Lerántjuk a leplet! Tényleg olcsóbb a bolti, mint a házi?

Sokan állítják, hogy a bolti élelmiszer olcsóbb, mint a házi, de vannak olyanok is, akik ennek ellenkezőjét vallják. Megpróbáltunk utánajárni, melyik oldalnak van igaza.

A modern kor vívmánya, hogy rengeteg kényelmi termék kapható a boltokban. A legtöbb ember rá van kattanva ezekre az élelmiszerekre, egyrészt azért, mert tényleg időt lehet velük spórolni, másrészt pedig, mert sokak szerint olcsóbbak, mint a házilag készített változatok. Lehet, hogy ez néhány termék esetében tényleg így van, de az árak mellett érdemes azt is megnézni a címkéken, hogy mi is van bennük?

Ez is érdekelhet!

8 (kész)étel, amit nem szégyen a boltban megvenni, és nem házilag készíteni

Néhány népszerű élelmiszer esetében megpróbáltunk utánajárni annak, hogy tényleg olcsóbb-e a bolti változat. Olcsó vagy közepes árkategóriájú márka termékét hasonlítottuk össze a házilag készített termék előállítási költségeivel. A termékek márkáját nem tüntetjük fel, ahogy azt sem, hol vásároltuk őket. Emellett viszont fontos szem előtt tartani, hogy a címkén szereplő összetevőlistában mindig az az alapanyag szerepel az első helyen, amiből a legtöbb van egy termékben.

Az összehasonlításból természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az inkább csak arra szolgál, hogy lássuk, a házilag készített dolgokkal sok esetben jobban járunk anyagilag és minőségileg is.

Májkrém

A májkrémet sokan szeretik, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben boltban szerzik be. Megnéztük, hogy a népszerű baromfikrémnek kihívója lehet-e a házilag készített májkrém.

Bolti májkrém összetevői: ivóvíz, baromfimáj 25%, sertés bőrös gyártási szalonna, baromfibőr, búzaliszt, szójaliszt, kukoricakeményítő, nitrites pác só keverék (étkezési só, tartósítószer: nátrium-nitrit), fűszerek őrölt mustármaggal

Házilag készített májkrém alapanyagai: 80dkg csirkemáj (649 Ft/kg), 25 dkg margarin (339 Ft), 2 közepes db vöröshagyma (81 Ft), 6 gerezd fokhagyma (62 Ft), 2 közepes db tv paprika (200 Ft), 6 db koktélparadicsom (399 Ft), só ízlés szerint, bors ízlés szerint.

Ennyibe kerülnek:Az általunk vásárolt bolti szárnyasmájkrém kilós ára1 985Ft, míg a házilag készült, szójaliszt- és búzalisztmentes változat körülbelül 1730 forint. Ebben az esetben tehát a házi olcsóbb, mint a bolti. A friss májkrém néhány napig tárolható a hűtőben, talán csak ez az egyetlen hátránya.

Majonéz

Manapság keveseknek jutna eszébe házi majonézt készíteni, amikor a boltban egy csomó kedvelt márka van.

Bolti majonéz összetevői: repceolaj (78%), víz, tojás és tojássárgája (7,9%), ecet, só, cukor, citromlé sűrítmény, antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), aromák, természetes paprikakivonat.

Házilag készített majonéz alapanyagai:1 db tojás, 2 db tojássárgája (3db bio tojás 185 Ft), 1 teáskanál mustár, 1 csipet só, 1 csipet bors,0.5 citromból nyert citromlé (1db 105 Ft), 300 ml napraforgó olaj (150 Ft).

Ez is érdekelhet!

Ez a legjobb 10 perces, házi majonézrecept

Ennyibe kerülnek:A házi majonéz esetében hat adagot kapunk, ami körülbelül 400-500 grammnak felel meg, ára körülbelül450-500 forint. A jó minőségű bolti majonéz ára 2 225Ft/kg. A házi változat tehát ebben az esetben is olcsóbb, azonban fontos megjegyezni, hogy romlandóbb is a friss tojás felhasználása miatt.

Csirkemellsonka

A májkrémhez hasonlóan nagyon népszerű termék a szupermarketekben. Tudjuk, hogy otthon egy kicsit macerás az előállítása, de lehet, megéri a ráfordított időt. A paprikás változatot vettük górcső alá.

Bolti csirkemellsonka összetevői: csirkemell hús 70%, ivóvíz, pác-só keverék [étkezési só, tartósítószer (E250), csomósodást gátló anyag (E535)], szójafehérje, burgonyakeményítő, páckeverék [emulgeálószer (E451), dextróz, sűrítő anyag (E407), ízfokozó (E621), antioxidáns (E301), aroma], stabilizáló keverék [állati eredetű fehérje (csirke), sűrítő anyagok (E412, E407a, E417), stabilizátor (E450), étkezési só, dextróz, csomósodást gátló anyag (E535)], fűszerek, antioxidáns (E316), színezék (E120), impregnáló anyagok (karamell-és glükóz szirup, fűszerkivonatok, ivóvíz, növényi koncentrátumok, aroma, étkezési só, fűszerpaprika)

Házilag készített csirkemellsonka alapanyagai: 4db csirkemell filé (1359 Ft/kg), 2 ek méz, 2 ek só, bors ízlés szerint, 4 db babérlevél, 4 ek fűszerpaprika, 2 tk füstölt pirospaprika.

Ennyibe kerülnek: A paprikás csirkemellsonka kilója 2990 Ft, az otthon készített változat igaz, hogy állagra és ízre is teljesen más, mint a boltié, de az ára ebben az esetben is olcsóbb, ha a fűszerekkel és egyéb hozzávalókat is nézzük, akkor körülbelül 1800-2000 Ft.

Paprikás csirkemellsonka házilag

Manapság nagyon sokat hallani, hogy milyen egészségtelenek a felvágottak, mert sok zsírt, sót és tartósítószereket tartalmaznak. A felvágottak közül a kedvenceim a csirkemell sonkák, ...

Lekvár

Szerencsére, a lekvárfőzés újra aranykorát éri, de így is előfordulhat, hogy télen egy-egy süti elkészítéséhez vásárolnunk kell egy üveggel. Mi most az eperlekvárból fogytunk ki.

Bolti lekvár összetevői: eper (100%), almalé sűrítmény, citromlé sűrítmény, zselésítő anyag (pektinek)

Házilag készített lekvár alapanyagai:1 kg eper (főszezonban 1200-1300 Ft/kg), 850 g cukor (229 Ft/kg), 1 citromból nyert citromlé (105 Ft)

Ennyibe kerülnek:A lekvárfőzés rengeteg befektetett energiával jár, de az otthon készített finomság kilója 1600-1800 Ft között mozog. A bolti lekvár abszolút egy kényelmi termék, összetevőiben nem sokban tér el a házitól. Itt tényleg azt fizetjük meg, hogy nem kell a konyhában állnunk órákig, Ezt figyelembe véve talán nem is tűnik olyan soknak a 2 940Ft/kg-os egységár.

Összegezve, aházilag készített élelmiszer szinte mindig olcsóbb, de ha azt nézzük, hogy a bolti változatban sok esetben vannak különböző adalékanyagok, akkor a frissen készített változattal mindenképp jobban járunk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...