Ha az élelmiszerboltok sorairól van szó, azt gondolhatnánk, hogy a legnépszerűbb az a terület lehet, ahol a legtöbb egészségtelen, de nagyon finom nassolnivaló található. Valójában azonban egy új kutatás szerint jelenleg egy olyan sor a legnépszerűbb, amire valószínűleg nagyon kevesen gondoltak volna – de van értelme, főleg, ha az elképesztő mértékű globális inflációra gondolunk.
Az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint az országban a fagyasztott élelmiszerek sorai a legnépszerűbbek. Míg a COVID-19 negatívan hatott az étteremiparra, addig „pozitívan hatott a fagyasztott élelmiszerek piacára”
– írja a jelentés. A fagyasztott élelmiszerek eladása 2020-ban 21%-kal nőtt az előző évhez képest. Idén összességében a fagyasztott élelmiszerek ágazata 230%-kal nőtt, szemben a friss élelmiszerekkel.
Ennek főként az lehet az oka, hogy az országban a járvány idején korlátozott volt a vásárlók számára az élelmiszerboltban eltölthető idő. Az embereknek be kellett tartaniuk a szociális távolságot a bevásárlás során, így a vásárlók fagyasztott élelmiszereket halmoztak fel, hogy elraktározzák néhány hétig, amíg esetleg nem tudnak újra bevásárolni menni. Mivel itthon is voltak vásárlási idősávok, és fontos volt a szociális távolságtartás, valószínűleg az eredmények is hasonlók.
Jellemző egyébként, hogy a friss élelmiszerek mindig népszerűbbek, mint a fagyasztottak, úgy tűnik azonban, hogy a koronavírus-járvány rendesen átírta a szabályokat. A fagyasztott élelmiszereket lényegesen hosszabb ideig el lehet tárolni, mint a friss élelmiszereket. Ezt leszámítva inkább az íz és a tápérték megőrzéséhez kapcsolódhat az új trend: a fagyasztott élelmiszerek ugyanolyan tápértékkel és mikrotápanyagokkal rendelkeznek, mint a frissek.
Még több a vásárlásról: