Ha belesel egy étterem konyhájára, egy dologgal biztosan nem találkozol: teflon serpenyővel vagy bármilyen tapadásmentes serpenyővel, helyette csak rozsdamentes acél serpenyők sorakoznak majd a pultokon. De hogy nem ragad oda az étel a serpenyőhöz? Mutatunk egy olyan trükköt, aminek hála, nálad sem okoz majd többet gondot az odaragadt étel, így végleg búcsút mondhatsz a gyorsan elhasználódó (az öntöttvashoz és rozsdamentes acélhoz képest) tapadásmentes serpenyőknek.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/mB/ly/Cxst8Yxk5pJ6bB8FRydqAynxR8UOKdTltfsBHJhc.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=239734ab5744c6655fe036b2b00c0ce7)
A tipp megbízható forrásból származik, ugyanis a konyhai eszközöket és késeket gyártó Misen cég osztott meg ezzel kapcsolatban egy videót a TikTok-csatornáján.
A trükk tényleg nagyon egyszerűen, igazából egy plusz lépést igényel főzés előtt: az előmelegítést.
Persze az nem mindegy, hogy mennyire melegíted elő a serpenyőt, ám ezzel a trükkel biztosan meg tudod állapítani, hogy mikor jó. Közepes lángra tedd fel melegedni a serpenyőt egy-két percre, majd önts rá pár csepp vizet. Ha semmi nem történik, vagy csak sistereg, akkor várj tovább. Ha azonban a víz kis gyöngyökké áll össze – ami szinte varázslatnak tűnik a videón - , az azt jelenti, hogy túl forró a serpenyő, és egy kicsi le kell hűteni.
Akkor az ideális, ha a víz olyan kis gyönggyé változik, ami körbe-körbe csúszkál – ekkor használatra kész a serpenyő.
Ha valakit érdekel ennek a tudományos háttere, annak eláruljuk, hogy ezt nevezik a Leidenfrost-hatásnak, de ha nem, akkor elég annyit tudni, hogy lehetséges reggelire tökéletes rántott sütni acélserpenyőben anélkül, hogy utána kapargatni kellene az aljáról a ráragadt tojást.
Még több tipp itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!