Ezek a legolcsóbb, tápanyagban gazdag ételek

Persze élhet az ember lazacon és avokádón, csak a pénztárcája bánja – az egészséges étrendhez viszont nem kell feltétlenül bankot robbantani. Az alábbi ételek egészségesek, tápanyagban gazdagok, ráadásul még olcsók is.

Az egészséges életmód ellen az egyik leggyakrabban elhangzó érv az, hogy drága – még ha a konditermi bérletet nem is számoljuk, akkor is ott vannak a kaják, amiket lehetetlen olcsón beszerezni, nem igaz? Nem, nem igaz – lehet, hogy nem lazacon és avokádón kell élni, ha spórolni szeretnénk, de nem minden tápanyagban gazdag, egészséges étel kerül sokba. Az alábbiak például pont nem.

Csicseriborsó

A csicseriborsót rengeteg étel alapanyagaként fel lehet használni, ha pedig konzervet veszünk, áztatgatni sem kell. Plusz piros pont, hogy a levét sütemények és egyéb ételek elkészítéséhez is fel lehet használni, így tényleg az egész konzervet kihasználhatja az ember. A csicseriborsó tele van rosttal, A-, E- és C-vitaminnal, folsavval, magnéziummal, káliummal és vassal, és nagyon sokféleképpen elkészíthető.

Görög joghurt

Ha nem valami nagyon spéci márkát keresünk, akkor a görög joghurt még a többi joghurtféléhez képest is jó áron van, ráadásul egészségesebb is náluk. Egy csészényiben 270 milligramm kalcium és 25 gramm fehérje van, így azoknak is nagyon jól jöhet, akik rendszeresen sportolnak. Édességekhez, sós ételekhez kiváló, a joghurtot és a tejfölt tökéletesen lehet vele helyettesíteni.

Ranch öntet

Amerikában ettem először ezt az öntetet, amely tulajdonképpen egyben egy mártás, mártogatós is.

Fagyasztott leveles spenót

A friss spenót bizony elég drága, de szerencsére lehet kapni mindegyik nagyobb áruházláncban olyat, ami le van fagyasztva. A fagyasztás során nem veszít semmit a vitamin- és ásványianyag-tartalmából, és leveles formában sokkal több mindenre felhasználható, mint a szintén fagyasztott, pürésített változat. Ha spenótfőzeléket csinálnál, arra meg ott van az utóbbi, amit szintén fillérekért lehet kapni bármelyik boltban.

Tojás

Bár mostanában emelkedik a tojás ára is, azért az elmondható, hogy az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk (a vegánokat kivéve) még mindig olcsó fehérjeforrásnak számít. A 6 gramm fehérje mellé D-vitamint, szelént, cinket, jódot, folsavat, B-vitamint és A-vitamint is tartalmaz, és a tápanyagok nagy része a sárgájában található, úgyhogy eszedbe se jusson csak a fehérjét megenni. Napi 1-2 tojásnál még nem akad ki a koleszterinszámláló sem.

Posírozott tojás

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk. A mindentudó Szakácsok ...

Spenótos tojásreggeli - casserole

Rántottával kezdeni a napot nagyszerű, de most Húsvétkor valami izgalmasabb tojásételt szeretnék készíteni. Rátaláltam erre a tojásos casseroléra, amit eredetileg angolszász vidéken ...

Zab

A zab az egyik legsokszínűbben felhasználható szénhidrát, magában zabkásához, húsok panírozásához, köretként is megállja a helyét, de le is darálhatod, és egészséges lisztet kapsz általa. Nem kell megvenni a kétszer-háromszor olyan drága zablisztet, egy jó turmix segítségével otthon is elkészítheted. A zab tele van rosttal, és remek növényi fehérjeforrás.

Krémes epres zabkása kakaóval

A legtöbb zabkásával az a bajom, hogy nem elég krémes, lágy nekem, ezért inkább darakása párti voltam, míg nem egyszer belefutottam pinteresten egy receptbe, ami tojásfehérjével dobja ...

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...


Még több egészséges alapanyag:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...