Először is a sonka főzőlevébe tegyünk hagymát, fokhagymát, egész borsot, egy köteg zellerlevelet és babérlevelet. Ezektől még finomabb lesz a főtt sonka és a lé további felhasználásából készülő ételek. Az alaplevet leszűrve hűtsük le, hogy a zsír a tetején megdermedjen, így könnyen leszedhetjük róla. Ettől a zsírtól sem kell feltétlenül megszabadulnunk, készíthetünk belőle főzelékhez rántást, süthetünk benne tojást. A leszűrt sonkalében finomabbra fő a tojás vagy a tészta, ugyanakkor zseniális alapja lehet a babfélékből, lencséből, burgonyából, káposztából készült leveseknek, főzelékeknek, egytálételeknek. Ami megmarad, azt fagyasszuk le, egy későbbi főzésnél még jól jöhet!
-
1.
Anyukám rakott tésztája -Sonkás rakott tészta 3.
-
2.
Rakott káposztás kocka
-
3.
Gyors tésztaszósz 2. - Sonkás-gombás
-
4.
Tarhonyaleves zöldséggel Iluska konyhájából
-
5.
Babkrémleves sonkachipsszel
-
6.
Kapros-tejfölös zöldbableves
-
7.
Zöldbabfőzelék buggyantott tojással
-
8.
Meleg sonkás újborsó saláta
-
9.
Vöröslencseleves magyarosan
-
10.
Részeges lencse
-
11.
Mustáros - tojásos lencsesaláta
-
12.
Paradicsomos krumpli Gizi konyhájából
-
13.
Húsgombócos savanyú káposzta
-
14.
Pirított kelkáposzta kolbásszal