Leteszteltük Jamie Oliver, Gordon Ramsay és Anthony Bourdain rántottáját - ez a legjobb szerintünk

Összeszedtük nektek kedvenc szakácsaink rántottakészítési módozatait, azért mégis csak érdekes, ők hogy csinálják. Nem bántuk meg. És Te hogyan csinálod? Írd meg!

Haladjunk a legcukibbtól a legvagányabbig, mármint ami a szakácsokat illeti. Jöjjön Jamie Oliver, aki a legfiatalabb, legszerethetőbb, és nálunk talán Ő a valódi kedvenc. 2014-es videóját 6,7 millióan nézték már meg. Aztán Gordon Ramsay, aki nem fél megmondani a véleményét, akár keményen is, így jóval megosztóbb személyiség, de eszméletlenül tud főzni. 2011-es videójára már majdnem 20,8 millióan kattintottak. Végül Anthony Bourdain, akit kevésbé ismerhettek, de menjetek be a könyvesboltokba és keressétek megA konyhafőnök vallomásai című alapművét, ami egy nagyon ő.szinte könyv a szakmáról. A Francia bisztrókonyha című könyvéből pedig tényleg meg lehet tanulni azt, hogyan vedd komolyan a főzést. Pár hónapja felkerült videóját több mint 750 ezren látták.

Jamie Oliver – süsd egyszerűen és jól

Itt most rögtön három elkészítési módot láthattok Jamietől, kattintsatok ide, ha magyar felirattal néznétek: tojásrántottát süt angol, francia és amerikai módra. Mi csak az elsővel foglalkozunk, mert ez az alap nála is. A tojást, ahogy Antony, ő is az egyik legnagyszerűbb alapanyagnak és fehérjeforrásnak tartja. A lángot pedig közepes fokozatra teszi.

Gordonnal megegyezően kis szószos edényben, spatulával készíti a rántottát, de a tojást – amiből csak a házit szereti, a boltit utálja – külön kis kübliben veri fel, nem a vajjal együtt teszi az edénybe, és nem folyamatosan keveri, hanem 5 másodpercenként. Pillanatok alatt kész a rántottája, amihez Ő nem tesz mást, mert ahogy mondja: ha jó egy tojás, ahhoz nem kell semmi. A tojást pirítóson tálalja vajazás nélkül, mert a tojás már eleve vajjal készült. "Lágy, szaftos, gyönyörű" - ahogy Jamie illeti az angol tojáscsodát. Azért próbáld ki a francia gőz fölötti és az amerikai változatot is. Ez utóbbi hasonlít leginkább a magyar tojásrántottához, csak mi nem vajon, hanem zsíron vagy olajon készítjük.

Gordon Ramsey – a krémes és illatos rántotta

A legmelósabb tojás következik, a tálalás viszont magáért beszél. Ahogy Jamie, Gordon is szószos edényben készíti a tojást. Nem veri fel villával, a vajjal rögtön az elején az edénybe kerül mind. A sütést viszont nem folyamatosan a tűz felett végzi. Mielőtt túlhevülne és odakapna a tojás, lehúzza onnan.

Spatulával folyamatosan keveri, mint egy rizottót, aztán visszakerül a tojás a tűzre egy rövid időre és újból le. Ez az oda-vissza tétel és folyamatos keverés azért van, hogy habos és könnyű maradjon a rántotta. A krémességét egy kanál crème fraîche-sel – ha nem kaptok ilyet, akkor ezt jó zsíros habtejszín és tejföl egyenlő arányú keverékével helyettesíthetitek – állítja be. A végén nagyszemű sóval, frissen őrölt borssal, és ami nekünk nagyon tetszik, aprított snidlinggel keveri. Csodálatos barnakenyéren sült gombával és koktélparadicsommal tálalja. A tojás bio és nem túl sárga, de ugye milyen gyönyörű?!

Anthony Bourdain – szereti és utálja a rántottát

Ezt a rántottát, sajnos nem Anthony készíti el saját maga, csak az utasításai alapján sütik le, a teljes cikket itt olvashatjátok. Szívesebben néztük volna tőle, de hát az ő videója a legfrissebb és innen jött az ötlet, hogy ez a cikk elkészüljön, így most beérjük ezzel. A sokat próbált szakács szerint – aki ismeri, tudja, hogy a főzésnél még enni szeret jobban – a tojás úgy jó, ahogy van, tehát rántotta szempontjából a régi iskolát képviseli, nem rontja el tejjel, tejszínnel vagy vízzel. Nem gondolja, hogy bármi többet adhatnak hozzá, szóljon a tojásról a rántotta.

Meleg, de nem túl forró serpenyőbe önti az előzőleg villával, pár laza mozdulattal felvert tojásokat. Így nem lesz homogén a tojás, sütés után is láthatjuk a fehérebb és sárgább részeket benne. Friss tojás használ és frissen veri fel, nem hagyja várakozni az edényben sokáig. Az előmelegített serpenyőbe, már habzó vajra önti a tojást, amihez csak sót és borsot kevert. Hagyja, hogy egy kicsit süljön, aztán nyolcasokat rajzol bele, hogy ne legyen darabos, inkább habos, könnyű. A séf, szakácskönyvek szerzője és televíziós személyiség imádja ezt az ételt, és egyben utálja is, mert az idők során kötelezően jót kellett készítenie.

Nosalty-vélemények

ITT A MI SORRENDÜNK - fontos adalék, hogy mindegyik tényleg nagyon finom volt!

  1. GORDON:akármennyire isa feljavítás nélküli dolgokat kedveljük alapjáraton, Gordon rántottája vitte a prímet. Eszméletlen krémessége és a beleaprított metélőhagyma elvette az eszünket.
  2. JAMIE:második lett Jamie rántottája, ami azt jelenti, hogy a kis szószos edényben való kavargatás jobbat tesz a tojásnak, mint a nagyobb, serpenyős sütés. Mostantól kisadagban a sima rántottát mi is így fogjuk csinálni.
  3. ANTHONY:Anthony lett a harmadik, de egyébként be kell vallanunk, az összes nagyon finom volt, és ízlett nekünk, pedig máskor nem vajjal, hanem olívaolajjal szoktuk készíteni a rántottát. Ehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy a mi rántottánkba mindig kerül valami más, például: hagyma, paradicsom, paprika vagy sajt és sonka.

Ti hogyan csináljátok? Várjuk kíváncsian a válaszokat!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...