A legjobb tippek, hogy a PÁROLT LILAKÁPOSZTA tökéletes legyen

A tél abszolút kedvenc körete és kacsa- és libacombkísérője a párolt lilakáposzta. Na de mitől lesz annyira finom?

A sült kacsához, libához, egyben sült sertésekhez, csülökhöz is imádjuk - ez a párolt lila- vagy vöröskáposzta! Isteni kísérő, és ha ezt választjuk, még a krumpli vagy rizsköret is elhagyható mellőle, így a kalóriákkal is spórolunk.

Íme egy alaprecept az elkészítéséhez:

Párolt lilakáposzta

Na de mitől lesz olyan finom savanykás-édeskés, roppanós, és egyben puha?

A lilakáposztáról:

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta ízében és textúrájában hasonló a zöld fejeskáposztához, azonban antioxidánsokban jóval gazdagabb. Sötétvörös vagy lilás színét az antocián adja, a talaj pH-értékétől függően változik. Tartalmaz még sok C- és A-vitamint, rostokat. Főzéskor javasolt ecetet adni hozzá, így megőrzi a vörös színét, különben kék lesz.

Szerintünk így lesz igazán finom:

1. Előkészületek

  • A fejnyi vöröskáposztát szabadítsd meg a külső leveleitől, vágd félbe, aztán megint félbe, és negyedenként reszeld le nagy lyukú reszelővel. A torzsát távolítsd el.
  • Rakd egy nagy tálba, sózd be, és tedd félre körülbelül fél órára.
  • Miután kiengedte a levét, nyomkodd ki, ésneki is eshetsz a párolásnak.

2. Párolás

  • Karamellizálj cukrot egy nagy lábasban - amikor szép barnaés sűrű, de nem túl égett,mehet rá a zsiradék, ami lehet napraforgóolaj, de legjobb a sertés- liba- vagy kacsazsír! (Vannak, akik rögtön a zsiradékon égetik acukrot, ez is jó megoldás.)
  • Tegyél hozzá lilahagymakockákat vagy -csíkokat.
  • Dobd a lábosba a reszelt káposztát is,forgasd össze a cukorral, zsiradékkal, hagymával.
  • Fűszerezd: borsozd, rakj hozzá őrölt köményt, ezek az alap fűszerei.
  • Önts alá kis vizet, párold jó fél óráig,közben néha kevergesd.
  • A végén önts hozzá sima vagy vörösborecetbőlpárpöttyet, hogy beállítsd az ízeket!

3. Extra tippek

  • Aki szereti, párolhat a káposztával együtt reszelt almát is, sőt, akár szalonnát is tehet hozzá...
  • Ha bírod, önthetszhozzá párolás közben vörösbort, nem fogja elrontani, azt tuti!
  • A fűszerezést variálhatod: mehet bele borókabogyó, picike fahéj, babérlevél, szegfűszeg vagy szegfűbors, csillagánizs, reszelt narancshéj is!
  • Darabolt naranccsal is megdobhatod, de akárerdei gyümölcsökkel is - pompás lesz!
  • Ecet helyett akár citromot is használhatsz!

TOVÁBBI RECEPTEKET ITT TALÁLSZ!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek