Még a legunalmasabb, leghígabb zöldséglé is felvidul, ha bőven ellátjuk a baját egy nagy adag levesbetéttel. A leggyakrabban valamelyik apró tésztára esik a levest kanalazók választása, mert ezek amúgy is ott bújnak már a kamrában, percek alatt meg lehet őket főzni és laktató kiegészítőt jelentenek a forró levesben. Persze nem ők az egyetlenek, akik képesek minderre: egy sor olyan levesbetét létezik, amit hasonló módon bevethetünk a leveseink gazdagítására. És egy darab tészta sincs köztük! Jöhetnek?
Nézd meg galériánkban az alternatív levesbetét-javaslatokat!
5 villámgyors levesbetét, amit tészta helyett használhatsz
Konzerv csicseri
Még főzni sem kell, elég, ha belezúdítjuk a konzerv tartalmas tartalmát a rotyogó levesbe. A krémes állag mellett a csicseri laktatást is hoz magával az asztalhoz: mivel tele van egészséges növényi fehérjékkel, biztosan nem maradunk éhesek egy tál hüvelyessel kiegészített leves után. Szinte bármilyen zöldség- és húsleves elbírja, persze olyan ételekben nem érdemes bevetni, amelyek már alapból tartalmaznak valamilyen hüvelyest (pl. bab, borsó).
Bulgur
Ugyan szinte bármelyik gabonát bevethetjük tészta helyett, mégis vannak erre a feladatra alkalmasabb és kevésbé helytálló egyedek. A bulgur például az előbbi kategóriába esik: ha akár csak egy marékkal is teszünk belőle a kedvenc levesünkbe, az rögtön laktatóbbá válik. Ezen kívül az állagon is javít a gabona: egy fokkal sűrűbbé teszi a levet, főleg akkor, ha közvetlenül benne főzzük meg.
Hajdina
Ha ugyanúgy gabonát szeretnénk használni levesbetétként, de a bulgurnál azért egy fokkal izgalmasabb fajtát, akkor essen a választásunk a hajdinára. A különleges formájú kis szemek kifejezetten jól működnek krémlevesekben, de tulajdonképpen bármilyen recept befogadhatja őket.
Gersli
Szinte már a fekete mágia területét súrolja a gersli levesbetétként való használata: a kis gabonák megfőtt állapotukban, kellemesen rágós-ruganyos állagukkal megtévesztésig hasonlítanak egy csipetkére vagy más apró tésztagombócra. A tökéletes állag mellé izgalmas, mély, szinte diós aroma is társul, ami különösen jól passzol az olyan klasszikusokhoz, mint a bableves vagy a gulyás.
Tojás
Talán az összes közül a leginkább formabontó „betét” a tojás lehet, amit inkább egy plusz hozzávalónak lehetne nevezni, semmint rendes kiegészítőnek. Ettől függetlenül mindenképpen érdemes adni egy esélyt a különböző levesek tojással való gazdagításának és tartalmasabbá tételének. A hígabb levesekbe egyszerűen beleüthetjük, mintha klasszikus tojáslevest készítenénk (még a gazdag húsleves is sokkal istenibb lesz, ha óvatosan simára keverjük egy tojássárgájával), de krémleveseken is megjelenhet buggyantott vagy főtt formában, esetleg tükörként.
Levesek, amelyeket feltétlenül (de betéttel együtt) próbálj ki:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További formabontó konyhai ötletek várnak: