Lehet, hogy európai uniós CSIRKESTOP elé nézünk?

Több okból is jelentős túltermelés és árzuhanás alakult ki a hazai baromfipiacon, a szakmai szervezetek az EU-t sürgetik, mert szerintük egy megoldás van a problémára.

Túltermelés, túlkínálat, ebből következően pedig áresés jellemzi jelenleg az európai és magyarországi baromfipiacot - a hazai ágazati szakmai szervezetek illetve a terméktanács ezt a külföldről érkező import áru korlátozásával oldaná meg - írja a Napi.hu.

A fő ok a hotelek/éttermek leállása és az import hús

Az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Az importőrök viszont - hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat - a túltermelés és az említett szektor leállása ellenére szállítják a már megrendelt árut Brazíliából, Ukrajnából, Thaiföldről, várva, hogy az éttermek/hotelek újrainduljanak.

Az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) elmondta: óriási a túlkínálat, az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 230 forint körül van, míg "békeidőben" 250 forint körül volt, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.

A megoldást abban látnák, ha az EU a harmadik országokból érkező beszerzést átmenetileg felfüggesztené.

A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben továbbra is hazánkba érkezik az import baromfihús.

Plusz nehezítő körülmény, hogy újra megjelent a madárinfluenza, ami miatt milliós nagyságrendben kell leölni az állatokat.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...