Az utóbbi időben divatba jöttek a gyönyörű, márvánnyal burkolt konyhapultok, sőt, a falicsempét és esetenként a mosogatókagylót is helyettesítik ezzel az anyaggal.
A márvány valójában egy olyan speciális, kristályosan szemcsés mészkő, amelynek kalcittartalma meghaladja az 50 százalékot.
Ha úgy döntünk, a látványos és elegáns márványpultot választjuk, a következőkkel számoljunk!
A márvány porózus felülete könnyen magába szívja a nedvességet, így a vörösbor, zsírfoltot hagy rajta. A természetes kőzetfelületkezelése így mindenképpen szükséges.
Készülj föl arra, hogy látszani fognak a karcolások a felületen! Noha a márványpultok védőbevonata csökkenti ennek a puha anyagnak a sérülékenységét, ha rendszeresen citromot vágunk a pultunkon, vagy egyéb sav hatásának tesszük ki, sérülhet ez a bevonat.
A márvány - noha hőálló anyag - könnyen elszíneződhet, ha rápakolod a forró lábasodat. Érdemes edényalátétet használni.
A finom, halványszürke színben pompázó carrarai márvány meglepő módon az olcsóbbak közé tartozik a piacon - nagyrészt azért, mert általában nagyobb mennyiségben van készleten a forgalmazóknak.
Három centiméter vastag, egy négyzetméternyi carrarai márványtáblát már 22 ezer forintos ártól megvásárolhatunk. Ez nyersanyag, természetesen a méretre szabás és a felületkezelés növeli az árat.
Persze kapható idehaza is például olyan zöld guatemalai márványkülönlegesség, amely 5 cm vastag lapokban érkezik, és amelyből 10 cm több, mint 80 ezer forintba kerül.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Caleb Charland fotósorozatának elemként működő gyümölcsök a főszereplői