Túltermelés, túlkínálat, ebből következően pedig áresés jellemzi jelenleg az európai és magyarországi baromfipiacot - a hazai ágazati szakmai szervezetek illetve a terméktanács ezt a külföldről érkező import áru korlátozásával oldaná meg - írja a Napi.hu.
A fő ok a hotelek/éttermek leállása és az import hús
Az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.
Az importőrök viszont - hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat - a túltermelés és az említett szektor leállása ellenére szállítják a már megrendelt árut Brazíliából, Ukrajnából, Thaiföldről, várva, hogy az éttermek/hotelek újrainduljanak.
Az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) elmondta: óriási a túlkínálat, az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 230 forint körül van, míg "békeidőben" 250 forint körül volt, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.
A megoldást abban látnák, ha az EU a harmadik országokból érkező beszerzést átmenetileg felfüggesztené.
A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben továbbra is hazánkba érkezik az import baromfihús.
Plusz nehezítő körülmény, hogy újra megjelent a madárinfluenza, ami miatt milliós nagyságrendben kell leölni az állatokat.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
5+1 gasztroműsor, amire érdemes rákattannod karantén idején
A karantén ideje alatt valahogy muszáj hasznosítani a rengeteg szabadidőt. Főzhetsz velünk, olvashatsz könyvet, vagy rákattanhatsz a legjobb gasztroműsorokra.
Fenes GábrielKoronavírus: Utánajártunk, mihez kezdenek az éttermek a járvány idején, és...
A múlt heti veszélyhelyzet kihirdetése után számos népszerű hely bezárta kapuit. Éttermek, pékségek, szórakozóhelyek – mire számíthat most a vendéglátóipar?
Masszi- Rigó CsillaÍgy boldogul a legnagyobb ételkiszállító cég a mostani rendkívüli helyzettel
Gyakran rendelsz házhoz ételt, különösen, mióta ajánlott otthonról dolgozni a járvány idején? Ha nincs kedved főzni, de fontos a biztonság, mutatjuk a Netpincér válaszait!
Országh KittiKoronavírus: így lesz megoldható az étkezés és a bevásárlás karantén...
A koronavírus kapcsán rengeteg kérdés merül fel az emberekben. Mit fogunk enni, és hogy fogunk vásárolni, ha jön a karantén? A tapasztalatok szerint nincs ok a pánikra.
Fenes Gábriel