Levendulaföldekbe kerül a magyarok kapszulás kávézacca

Igazán egyedi gondolat, amely egyben a fenntarthatóságot is szolgálja: magyar levendulaföldek talajminőségének javítására használják a fogyasztók kapszuláiban ragadt kávézaccot.

Kidobott kávézacc, melyből gyönyörű levendulák nőnek? Ha az ember újrahasznosításra gondol, valami ilyesmi jut eszébe. Az ország egyik fő kapszuláskávé-gyártója, a Nespresso...

A kávézacc ilyen levendulaföldeken végzi

...a visszagyűjtött használt kapszulákból kávézacc alapú termesztőközeget fejlesztett, hogy a Pannonhalmi Apátság levendulaföldjeinek talajminőségét javítsa.

Cél, hogy rávilágítsanak a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára, és ösztönözzék a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést.

A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás — vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása —, mind pedig a termőközeggyártás Magyarországon történik.

Kapszulából bicikli

A használt kávékapszulák visszagyűjtését követően a másik fontos komponens is újrahasznosul: az alumínium különböző használati tárgyak – alkatrészek, konzerv és üdítős dobozok – formájában születik újjá – , de készülhet belőle például kerékpár vagy akár golyóstoll is.

A hazai újrahasznosítás folyamatáról készült videót itt lehet megtekinteni.

Hogy hogy lehet visszaküldeni a kapszulákat?

A cég Magyarországon 2012 óta gyűjti a használt kapszulákat a Boutique-okban, 2017-től pedig a vásárlók futárszolgálat segítségével is visszaküldhetik, illetve átvételi pontokon is leadhatják az összegyűjtött alumíniumkapszuláikat.

Meggyőződésünk, hogy a kávé valami igazán jó dolog mozgatórugója lehet, olyasvalamié, ami közösségeket formál, segít megóvni a tájat, és pozitív hatása van az emberek életére és a természetre

– mondta Rezsdovics Kata, a Nespresso marketing managere.


Még több fenntarthatóság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...