Fontos, hogy egészségünk védelme érdekében a rendszeres mozgás mellett a táplálkozásunkra is odafigyeljünk. Napjainkban a fejlett országok népességének fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez a betegségegyüttes a korai halálozás egyik legjellemzőbb okozója. Szerencsére étkezéssel csökkenhetjük ennek kockázatát, sőt, különösen egy alapanyagcsoport segíthet a megelőzésben.
Az Edith Cowan Egyetem kutatói fedezték fel, hogy van egy bizonyos ételcsoport, ami csökkenti a későbbiekben a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és ez nem más, mint a zöld levelű zöldségek csoportja! Ebbe a kategóriába tartozik a rukkola, a saláta, a kel és a spenót is, azaz minden olyan zöldség, ami nitrátban gazdag.
A kutatás során közel 50 ezer dán polgár étkezési szokásait figyelték meg 23 éven keresztül, hogy megtalálják az összefüggést az étkezés és szívünk egészsége között. A felmérés során megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen ettek ezekből a fajta zöldségekből, 12-26%-kal kisebb eséllyel alakult ki később szív-és érrendszeri rendellenesség, sőt, még a szisztolés vérnyomás szintje is csökkent.
Az eredményeink azt mutatják, hogy szimplán már napi egy bögrényi nyers vagy fél bögrényi főtt, nitrátban gazdag zöldség elfogyasztása jelentősen képes csökkenteni a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát
– írta Catherine Bondonno PhD nyilatkozatában.
Hoztunk is nektek néhány receptet ezekkel az alapanyagokkal:
Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról: