A sült kacsához, libához, egyben sült sertésekhez, csülökhöz is imádjuk - ez a párolt lila- vagy vöröskáposzta! Isteni kísérő, és ha ezt választjuk, még a krumpli vagy rizsköret is elhagyható mellőle, így a kalóriákkal is spórolunk.
Íme egy alaprecept az elkészítéséhez:
Na de mitől lesz olyan finom savanykás-édeskés, roppanós, és egyben puha?
A lilakáposztáról:
A lilakáposzta vagy vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a zöld fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik. Tartalmaz még sok C- és A-vitamint, rostokat. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi a vörös színét, különben kék lesz.
Szerintünk így lesz igazán finom:
1. Előkészületek
- A fejnyi vöröskáposztát szabadítsd meg a külső leveleitől, vágd félbe, aztán megint félbe, és negyedenként reszeld le nagy lyukú reszelővel. A torzsát távolítsd el.
- Rakd egy nagy tálba, sózd be, és tedd félre körülbelül fél órára.
- Miután kiengedte a levét, nyomkodd ki, ésneki is eshetsz a párolásnak.
2. Párolás
- Karamellizálj cukrot egy nagy lábasban - amikor szép barnaés sűrű, de nem túl égett,mehet rá a zsiradék, ami lehet napraforgóolaj, de legjobb a sertés- liba- vagy kacsazsír! (Vannak, akik rögtön a zsiradékon égetik acukrot, ez is jó megoldás.)
- Tegyél hozzá lilahagymakockákat vagy -csíkokat.
- Dobd a lábosba a reszelt káposztát is,forgasd össze a cukorral, zsiradékkal, hagymával.
- Fűszerezd: borsozd, rakj hozzá őrölt köményt, ezek az alap fűszerei.
- Önts alá kis vizet, párold jó fél óráig,közben néha kevergesd.
- A végén önts hozzá sima vagy vörösborecetbőlpárpöttyet, hogy beállítsd az ízeket!
3. Extra tippek
- Aki szereti, párolhat a káposztával együtt reszelt almát is, sőt, akár szalonnát is tehet hozzá...
- Ha bírod, önthetszhozzá párolás közben vörösbort, nem fogja elrontani, azt tuti!
- A fűszerezést variálhatod: mehet bele borókabogyó, picike fahéj, babérlevél, szegfűszeg vagy szegfűbors, csillagánizs, reszelt narancshéj is!
- Darabolt naranccsal is megdobhatod, de akárerdei gyümölcsökkel is - pompás lesz!
- Ecet helyett akár citromot is használhatsz!
TOVÁBBI RECEPTEKET ITT TALÁLSZ!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
14 ötlet, mire használhatod a KÁPOSZTÁT - coleslaw, levesek, rétes,...
Ki mondta, hogy a fejes káposztából csak töltött káposzta lehet? Mutatunk pár tippet káposztafelhasználásra, egytől egyig isteniek!
Brecz Judit9 fogás, amit az olcsó és finom CSIRKEMÁJBÓL kifőzhetsz
A csirkemáj méltatlanul lenézett alapanyag - kétség nélkül filléres, és irtó változatos étek, amit néha tényleg érdemes az asztalra tenni, ha májat - és vasat - kívánunk.
Brecz JuditMost akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?
A padlizsánkrém olyan, mint a húsleves, a lecsó vagy a brassói - mindenki a saját (vagy anyától/nagyanyától örökölt) receptúrájában bízik. De érdemes megkötni a kezünket?
Brecz Judit5 konyhai kérdés, amiben a magyarok SOSE fognak egyetérteni
Itt a Nosaltynál megfigyeltük, hogy van pár konyhai vitapont, amit illetően mindig elindul a háború. Ételek és mit-hogyanok, amiket mindenki jobban tud, mint a másik.
Brecz Judit