Hányszor hallottuk már, hogy a mentes dolgok jó, hogy vannak, de mégsem olyan finomak, mint az eredetijük. A laktózmentes tej túl édes, a gluténmentes kenyérnek nincs íze, a gluténmentes lisztből kevert tészták szétesnek, alig akarnak összeállni, és sorolhatnánk a hétköznapi konyhai nehézségeket. Most egy nagyszerű megoldást mutatunk, aminek a segítségével kompromisszum-mentes zsömlét készíthetünk.
Lencse
Egyik legősibb alapanyagunk a lencse, mely Ázsiából érkezett Európába. Tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, B- és A-vitamint. Könnyen emészthető, segíti az emésztést, és könnyen távozik a szervezetünkből. Különböző színváltozatokban ismerhetjük, az egyik kedvencünk a vörös, mivel ez az egyik leggyorsabban elkészíthető fajta, sok diétába, akár fogyókúrába is beépíthető.
Tudtad? A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás, ezért vegetáriánusok és vegánok is nagy előszeretettel fogyasztják.
Gluténmentes
Egyre többünknek akad problémája a fehér liszt emésztésével. Van aki csak rozslisztből készült barnakenyeret eszik, másoknak ténylegesen, teljesen ki kell zárniuk a glutént tartalmazó alapanyagokat az étkezésükből. Ők nemcsak felpuffadnak, komolyabb reakcióval lép fel szervezetük ellene. Nekik is nagyszerű megoldás lehet a lencse a hétköznapokban, hiszen szinte minden fogásban megállja a helyét.
Mit készíts lencséből?
Zsemlén kívül leginkább főzeléket, manapság dahlt, vagy más lencsés egytálételt készítünk belőle. Ezen kívül nagyszerű tésztaszószok krémesítéséhez, vegetáriánus és vegán krémek és pástétomok keveréséhez, húshelyettesítő lehet töltelékekben, tex-mex fogásokban tortillával, valamint arab, közel-keleti ételekben pitával tálalják. A salátáknak testet ad, turmixokban kedvezően alkalmazható fehérjeként. Nyersen turmixolva gluténmentes palacsintatésztát keverhetünk belőle. Végül, de nem utolsó sorban köretként is tálalhatjuk, magában vagy rizzsel, akár más hüvelyesekkel, zöldséggel.
Tipp: más fogásokhoz a lencsét főzd külön, mert más zöldségektől, akár a rizstől eltér a főzési ideje.
Lencsezsemle
Ennél egyszerűbben még nem sült a zsemle! Aki még sosem próbálta, az is simán nekiállhat. A lenécsét megmossuk, beáztatjuk, megfőzzük, pár hozzávalóval leturmixoljuk. Az így elkészült masszát rúdba gyúrjuk, daraboljuk, golyókba gyúrjuk, majd megsütjük. Ugye, leírva sem túl hosszú a teendők listája? Dagasztani sem kell! Amit kapunk, az egy proteinben és rostban gazdag, lisztmentes, gluténmentes, tojásmentes, laktózmentes, állati eredetű alapanyag mentes, és ha ez bárkinek gondot okozhat, élesztőmentes péksüti
Tipp: ne csak újévkor egyél lencsét, hiszen támogatja szemünk, bőrünk egészgégének megőrzést, és akár vérnyomásunkat is segít kordában tartani.
Gluténmentes zsemle
Láthatjuk, alternatív liszt nélkül is nagyszerű zsemlét készíthetünk, sőt kenyérsütő formában sütve vekni is lehet a lencsés masszából. A bucikat kicsi hűtés után már haraphatjuk is, vagy félbevágva szendvicsként is adhatjuk. Sőt, vega vagy vegán burgert is készíthetünk belőle. Két napig biztosan friss marad, a harmadikon készítsünk belőle melegszendvicset, vagy fagyasszuk le egyből a felesleges darabokat.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Gluténmentes lencsezsemle – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: