A legjobb tippek, hogy a PÁROLT LILAKÁPOSZTA tökéletes legyen

A tél abszolút kedvenc körete és kacsa- és libacombkísérője a párolt lilakáposzta. Na de mitől lesz annyira finom?

A sült kacsához, libához, egyben sült sertésekhez, csülökhöz is imádjuk - ez a párolt lila- vagy vöröskáposzta! Isteni kísérő, és ha ezt választjuk, még a krumpli vagy rizsköret is elhagyható mellőle, így a kalóriákkal is spórolunk.

Íme egy alaprecept az elkészítéséhez:

Párolt lilakáposzta

Na de mitől lesz olyan finom savanykás-édeskés, roppanós, és egyben puha?

A lilakáposztáról:

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a zöld fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik. Tartalmaz még sok C- és A-vitamint, rostokat. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi a vörös színét, különben kék lesz.

Szerintünk így lesz igazán finom:

1. Előkészületek

  • A fejnyi vöröskáposztát szabadítsd meg a külső leveleitől, vágd félbe, aztán megint félbe, és negyedenként reszeld le nagy lyukú reszelővel. A torzsát távolítsd el.
  • Rakd egy nagy tálba, sózd be, és tedd félre körülbelül fél órára.
  • Miután kiengedte a levét, nyomkodd ki, ésneki is eshetsz a párolásnak.

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

2. Párolás

  • Karamellizálj cukrot egy nagy lábasban - amikor szép barnaés sűrű, de nem túl égett,mehet rá a zsiradék, ami lehet napraforgóolaj, de legjobb a sertés- liba- vagy kacsazsír! (Vannak, akik rögtön a zsiradékon égetik acukrot, ez is jó megoldás.)
  • Tegyél hozzá lilahagymakockákat vagy -csíkokat.
  • Dobd a lábosba a reszelt káposztát is,forgasd össze a cukorral, zsiradékkal, hagymával.
  • Fűszerezd: borsozd, rakj hozzá őrölt köményt, ezek az alap fűszerei.
  • Önts alá kis vizet, párold jó fél óráig,közben néha kevergesd.
  • A végén önts hozzá sima vagy vörösborecetbőlpárpöttyet, hogy beállítsd az ízeket!

Narancsos lilakáposzta

"Hogy együnk valami Márton-napit is!" jelszóval készítettem az újbor ünnepén. A libasült idén elmaradt. A konyhámban legalábbis. A Legkisebb is mind befalta, tört krumpli ágyon:-).

3. Extra tippek

  • Aki szereti, párolhat a káposztával együtt reszelt almát is, sőt, akár szalonnát is tehet hozzá...
  • Ha bírod, önthetszhozzá párolás közben vörösbort, nem fogja elrontani, azt tuti!
  • A fűszerezést variálhatod: mehet bele borókabogyó, picike fahéj, babérlevél, szegfűszeg vagy szegfűbors, csillagánizs, reszelt narancshéj is!
  • Darabolt naranccsal is megdobhatod, de akárerdei gyümölcsökkel is - pompás lesz!
  • Ecet helyett akár citromot is használhatsz!

TOVÁBBI RECEPTEKET ITT TALÁLSZ!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...