Ki hitte volna, hogy ilyen magával ragadó tud lenni egy káposztakrémleves? Ennél már csak a töltött édesburgonya lehet szebb. Egyszerre is elkészítheted mindkét fogást, hiszen egy fej lila káposztából több fogás is megvalósítható. Ezek a magukkal ragadó étkek az ünnepi asztalon is megállják a helyüket, nézd csak!
Lila káposzta
Egy nagy fej káposzta alsó hangon egy kilós, de gyakori ennek a duplája is. Nem kell megijedni, bármekkora, hiszen egy csomó felhasználási módja létezik. Szüleink, nagyszüleink legtöbbször csak akkor vásároltak lila vagy más néven vörös káposztát, amikor párolt káposztát készítettek a karácsonyi menühöz. Ezzel a két recepttel ki szeretnénk szabadítani ebből a skatulyából!
Így készült a káposztakrémleves
Káposztás krémleves?
Nem szokványos felhasználási módja, elsőre nekem is furcsa volt, hogy turmixolni fogom a káposztát, de nagyon szeretem az újdonságokat, így kipróbáltam, és most már mindenkinek ajánlani szeretném. A káposztát kockázás, lesózás, pihentetés után felfőzzük, majd az első levét elengedjük. Zöldségalaplével, egy póréhagyma fehér részével és burgonyával főzzük készre. Ezektől még gazdagabb és krémesebb lesz a lilakáposzta-krémleves.
A póré zöldje
Gyermekkori tanítások beválnak, és nagyon örülök neki, amikor jó helyet találok egy-egy maradék „zöldségalkatrésznek”. A pazarlás megakadályozásaképpen a póréhagyma zöldjét is felhasználtam. Olívaolajban, lassú tűzön addig dinszteltem, ameddig átadta zöld színét neki. Miután átszűrtem, a krémes olajjal csodálatosan lehetett díszíteni a levest. A maradék leszűrt hagymát egy kis üvegbe zárva a hűtőbe tettem, a következő zöldségkrémlevesnek is nagyszerű ízt adott.
Tejszín és citrom
Ez a két alapanyag kiüti egymást, ha tejbe csepegtetjük a citromot, mert a citromsavtól kicsapódik a tejfehérje, így csak óvatosan lehet keverni a kettőt, vagy teljesen külön kell alkalmazni őket. A káposztakrémlevesbe tettem egy nagyon kevés tejszínt, amivel beállítottam az alapszínét. Aztán kinek ahogyan tetszett, vagy hogy ki melyik ízt kedveli, úgy díszítettem a kitálalt levest. Az egyik tányér leves tetejére tejszín és póréhagymás olaj került, egy másikra pedig citromlevet csepegtettem, amitől csodálatosan kivilágosodott ezeken a pontokon.
Káposztasaláta
Már rég rájöttem, mennyire finom lehet egy vitaminsalátában a frissen, vékonyan szelt lila káposzta, menő színt is ad neki. Sült édesburgonyára tálalva még mutatósabb. A narancsalapon a lila káposzta, a fehér feta, a pirult mogyoró vagy dió és a zöldfűszerek ízben és látványban is igazi élményevést biztosítanak.
Így készült a töltött édesburgonya
Édesburgonya
Ebből az adagból nem lesz kevés saláta, így választhatunk nagyobb édesburgonyákat a sütéshez. Hagyjuk rajta a héját, így nem esik szét, szépen, mint egy csónakból, ki tudjuk kanalazni a krémes belsejét a saláta mellé. Mielőtt elkészítjük, dörgöljük át egy csak erre a folyamatra alkalmazott szivaccsal a külsejét. Félbevágva pedig vágjuk be keresztbe jobbról és balról is a tetejét, mintha csak rombuszokat rajzolnánk rá. Így könnyebben beleivódik a mézes-szójaszószos-citromos máz, amivel lekenjük sütés előtt és közben.
Édes-savanyú öntet
Ahogy minden salátának, a lilakáposzta-salátának is szüksége van egy kis öntetre. Készíthetünk rá sima vinaigrette-et, de bővíthetjük ezt pár kanál görög joghurttal, így még krémesebb lesz. Lágyítja ízben a káposztát, és megjelenésben a szívünket. Az öntetet tegyük egy flakonba, onnan klasszul ki tudjuk nyomni az édesburgonyára tálalt saláta tetejére.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Fetás káposztasalátával töltött sült édesburgonya és Lilakáposzta-krémleves két változatban – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: