Mert a túrótorta otthon a legfinomabb – így süsd meg!

Mindannyian ettünk már fűrészpor állagú és ízű túrótortát cukrászdában, viszont otthon általában jobban sikerül. Ezzel a recepttel egészen tutira mehetsz.

A két nagyobb csoportra osztható – sült és zselatinos – túrótorta ugyan konyhatechnikailag máshogy készül, de abban egyezik, hogy rossz alapanyaggal mindkettő tökéletesen elrontható.

A cukrászdák választékában régóta megtalálható a zselatinos túrótorta, aminek legtöbbször alig van túróra emlékeztető íze, és a tetején, szezontól függetlenül, betonkeménységű tortazselatinba ágyazva bogyós gyümölcsöket találunk. A másik verzió a sült túrótorta, ami jó esetben nincs kiszáradva, de krémesnek azért nem nevezhető, porlad, és ritkán van íze. Közben pedig otthon mégis sikerül finom túrós süteményeket készíteni, jóízűeket, nem szárazakat. De miért nem várható ez el a cukrászdáktól is?

Baszk túrótorta málnaöntettel, recept itt!

Tisztelet persze a kivételnek, a hiba az alapanyagokban keresendő. Kezdjük a legfontosabbnál, a túrónál.

Egy túrótorta akkor lesz krémes, ha a túró zsíros...

...ez pedig drágább, ezért a zsírszegény variációt használják a cukrászdák, és igyekeznek tejszínnel helyettesíteni a zsírt. Tehát jön a tejszín.

Na ez örök problémám, nem értem, miért olyan nehéz igazi "tejszín tejszínt" találni, ami se nem főzőtejszín, se nem habtejszín. Ezekben ugyanis adalékanyagok vannak, hogy a hab keményebb, a sűrítendő étel sűrűbb legyen. Karragén, guargumi, xanthan gumi…

Egyéb túrótortareceptjeinkből:

Citromkrémes túrótorta

Azt kell, hogy mondjam, ez a szülinapi torta most tényleg jól sikerült! Alul vaníliás piskóta, rajta lemon curd, és a végén egy jó vastag túrókrém. Ezt a fajta díszítést azért ...

Sernik, a lengyel túrótorta

Ami az amerikaiaknak a sajttorta, az a lengyeleknek a túrótorta, vagyis a sernik, ami ízvilágában nagyon hasonlít a mi túrós süteményeinkhez. Kevés recept van, ami miatt képesek vagyunk ...

A tiszta, jó zsíros, legalább 30% zsírtartalmú tejszín pedig verhetetlen sült ételekben.

Termelőknél megtaláljuk, de egy cukrász, aki nagy mennyiségben vásárol, ezt valószínűleg nem engedheti meg magának, különben nagyon drágán kellene adnia a termékeit. Ezért aztán nem is tejalapú tejszínt, hanem a még olcsóbb növényi tejszínt használja, aminek se az íze, se az állaga nem segít a süteményen. És végül ott a zselatin. Betonkemény, ízetlen és túl sok. A részletekről pedig, az igazi vaníliarúdról vagy kivonatról, az igazi citromhéjról és a szezonális gyümölcsökről már ne is beszéljünk.

Lássuk, hogy készül nálunk a baszk, málnaöntetes túrótorta:

Hozzávalók:

tehéntúró, krémsajt, habtejszín, cukor, tojás, finomliszt, málna.

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibéleljük a sütőformát.
  • A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, aztán a tejszínt, végül a lisztet is.
  • Az egészet beleöntjük a sütőpapírral kibélelt formába.
  • Kb. 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét - akkor jó, ha a belseje kicsit remegős.
  • Házi málnaöntettel tálaljuk.

Pontos receptet és leírást itt találtok!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szerző: Coook


Még több érdekes gasztrotartalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...