltött édesburgonya karácsonyra is elkészíthető - receptért kattints a képre!

Édes-savanyú öntet

Ahogy minden salátának, a lilakáposzta-salátának is szüksége van egy kis öntetre. Készíthetünk rá sima vinaigrette-et, de bővíthetjük ezt pár kanál görög joghurttal, így még krémesebb lesz. Lágyítja ízben a káposztát, és megjelenésben a szívünket. Az öntetet tegyük egy flakonba, onnan klasszul ki tudjuk nyomni az édesburgonyára tálalt saláta tetejére.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Fetás káposztasalátával töltött sült édesburgonya és Lilakáposzta-krémleves két változatban – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...