Lehet, hogy európai uniós CSIRKESTOP elé nézünk?

Több okból is jelentős túltermelés és árzuhanás alakult ki a hazai baromfipiacon, a szakmai szervezetek az EU-t sürgetik, mert szerintük egy megoldás van a problémára.

Túltermelés, túlkínálat, ebből következően pedig áresés jellemzi jelenleg az európai és magyarországi baromfipiacot - a hazai ágazati szakmai szervezetek illetve a terméktanács ezt a külföldről érkező import áru korlátozásával oldaná meg - írja a Napi.hu.

A fő ok a hotelek/éttermek leállása és az import hús

Az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a HoReCa-szektor (szállodák, éttermek, kávéházak) teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.

Az importőrök viszont - hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat - a túltermelés és az említett szektor leállása ellenére szállítják a már megrendelt árut Brazíliából, Ukrajnából, Thaiföldről, várva, hogy az éttermek/hotelek újrainduljanak.

Az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) elmondta: óriási a túlkínálat, az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 230 forint körül van, míg "békeidőben" 250 forint körül volt, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint.

Szaftos paprikás csirke

A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...

Barbár csirke

A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...

A megoldást abban látnák, ha az EU a harmadik országokból érkező beszerzést átmenetileg felfüggesztené.

A nemzetközi szervezetek szerint az nem elfogadható, ha az uniós termelőknek úgy kellene csökkenteniük termelésüket, hogy közben továbbra is hazánkba érkezik az import baromfihús.

Plusz nehezítő körülmény, hogy újra megjelent a madárinfluenza, ami miatt milliós nagyságrendben kell leölni az állatokat.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...