Ezt érdemes enni, ha magas a koleszterin- vagy vércukorszinted

A lenmagot több ezer éve használják gyógyításra, ha pedig mi is belecsempésznénk étrendünkbe, érdemes tudni, mennyi mindenre jó.

Magas koleszterinszintre, a vércukorszint szabályozására, de akár rákmegelőző szerként is kitűnő lehet a lenmag. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említette a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszereként, de más korabeli feljegyzések szerint a leégett bőr nyugtatására és méhgyulladás kezelésére is remek gyógyír lehet.

Egész és őrölt lenmag

A lenmagot önmagában a szervezet nem tudja megfelelően lebontani, pedig a magban rengeteg vitamin és ásványi anyag található: B1- és B6-vitamin, vas, szelén, cink, magnézium, mangán, réz, folát és foszfor is van benne, klinikai tanulmányok szerint pedig a lenmag fogyasztása megvédhet a bél- és a mellráktól is.

A lenmag nagyon jól telít, diós íze miatt pedig remekül illik reggelikbe. Fontos, hogy a lenmagot fogyasztás előtt érdemes ledarálni, így ugyanis már egy teáskanálnyi is elég lehet ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását, ebben a formában pedig testünknek sem lesz baja azzal, hogy feldolgozza az élelmiszert.

A lenmag hatékony ómega-3-forrás, így segít a gyulladások vagy éppen a máj zsírtartalmának csökkentésében, de véd a szívbetegségek ellen is, sőt, képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet is.

Zabkásába is kiváló, ám érdemes leőrölni, hogy a szervezet könnyebben fel tudja dolgozni

Magas rosttartalmának köszönhetően a fogyni vágyóknak is érdemes lehet fogyasztania a lenmagot. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy lignánt tartalmaz, a benne található vegyületek megváltoztathatják az ösztrogén és a tesztoszteron aktivitását szervezetünkben, és segíthetnek csökkenteni a hormonokkal összefüggő rákos megbetegedések kockázatát. A lignánok antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, így akadályozzák a sejtek károsodását.

Lenmagból egészen kevés is elég

Naponta egy teáskanálnyi őrölt lenmag süteményekben, palacsintákban, zabkásákban de akár smoothie-kban is képes kifejteni hatását, amiért a szervezetünk nagyon hálás lesz.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!