Legyen tökéletes a húsvéti kalácsod!

Nyakunkon a Húsvét, és nincs ünnepi asztal kalács nélkül, úgyhogy villámgyorsan nézzük át, mi kell a tökéletes fonatokhoz!

Tavaly még a péknél vagy a közértben vásároltad az ünnepre szánt kalácsot? Ha most elolvasod cikkünket, akkor biztosan belevágsz a sütésbe, és az idei húsvéti fonott kalács már a Te saját szerzeményed lesz. Az alábbi pár jó tanács betartásával ugyanis egyszerűen és biztosan dolgozhatsz majd. Csapjunk is a lovak közé, és nézzük, mire kell ügyelni készítésénél - haladjunk a munkafolyamatok mentén!

Ezeket olvastad már?

Élesztő futtatása

  • Dolgozzunk szobahőmérsékletű alapanyagokkal. A tej – amelyben a minden esetben friss élesztőt futtatjuk fel – ne legyen forró, inkább langyos.
  • Csak annyi élesztőt használjunk, amennyit a recept ír. Ha többet teszünk bele, esetleg túlkel a tésztánk, nem lesz lágy, vajas, csak az élesztő ízét lehet kiérezni belőle.

Nagyi Titka lisztajánló

A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt pont olyan élesztővel készült tészták elkészítéséhez ajánlott, mint például a kalács. Ez a termék ugyanis prémium minőségű, magas sikértartalommal, és a süteménykészítéshez ideális sütőipari tulajdonságokkal rendelkező búzából készült. A vele tekert fonatok gyönyörűen megkelnek, könnyűek és puhák lesznek. A még levegősebb állag elérése érdekében szitálva add a tésztához.

Erre használd még!

A Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt a kalácssütésen kívül ideális még aranygaluska, fánkok, bukták, péksütemények, lángos és vastag tésztájú pizza készítéséhez.

Ezeket olvastad már?

Vaj hozzáadása

  • Az ünnepi kalács készüljön jó minőségű márkázott vajjal. Ez adja meg csodálatos ízét, és akkor még a sülés közben, sütőből felszálló illatokról nem is beszéltünk!
  • Az olvasztott, de már nem meleg vajat ne az elején, csak a dagasztás folyamán adjuk a liszthez, egyenletes adagokban. Eközben látjuk a tészta állagán, hogy esetleg még több vagy kevesebb kell hozzá. Akkor lesz tökéletes a tésztánk, ha már nem ragad a kezünkhöz vagy az edény falához.

Fonott vajas kalács recept

Kelesztés

  • A jól összeállított tészta kelesztéséhez nem kell több, mint 30-40 perc.
  • A kelesztőtál tetejét fedjük le egy tiszta konyharuhával.
  • A konyhában vagy a helységben, ahol a tészta pihen, legyen meleg.
  • A második, rövidebb kelesztés, a tészta átgyúrása, a fonatok számával megegyező részekre szedése után, már csak negyed óra.

Fonás-kenés

  • A fonatok ne legyenek se túl szorosak, se túl lazák, így áll össze szépen sütés közben a kalács.
  • A fonatok tetejét kenjük át tojássárgával, ettől csodás fényes küllemet kap, tovább eláll, és nem szárad ki az ünnepi kalács.

Tudj meg többet a Nagyi Titka Kelt tészta süteménylisztről itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...