Az igazi New York-i cheesecake, ami a sajttorták legkrémesebbje

Hüp-hüp-hüp, barbatrükk! így lesz a legkrémesebb a sajttortád! Tippek és trükkök a legjobb és legfenntarthatóbb receptért.

Manapság tényleg olyan sokféle alapanyag kapható, hogy nehéz dönteni, melyiket használjuk az egyes receptekhez, vajon melyik lesz a legjobb hozzá. Sokéves konyhai pályafutásom alatt van egy pár fogás, amit volt szerencsém millióképpen kipróbálni, ilyen a sajttorta is. Használtam már hozzá kétszer áttört túrót és ricottát, philadelphiát, de a legjobbnak mégis a mascarpone bizonyult. Ehhez nem illene olyan sok tejföl, így ennek egy résztét zsíros habtejszínnel helyettesítem, ettől lesz a világon a legkrémesebb az én sajttortám, de mutatom, még mitől.

Kihabosítás sorrendje

Mindenki a krémsajt kihabosításával kezdi a munkafolyamatokat, és porcukrot használ hozzá. A mascarpone, szerintem elég krémes magában, nincs szüksége plusz erőbefektetésre, viszont a porcukor nem ad túl jó ízt a krémnek.

Érdemes rendes kristálycukrot használni, vagy világosabb nádcukrot, és a tojásokkal habosítani ezt.

Gyönyörűen kivilágosodik, és kemény habbá változik. Ehhez lehet a robotgépbe, folyamatos keverés mellett adagolni a mascarponét, a tejfölt és a habtejszínt. Vaníliakivonat mehet bele, de a citromlé csak összehúzza, megváltoztatja a sült torta krémjének szerkezetét!

Tejfölkérdés

Sajnos, a tejfölben lévő savó is kicsapódik sütés során — gondoljunk csak a rakott, tejfölös-sajtos ételekre, ott is mennyi víz keletkezik a sütőtálban — , így ebből sem kell sok a tortához. Amit eredetileg a New York-iak használtak, nem a mi tejfölünkhöz, inkább a tejszínhez hasonlított, éppen ezért használok én is nagyobb, kétharmad részben tejszínt, és csak egyharmadban tejfölt.

Kevesebb cukor is elég

Ebben a receptben sós kekszet használtam, ezért 50g cukrot adtam hozzá, de ha eleve édes a keksz, akkor cukorra semmi szükség, elég édes lesz magában. Vajból pedig kanalazzunk hozzá, mert néha kevesebb is elegendő, mint a receptben leírt mennyiség

Fenntarthatóság

A zabkekszet a csomagolásában is összetörhetjük, ha ez mégsem alkalmas erre, csak akkor használjunk késes aprítót. Az olvasztott vajjal már a formában is elkeverhetjük, így nem használunk plusz egy edény, amit aztán el kell mosogatnunk. Ezt lesz a tésztaalap a tortaformában.

A sajttortát vízfürdőben sütjük, amihez a legtöbb receptleírás azt az instrukciót adja, hogy tekerjük be a formát alufóliával. Nálam környezetvédelmi okokból már hosszú évek óta nincs se ilyen, se frissentartó fólia a fiókban, így minden esetben a megfelelő helyettesítést választom. Itt a szilikonos sütőpapír és a jól záródó tortaforma volt a segítségemre.

A gőzhöz rögtön forralóból öntsük a forró vizet a forma alá, ez is segít abban, hogy kívülről egyből összehúzódjon a krém, és ne folyjon ki a formából.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság tőlem nektek itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...