Fent már felsorolásra került a lencse jó pár pozitív tulajdonsága – ez azonban még csak a kezdet, ugyanis ennél jóval többet rejt tarsolyában a hüvelyes. Az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségről beszélünk: mind fekete, mind vörös, mind zöld színben alapját adhatja raguknak, fasírtoknak, leveseknek, de ezeken kívül készíthetünk olyan meglepő dolgokat is a lencséből, mint tofu, tortilla vagy muffin. Jöhetnek a receptek?
Nézd meg galériánkba a lencséből készíthető élelmiszerek listáját!
4 meglepő élelmiszer, amit lencséből is elkészíthetsz
Tortilla
A különböző tekercsek és lepénybe csavart szendvicsek kiváló megoldást jelenthetnek egy rohanós napra: akár menet közben is elfogyaszthatjuk őket, melegítés és evőeszköz nélkül, telepakolhatjuk a belsejüket laktató, energiát adó finomságokkal. Sőt, a külső réteget is laktatóvá tehetjük, ha liszt helyett vöröslencséből sütjük ki. Tényleg csak a hüvelyes és víz kell hozzá, illetve pár fűszer.
Tofu
A növényi alapon étkezők egyik nagy kedvenc a tofu, ami hagyományosan szójababból készül. Persze ez megannyi másik utat is megnyit előttünk, létrehozhatunk egy tofujellegű „tömböt” szinte bármelyik hüvelyesből, így a lencséből is. Hasonló állagot kapunk majd és hasonló felhasználhatóságot, ráadásul még fenntarthatóbb is lesz, ha itthon is beszerezhető alapanyagból, házilag készítjük el a laktató finomságot.
Ropogós
Még nassolnivaló is készülhet a főtt hüvelyesből: csupán hagymával, száraz kenyérrel és tojással kell péppé dolgoznunk – no meg persze a kedvenc fűszereinket, egyéb zöldségeinket (pl. spenót, sóska) is hozzáadhatjuk. Sütőben vagy olajos serpenyőben is ropogósra süthetjük a masszából formázott vékony lapokat, amiket előételként, mártogatóssal tálalhatunk.
Itt találod a cikkben említett recepteket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hajmeresztő konyhai ötletek várnak: