A legjobb tippek, hogy a PÁROLT LILAKÁPOSZTA tökéletes legyen

A tél abszolút kedvenc körete és kacsa- és libacombkísérője a párolt lilakáposzta. Na de mitől lesz annyira finom?

A sült kacsához, libához, egyben sült sertésekhez, csülökhöz is imádjuk - ez a párolt lila- vagy vöröskáposzta! Isteni kísérő, és ha ezt választjuk, még a krumpli vagy rizsköret is elhagyható mellőle, így a kalóriákkal is spórolunk.

Íme egy alaprecept az elkészítéséhez:

Párolt lilakáposzta

Na de mitől lesz olyan finom savanykás-édeskés, roppanós, és egyben puha?

A lilakáposztáról:

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a zöld fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik. Tartalmaz még sok C- és A-vitamint, rostokat. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi a vörös színét, különben kék lesz.

Szerintünk így lesz igazán finom:

1. Előkészületek

  • A fejnyi vöröskáposztát szabadítsd meg a külső leveleitől, vágd félbe, aztán megint félbe, és negyedenként reszeld le nagy lyukú reszelővel. A torzsát távolítsd el.
  • Rakd egy nagy tálba, sózd be, és tedd félre körülbelül fél órára.
  • Miután kiengedte a levét, nyomkodd ki, ésneki is eshetsz a párolásnak.

2. Párolás

  • Karamellizálj cukrot egy nagy lábasban - amikor szép barnaés sűrű, de nem túl égett,mehet rá a zsiradék, ami lehet napraforgóolaj, de legjobb a sertés- liba- vagy kacsazsír! (Vannak, akik rögtön a zsiradékon égetik acukrot, ez is jó megoldás.)
  • Tegyél hozzá lilahagymakockákat vagy -csíkokat.
  • Dobd a lábosba a reszelt káposztát is,forgasd össze a cukorral, zsiradékkal, hagymával.
  • Fűszerezd: borsozd, rakj hozzá őrölt köményt, ezek az alap fűszerei.
  • Önts alá kis vizet, párold jó fél óráig,közben néha kevergesd.
  • A végén önts hozzá sima vagy vörösborecetbőlpárpöttyet, hogy beállítsd az ízeket!

3. Extra tippek

  • Aki szereti, párolhat a káposztával együtt reszelt almát is, sőt, akár szalonnát is tehet hozzá...
  • Ha bírod, önthetszhozzá párolás közben vörösbort, nem fogja elrontani, azt tuti!
  • A fűszerezést variálhatod: mehet bele borókabogyó, picike fahéj, babérlevél, szegfűszeg vagy szegfűbors, csillagánizs, reszelt narancshéj is!
  • Darabolt naranccsal is megdobhatod, de akárerdei gyümölcsökkel is - pompás lesz!
  • Ecet helyett akár citromot is használhatsz!

TOVÁBBI RECEPTEKET ITT TALÁLSZ!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...