Magas koleszterinszintre, a vércukorszint szabályozására, de akár rákmegelőző szerként is kitűnő lehet a lenmag. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említette a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszereként, de más korabeli feljegyzések szerint a leégett bőr nyugtatására és méhgyulladás kezelésére is remek gyógyír lehet.
A lenmagot önmagában a szervezet nem tudja megfelelően lebontani, pedig a magban rengeteg vitamin és ásványi anyag található: B1- és B6-vitamin, vas, szelén, cink, magnézium, mangán, réz, folát és foszfor is van benne, klinikai tanulmányok szerint pedig a lenmag fogyasztása megvédhet a bél- és a mellráktól is.
A lenmag nagyon jól telít, diós íze miatt pedig remekül illik reggelikbe. Fontos, hogy a lenmagot fogyasztás előtt érdemes ledarálni, így ugyanis már egy teáskanálnyi is elég lehet ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását, ebben a formában pedig testünknek sem lesz baja azzal, hogy feldolgozza az élelmiszert.
A lenmag hatékony ómega-3-forrás, így segít a gyulladások vagy éppen a máj zsírtartalmának csökkentésében, de véd a szívbetegségek ellen is, sőt, képes csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet is.
Magas rosttartalmának köszönhetően a fogyni vágyóknak is érdemes lehet fogyasztania a lenmagot. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy lignánt tartalmaz, a benne található vegyületek megváltoztathatják az ösztrogén és a tesztoszteron aktivitását szervezetünkben, és segíthetnek csökkenteni a hormonokkal összefüggő rákos megbetegedések kockázatát. A lignánok antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek, így akadályozzák a sejtek károsodását.
Lenmagból egészen kevés is elég
Naponta egy teáskanálnyi őrölt lenmag süteményekben, palacsintákban, zabkásákban de akár smoothie-kban is képes kifejteni hatását, amiért a szervezetünk nagyon hálás lesz.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: