Haladjunk a legcukibbtól a legvagányabbig, mármint ami a szakácsokat illeti. Jöjjön Jamie Oliver, aki a legfiatalabb, legszerethetőbb, és nálunk talán Ő a valódi kedvenc. 2014-es videóját 6,7 millióan nézték már meg. Aztán Gordon Ramsay, aki nem fél megmondani a véleményét, akár keményen is, így jóval megosztóbb személyiség, de eszméletlenül tud főzni. 2011-es videójára már majdnem 20,8 millióan kattintottak. Végül Anthony Bourdain, akit kevésbé ismerhettek, de menjetek be a könyvesboltokba és keressétek megA konyhafőnök vallomásai című alapművét, ami egy nagyon ő.szinte könyv a szakmáról. A Francia bisztrókonyha című könyvéből pedig tényleg meg lehet tanulni azt, hogyan vedd komolyan a főzést. Pár hónapja felkerült videóját több mint 750 ezren látták.
Jamie Oliver – süsd egyszerűen és jól
Itt most rögtön három elkészítési módot láthattok Jamietől, kattintsatok ide, ha magyar felirattal néznétek: tojásrántottát süt angol, francia és amerikai módra. Mi csak az elsővel foglalkozunk, mert ez az alap nála is. A tojást, ahogy Antony, ő is az egyik legnagyszerűbb alapanyagnak és fehérjeforrásnak tartja. A lángot pedig közepes fokozatra teszi.
Gordonnal megegyezően kis szószos edényben, spatulával készíti a rántottát, de a tojást – amiből csak a házit szereti, a boltit utálja – külön kis kübliben veri fel, nem a vajjal együtt teszi az edénybe, és nem folyamatosan keveri, hanem 5 másodpercenként. Pillanatok alatt kész a rántottája, amihez Ő nem tesz mást, mert ahogy mondja: ha jó egy tojás, ahhoz nem kell semmi. A tojást pirítóson tálalja vajazás nélkül, mert a tojás már eleve vajjal készült. "Lágy, szaftos, gyönyörű" - ahogy Jamie illeti az angol tojáscsodát. Azért próbáld ki a francia gőz fölötti és az amerikai változatot is. Ez utóbbi hasonlít leginkább a magyar tojásrántottához, csak mi nem vajon, hanem zsíron vagy olajon készítjük.
Gordon Ramsey – a krémes és illatos rántotta
A legmelósabb tojás következik, a tálalás viszont magáért beszél. Ahogy Jamie, Gordon is szószos edényben készíti a tojást. Nem veri fel villával, a vajjal rögtön az elején az edénybe kerül mind. A sütést viszont nem folyamatosan a tűz felett végzi. Mielőtt túlhevülne és odakapna a tojás, lehúzza onnan.
Spatulával folyamatosan keveri, mint egy rizottót, aztán visszakerül a tojás a tűzre egy rövid időre és újból le. Ez az oda-vissza tétel és folyamatos keverés azért van, hogy habos és könnyű maradjon a rántotta. A krémességét egy kanál crème fraîche-sel – ha nem kaptok ilyet, akkor ezt jó zsíros habtejszín és tejföl egyenlő arányú keverékével helyettesíthetitek – állítja be. A végén nagyszemű sóval, frissen őrölt borssal, és ami nekünk nagyon tetszik, aprított snidlinggel keveri. Csodálatos barnakenyéren sült gombával és koktélparadicsommal tálalja. A tojás bio és nem túl sárga, de ugye milyen gyönyörű?!
Anthony Bourdain – szereti és utálja a rántottát
Ezt a rántottát, sajnos nem Anthony készíti el saját maga, csak az utasításai alapján sütik le, a teljes cikket itt olvashatjátok. Szívesebben néztük volna tőle, de hát az ő videója a legfrissebb és innen jött az ötlet, hogy ez a cikk elkészüljön, így most beérjük ezzel. A sokat próbált szakács szerint – aki ismeri, tudja, hogy a főzésnél még enni szeret jobban – a tojás úgy jó, ahogy van, tehát rántotta szempontjából a régi iskolát képviseli, nem rontja el tejjel, tejszínnel vagy vízzel. Nem gondolja, hogy bármi többet adhatnak hozzá, szóljon a tojásról a rántotta.
Meleg, de nem túl forró serpenyőbe önti az előzőleg villával, pár laza mozdulattal felvert tojásokat. Így nem lesz homogén a tojás, sütés után is láthatjuk a fehérebb és sárgább részeket benne. Friss tojás használ és frissen veri fel, nem hagyja várakozni az edényben sokáig. Az előmelegített serpenyőbe, már habzó vajra önti a tojást, amihez csak sót és borsot kevert. Hagyja, hogy egy kicsit süljön, aztán nyolcasokat rajzol bele, hogy ne legyen darabos, inkább habos, könnyű. A séf, szakácskönyvek szerzője és televíziós személyiség imádja ezt az ételt, és egyben utálja is, mert az idők során kötelezően jót kellett készítenie.
Nosalty-vélemények
ITT A MI SORRENDÜNK - fontos adalék, hogy mindegyik tényleg nagyon finom volt!
- GORDON:akármennyire isa feljavítás nélküli dolgokat kedveljük alapjáraton, Gordon rántottája vitte a prímet. Eszméletlen krémessége és a beleaprított metélőhagyma elvette az eszünket.
- JAMIE:második lett Jamie rántottája, ami azt jelenti, hogy a kis szószos edényben való kavargatás jobbat tesz a tojásnak, mint a nagyobb, serpenyős sütés. Mostantól kisadagban a sima rántottát mi is így fogjuk csinálni.
- ANTHONY:Anthony lett a harmadik, de egyébként be kell vallanunk, az összes nagyon finom volt, és ízlett nekünk, pedig máskor nem vajjal, hanem olívaolajjal szoktuk készíteni a rántottát. Ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy a mi rántottánkba mindig kerül valami más, például: hagyma, paradicsom, paprika vagy sajt és sonka.
Ti hogyan csináljátok? Várjuk kíváncsian a válaszokat!
Ezeket olvastad már?
Leteszteltük a húsvéti tál egyik legfontosabb elemét: íme a nagy...
Első pillantásra talán minden tojás ugyanolyan, de most leteszteltük 11 bolti és 2 piaci tojás ízét is, a különbség pedig érezhető.
NosaltyRántotta, buggyantott tojás és omlett...mikróban?? Igen.
Jó-jó, tudom a mikró az ördögtől való, a pokol eszköze, megvetjük, de van, hogy csak az marad nekünk, és vele kell megoldanunk az étkezést - süssünk benne például tojást!
Brecz JuditA sokszínű tojás: mutatunk 10+1 tojásos receptet!
Már csak néhány darab tojás árválkodik a tartóban? Esetleg megmaradt pár tojásfehérjéd a hétvégi fánksütésnél? Megmutatjuk, mit kezdj velük!
NosaltyJamie villámgyors rakott krumplija
A rakott krumplival nem sok bajunk lehet - van, aki nem szereti? Na ugye. De ha ezt még megtoldjuk Jamie Oliverrel is, tényleg a mennybe megyünk. Nézzétek.
Brecz Judit