Ezt érdemes enni, ha magas a koleszterin- vagy vércukorszinted

A lenmagot több ezer éve használják gyógyításra, ha pedig mi is belecsempésznénk étrendünkbe, érdemes tudni, mennyi mindenre jó.

Magas koleszterinszintre, a vércukorszint szabályozására, de akár rákmegelőző szerként is kitűnő lehet a lenmag. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említette a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszereként, de más korabeli feljegyzések szerint a leégett bőr nyugtatására és méhgyulladás kezelésére is remek gyógyír lehet.

Egész és őrölt lenmag

A lenmagot önmagában a szervezet nem tudja megfelelően lebontani, pedig a magban rengeteg vitamin és ásványi anyag található: B1- és B6-vitamin, vas, szelén, cink, magnézium, mangán, réz, folát és foszfor is van benne, klinikai tanulmányok szerint pedig a lenmag fogyasztása megvédhet a bél- és a mellráktól is.

A lenmag nagyon jól telít, diós íze miatt pedig remekül illik reggelikbe. Fontos, hogy a lenmagot fogyasztás előtt érdemes ledarálni, így ugyanis már egy teáskanálnyi is elég lehet ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását, ebben a formában pedig testünknek sem lesz baja azzal, hogy feldolgozza az élelmiszert.

A lenmag hatékony ómega-3-forrás, így segít a gyulladások vagy éppen a máj zsírtartalmának csökkentésében, de véd a szívbetegségek ellen is, sőt, képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet is.

Zabkásába is kiváló, ám érdemes leőrölni, hogy a szervezet könnyebben fel tudja dolgozni

Magas rosttartalmának köszönhetően a fogyni vágyóknak is érdemes lehet fogyasztania a lenmagot. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy lignánt tartalmaz, a benne található vegyületek megváltoztathatják az ösztrogén és a tesztoszteron aktivitását szervezetünkben, és segíthetnek csökkenteni a hormonokkal összefüggő rákos megbetegedések kockázatát. A lignánok antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, így akadályozzák a sejtek károsodását.

Lenmagból egészen kevés is elég

Naponta egy teáskanálnyi őrölt lenmag süteményekben, palacsintákban, zabkásákban de akár smoothie-kban is képes kifejteni hatását, amiért a szervezetünk nagyon hálás lesz.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...