A tojásos praktikáknak se szeri, se száma a neten. Nem is olyan rég azt mutattuk meg, hogyan főzhetsz meg belőle egy halomnyit egyszerűen, most pedig abban adunk tanácsot, hogyan törheted fel őket a legtökéletesebben.
A tojás felütése egyszerű folyamatnak tűnik: csak hozzákocogtatod valamihez, és már kész is! Rengeteg ember van azonban, akinek ez nem megy olyan könnyen, és a rossz technika miatt tojáshéjdarabkák kerülnek a fehérjébe, sárgájába.
Hogyan törjük a tojást?
A legtöbben a munkalapot vagy egy edény szélét használják a tojás feltöréséhez. De melyik a jó technika?Nick Korbee, a New York-i Egg Shop étterem executive séfje azt vallja, hogy ha nagy mennyiségű rántottát készít az ember, akkor az a LEGGYORSABB MÓDSZER, ha a tojást egy edény éléhez ütögeti. Azonban, ha valaki nem elég tapasztalt, akkor nem ez a legtisztább (tojáshéjmentes) technika. Korbee szerint megoldás lehet, ha tojáslét átszűrjük, vagy kihalásszuk a héjat belőle a benedvesített ujjainkkal, de kinek van ehhez türelme?
A tojásszakértő tuti módszere a héj elkerülésére: ütögessük a tojást a sima munkafelülethez. Ha a tojást a konyhapulthoz kocogtatjuk, akkor egész biztosan nem sérül a sárgája, és valószínű, hogy tojáshéjdarabok sem kerülnek a tálba. Korbee emellett azt tanácsolja, hogy a tojást otthon mindig két kézzel válasszuk szét, az egykezes módszer csak a profi szakácsoknak ajánlott.
Így válaszd el a sárgáját a fehérjétől!
A tojásfehérjének és -sárgájának szétválasztása is gondot okoz néhány kezdő szakácsnak. Korbee szerint a legjobb szétválasztós technika, ha a tojást a tenyerünkbe ütjük fel, és az ujjaink között hagyjuk lefolyni a tojásfehérjét. A módszer persze igényel némi kézügyességet, és tiszta, megmosott tenyeret, de hatásos lehet.
Ezeket olvastad már?
Mindeddig rosszul készítetted a krumplipürét, de ez most megváltozik
A legtöbben utólag tesszük hozzá a vajat és a tejet (vagy tejszínt) a krumplihoz. Lehet, hogy ez most változni fog...
Fenes GábrielKiderült, hogy eddig mindenki rosszul főzte a rizst, amiből nagy...
A rizs főzése sokaknak egy igazi mumus: mindenki főzi, de a legtöbben rosszul. Ráadásul ha nem figyelünk oda, még veszélyes is lehet az egészségünkre.
Hering AndrásEzzel a trükkel főzz meg egyszerre egy halom tojást -...
Húsvét ide vagy oda, jobb, ha tudod, hogyan érdemes megfőzni tök egyszerűen egy nagy csomó tojást. Főzés nélkül.
Brecz JuditItt a válasz, hogy miért nem kell a hűtőben tartanod...
Miért van az, hogy Amerikában másképp kezelik a tojást, mint Európában? Miért muszáj hűtve tárolniuk, és nálunk ez miért nem annyira fontos? Megtudtuk a miértekre a választ!
Nosaltyvia Today