Lekattannál a cukorról? Megmondjuk hogy csináld!

A cukor valóban függőséget okozhat, ezért sokaknak nehéz "lejönni róla". Erős akarattal és néhány hétköznapi lépéssel azonban bátran elindulhatunk az úton!

Sokan határozzák el így az év elején, hogy leállnak a cukorfogyasztással. Van, akinek rövidtávon sikerül, van, aki akár hónapokig is bírja, de kevesen vannak, akik egy életre szóló megoldást találnak.

1. Ne akarj leállni örökre!

Látom már, hogy ezt a tippet látva sokan fogják a fejüket, hogy micsoda ötlet ez, de érdemes tovább olvasni. Szerintem nem érdemes abban gondolkozni, hogy "soha többet nem eszem cukros ételt". Egyrészt, mert ez a XXI. században nem életszerű, másrészt meg ha ezt tűzzük ki célul, akkor vagy nagyon körülményes ("problémás") vendégek/családtagok/barátok leszünk, vagy magunkat büntetjük teljesen feleslegesen. Én pl. biztosan nem szeretnék lemondani a (ritkán fogyasztott) Balaton-szeletről, a túró rudiról, arról, hogy egy kiránduláson betérjek egy falusi cukrászdába, és ne az egyetlen cukormentes- vagy egyenízű paleósüti legyen a választásom.

Amit én célként érdemesnek látok kitűzni, hogy minimalizáljuk, csökkentsük a cukorfogyasztásunkat - ennek viszont egyértelműen van realitása. Ehhez adok most egyszerű, hétköznapi tippeket!

Cukormentes sütőtökös süti

Volt maradék sütőtököm, és úgy gondoltam, miért ne lehetne belőle sütit sütni. Olyan sok zöldséges süti van, és a sütőtök ráadásul édes is. Egy kis banánnal és datolyával ...

Hihetetlen palacsinta

Írhattam volna azt is, hogy a 623. palacsinta, mert lehet, hogy már van annyi ide feltöltve. De ez tényleg hihetetlen, hogy 2 tojásból meg egy banánból az lesz. Se cukor a tésztába, se ...

Trópusi zöld turmix

Egy internetes zöld turmix kihívás keretében jutottam ehhez a recepthez. A banánt lehet nem fagyasztva is használni, de fagyasztott banánnal a turmix állaga krémesebb.  Finom, egyszerű ...

2. Felejtsd el az üdítőitalokat, gyümölcsleveket!

1 l üdítőital, gyümölcslé 90-120 g cukrot tartalmaz, amelynek üdítők esetén 100%-a, nem 100%-os a gyümölcslé esetén pedig nagy része hozzáadott, nem természetes eredetű cukorból származik. Ha azt nézzük, hogy egy felnőtt számára a napi ajánlott hozzáadott cukor mennyisége max. 50-60 g - jól látszik, hogy már ezzel az egyszerű lépéssel milyen sokat spórolhatunk a cukorbevitelen. (És persze az is jól látszik, hogy ha rendszeres üdítőfogyasztók vagyunk, akkor "észrevétlenül" milyen nagy mértékben lépjük túl a napi ajánlott mennyiséget.)

3. Süsd a sütit magad - és bátran felezd/harmadold a cukrot!

Rendszeresen szoktam süteményeket sütni, van, hogy a bevált recepteket, van, hogy új fajtákat próbálok ki. Mindig meglepetten látom, hogy egy hagyományos mennyiségű süteménybe akár 20-25 dkg cukrot ír a recept - ezt a mennyiséget én személy szerint elképzelhetetlennek tartom. A bevált recepteknél már tudom a mennyiségeket, de új recepteknél is az esetek 99%-ában azonnal felezem a cukor mennyiségét - és még soha nem érkezett panasz a családom édesszájú tagjaitól, hogy nem lett elég édes a végeredmény.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

4. Édesíts gyümölccsel!

Ha édes ízre vágyunk, használjunk természetes cukortartalmú hozzávalókat: gyümölcsöket. Édesség terén a banán mindent visz szerintem, kiváló joghurtokba, turmixokba, és süteményekbe is fantasztikus cukor helyett. Fokozhatjuk desszertjeink édes ízét aszalt gyümölcsökkel, amelyek ugyan szintén magas cukortartalmúak, de cserébe ez legalább természetes cukortartalom, és ízük intenzitása miatt kevesebb is elég belőlük.

5. Egyél kevesebb cukrot!

Igen, tudom, ez a tipikus "nesze semmi fogd meg jól!" faramuci tanács. Arra gondolok egyébként, hogy egyszerűen kerüljük az édes ételeket. Tényleg tud ez ilyen egyszerű is lenni.

  • Nem kell mindennap ebéd után egy kis csoki, egy kis keksz, egy szelet cukrászsüti a közeli boltból vagy a büfé kínálatából. Ajándékozzuk meg magunkat, testünket azzal, hogy csak ritkán, viszont akkor minőségi csokoládét, cukrász- vagy saját süteményt, desszertet vagy éppen nosztalgiából régi kedvencünketválasztjuk. Persze ekkor is tartsunk mértéket, élvezzünk ki minden kocka csokit, elégedjünk meg egy szelet süteménnyel, egy gombóc fagyival!
  • A reggeli is sokak életében egy igazi cukorbomba: ne kezdjük a reggelt magas cukortartalmú reggelizőpehellyel, gyümölcsjoghurttal vagy kakaós csigával, túrós batyuval. Ezek ráadásul még csak az édes ételek, a sós péksütemények, gyorspékségi pogácsák, rudak is tartalmaznak hozzáadott cukrot.
  • Ha vendégségbe, étterembe megyünk kérjünk bátran vizet, ásványvizet, zöldteát inni. Egy igazi, finom vacsora mellé úgysem illenek az édes üdítők (de persze jöhet egy pohár bor is).
  • Próbáljuk meg teánkat, kávénkat kevesebb cukorral, esetleg cukor nélkül fogyasztani (és felejtsük el az amerikai típusú kávézók fél literes, tejszínhabos, karamellszószos "csodáit").

A fenti tanácsok között most nem szerepel, hogy: "Használj természetes vagy mesterséges édesítőszereket!", de természetesen ezek is valós lehetőségek, különösen azok számára, akik a szénhidrátanyagcsere-zavar valamely formájával (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) élnek. Ha azonban nem élünk ilyen betegséggel és nincsenek súlyproblémáink, akkor a fenti tanácsokat megfogadva már sokat tettünk egészségünk védelme, megőrzése érdekében.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...