Lélegzetelállító konyhák, amelyekben a márvány játssza a főszerepet

Egy márványpult hihetetlenül elegánssá tud tenni egy konyhát, ráadásul egyes megoldások ára nem is magasabb, mint egy jó minőségű fából készült verzióé. 

Az utóbbi időben divatba jöttek a gyönyörű, márvánnyal burkolt konyhapultok, sőt, a falicsempét és esetenként a mosogatókagylót is helyettesítik ezzel az anyaggal.

A márvány valójában egy olyan speciális, kristályosan szemcsés mészkő, amelynek kalcittartalma meghaladja az 50 százalékot.

Ha úgy döntünk, a látványos és elegáns márványpultot választjuk, a következőkkel számoljunk!

  • A márvány porózus felülete könnyen magába szívja a nedvességet, így a vörösbor, zsírfoltot hagy rajta. A természetes kőzetfelületkezelése így mindenképpen szükséges.

  • Készülj föl arra, hogy látszani fognak a karcolások a felületen! Noha a márványpultok védőbevonata csökkenti ennek a puha anyagnak a sérülékenységét, ha rendszeresen citromot vágunk a pultunkon, vagy egyéb sav hatásának tesszük ki, sérülhet ez a bevonat.

  • A márvány - noha hőálló anyag - könnyen elszíneződhet, ha rápakolod a forró lábasodat. Érdemes edényalátétet használni.

A finom, halványszürke színben pompázó carrarai márvány meglepő módon az olcsóbbak közé tartozik a piacon - nagyrészt azért, mert általában nagyobb mennyiségben van készleten a forgalmazóknak.

Három centiméter vastag, egy négyzetméternyi carrarai márványtáblát már 22 ezer forintos ártól megvásárolhatunk. Ez nyersanyag, természetesen a méretre szabás és a felületkezelés növeli az árat.

Persze kapható idehaza is például olyan zöld guatemalai márványkülönlegesség, amely 5 cm vastag lapokban érkezik, és amelyből 10 cm több, mint 80 ezer forintba kerül.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Caleb Charland fotósorozatának elemként működő gyümölcsök a főszereplői

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...