Lékai-Kiss Ramóna liba- vagy kacsamájterrine-je
Pár évvel ezelőtt a férjem előállt az ötlettel, hogy készítsek karácsonyra liba- vagy kacsamájból ízletes terrine-t. Szerencsére annyira jól sikerült, hogy azóta minden évben asztalra kerül. Ez az egyik karácsonyi ajándékom a családom számára.
Hozzávalók:
- 1 kg liba- vagy kacsamáj
- 1 üveg minimum 3-4 puttonyos aszúbor
- Maldon só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
Elkészítés:
A májat 24 órára tejben áztatva hűtőbe teszem, majd, ha letelt az idő, kiveszem a tejből, és papírral leitatom róla a nedvességet. Ezután óvatos mozdulatokkal, amikor még hideg, egy éles késsel megszabadítom az erektől, ügyelve arra, hogy ne veszítse el a formáját. Ez nem mindig sikerül, de attól még nagyon finom lesz. Ezután áthelyezem a májat egy másik tálba, és minimum 3-4 puttonyos finom aszúborral leöntöm, Maldon sót és őrölt fehér borsot szórok rá, majd frissen reszelek rá egy kis szerecsendiót.
Ezek után visszarakom a májat ismét 24 órára a hűtőbe. Másnap lecsepegtetés után átpakolom egy őzgerinc formába, amit egy vízzel félig ellepett magas falú tepsibe teszek fedő nélkül, és így behelyezem az előmelegített sütőbe 100 fokon 15 percre. Ezután kiveszem a sütőből, méretre vágok egy kartonpapírt, amit befóliázok, majd ezzel lefedem a májat, és lesúlyozom. Én négy nagy konzervet szoktam használni, hogy minél jobban összetömörítse az ételt. Így, ezt a kis csomagot minimum 24, de inkább 48 órára a hűtőbe helyezem.
Tálalás előtt kiveszem, leszedem a takarást, szeletekre vágom, és friss kaláccsal tálalom, sóval a tetején, kis lilahagymával.
A családban mindenki nagyon-nagyon szereti! Erre viszont tényleg készülni kell, mert minimum 4 napos munka, ez az én kis karácsonyi receptem!
Stohl András narancsos kacsája egy titkos összetevővel
Vicával általában közösen állunk a konyhában, és együtt találjuk ki, hogy mi legyen a menü. Ez karácsonykor sincs másként. Viszont van egy kedvenc karácsonyi ételem, melynek elkészítése lassan öt éve az én reszortom, és szerencsére mindenkinek nagyon ízlik.
Hozzávalók:
- 2-3 evőkanál vaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 deciliter fehérbor- jó minőségű
- 5 darab narancs
- 1 darab mandarin
- 1 fél csomag aszalt vörösáfonya
- 8 darab kacsacomb
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál méz
- 1 gránátalma
Elkésztés:
A páchoz a vajat felolvasztom, majd a finomra vágott hagymát rádobom, dinsztelem. 3-4 perc után a zúzott fokhagymát is hozzáadom. További 3 perc után felöntöm a fehérborral és a narancsok facsart levével, majd összefőzöm. A megtisztított kacsacombokat sóval, borssal fűszerezem, majd magas falú tepsibe helyezem. Ráöntöm a pácot, a tepsit lefedem alufóliával, majd 160 fokon 2 órán át sütöm. A sütési idő letelte után leveszem a tepsiről az alufóliát, a combokra mézet csorgatok, majd visszateszem a sütőbe, és 180 fokon további 20-30 percig sütöm, amíg szép piros nem lesz.
Végül megszórom aszalt vörösáfonyával, narancsdarabokkal díszítem. A pácot egy külön tálkában is elkészítem, és a kész kacsa combok mellé tálalom.
Amikor elkészült a kacsa, a sütőből kivéve gránátalmamagokkal is megszórom, így friss, ropogós marad a kacsa bőre. Köretnek az áfonyás burgonyapürét vagy a gratin burgonyát javaslom.
Tetszett a recept? Ha kedvet kaptál, készítsd el Te is!
Nézd meg Ramit és Andrást az Auchan Korzó szívmelengető karácsonyi reklámfilmjében:
Hangolódj velünk az ünnepekre, kattints ide, és keresd meg, melyik Auchan Korzó van hozzád a legközelebb:
Kellemes adventi készülődést kíván minden vásárlójának az Auchan Korzó!