11 fagyizó a Balaton északi partján, ahol csuda gombócok várnak

Nincsen nyár és szabadság fagyi nélkül: ilyenkor még a diéta is vakációzni megy, nem kell ellenállni a kísértésnek. A jégkrémekkel és csavaros fagyikkal ellentétben mi a hagyományos változatokra szavazunk, akár tejes, akár sorbet, a gombócok és lapátos kenések világába kalauzolunk most, a magyar tenger hegyes-völgyes oldalára.

Akár a kisbisztrókkal és strandbüfékkel foglalkozó anyagainknál, most is az északi parton az erősebb a felhozatal. Régi, bevált cukrászdák, újhullámos fagyizók váltják egymást, a vanília-csoki-citrom szentháromság helyett olykor a rozmaring-mangó és maracuja-sós karamella kerül elő. Ezek a fagyizók nem okoznak majd csalódást, ha az északi parton kalandozunk.

Balatonalmádi: Amaretto

1996-ban indult az Amaretto története, mely mára már több városban is jelen van, Balatonalmádiban éppen kettő fagyizóval. Rendre díjakat visznek el az éves balatoni fagyiversenyen, 2023-ban például a homoktövises mangó aratott. Bármikor szívesen kérjük a törökmézet vagy a pisztáciás panna cottát is.

Rendre díjakat visznek el az éves balatoni fagyiversenyen / Fotó: Facebook

Balatonfüred: Füredi Fagyizó

Rendkívül igényes, újhullámosnak mondható, de valódi olasz hagyományokra támaszkodó a Füredi Fagyizó. A kétezres évek elején indultak, de haladván a korral, minden szezonban csak fejlődtek és fejlődtek, újítottak, hogy még magasabb szinten készíthessék hűvös édességeiket. Francia krémes, szőke zserbó vagy Bailey’s-es tiramisú vagy füredi mákvirág? Bármelyik jöhet!

Rendkívül igényes, újhullámosnak mondható / Fotó: Facebook

Balatonfüred: Bergmann

Győrben, 1939-ben indult a Bergmann históriája, ám Füredre csak a ‘90-es években érkezett meg egészen pontosan két cukrászda. Olyan hely, ami összehozza a múltat és a jelent, ahol a nagyival és a legkisebbik fagyievővel együtt érezhetjük jól magunkat. A retró beütést nyugodtan mondhatjuk inkább patinának. Fagyijaik közül mi a moszkauer süti inspirálta ízt, a tényleg ‘90-es éveket hozó Campari-narancsot és a kókuszt sós karamellel szeretjük a legjobban. Ráadásul kehelyben, a teraszon fogyasztva.

A retró beütést nyugodtan mondhatjuk inkább patinának / Fotó: Facebook

Zánka: Gyógynövény Fagylalt Műhely

Se színezék, se adalék nem kerülhet az új zánkai hely fagyijaiba. A természetességre törekszenek, rengeteg gyümölcs, zöldfűszer és magvak felhasználásával. Kertjükből emlékezetes a balatoni panoráma. A levendulás zserbót és az eper-bazsalikomot már kóstoltuk és abszolút izgalmasnak tűntek.

Se színezék, se adalék / Fotó: Facebook

Révfülöp: Móló Cukrászda

Révfülöp egyik legvonzóbb helye a Móló, ahol mindig nehezen döntünk, ha választani kell. A kiszolgálás a nagy forgalom ellenére szívélyes és türelmes, a fagylaltok pedig egytől egyig remekek, mindegy, hogy a sorbet vonalat vagy a krémesebbeket preferáljuk. A belga étcsoki, a sós mogyoró és a pisztáciás kávé talán a három kedvencünk.

Mindig nehezen döntünk, ha választani kell / Fotó: Facebook

Mindszentkálla: Kő fagyi?

A nagybetűs fagyi a Káli-medencében. Bohém és rusztikus, ugyanolyan kedves, mint az egész környék. Egy új életre kelt ház udvarába térhetünk be, hogy aztán a relatíve kevés ízből kiválasszuk az ínyünkre valókat. Szerintünk csalhatatlanok, de a rozét mindenképp érdemes megkóstolni, ahogy a mangó vagy a málna is szuperek.

A nagybetűs fagyi a Káli-medencében / Fotó: Facebook

Badacsony: La Téne Fagylaltzug

Csúcsminőség. Ez igaz a La Téne márkára, ha a sütiket, kávékat, szendvicseket, péksüteményeket és persze, ha a fagyit is vizsgáljuk. Dizájnos és nagyon ízléses minden, a jéghideg édességeknél sincs kompromisszum, kizárólag természetes komponensekből készülnek a fagylaltok. A túrógombóc kellően hűs, a yuzu-citrom felpezsdít, a fügés dió pedig mélyebb ízt hoz.

Csúcsminőség / Fotó: Facebook

Szigliget: Szigligeti Fagylaltozó

Tekergő sor a szigligeti vár mellett? Ez bizony a fagylaltozónál lesz, ami a környék és a turisták kedvence. Anno Várkávézó néven futott, sokan még így hivatkoznak rá. Kellemes a teraszukon múlatni az időt, és két gombóc után egy kis várakozás után végül kérni egy harmadikat is. A sós pisztácia mámorító, a vérnarancsért is sokan rajonganak, de mi a maracujás túrót is csípjük a népszerű fagyizóban.

Kellemes a teraszukon múlatni az időt / Fotó: Facebook

Balatongyörök: Promenád Kávéház

Idén öt éves a balatongyöröki Promenád, ami egy igazi multifunkcionális hely: kávézó, sütiző és persze fagyizó is. A Balaton és a badacsonyi szőlők ölelésében órákat el tudnánk pihengetni a teraszukon, mondjuk egy mogyorófagyi, egy ananász sorbet vagy a promenád fantázianevű finomságok társaságában.

Idén öt éves a balatongyöröki Promenád / Fotó: Facebook

Gyenesdiás: Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely

Nem véletlen a név, hiszen a bringakörút mellett található a fagyizó, minden megfáradt vagy éppen még energiával teli kerékpáros kedvenc megállóhelye, a Somogyi család szeme fénye. Renáta, a fagylaltmester sokat versenyzik, és rendre méltatják is munkásságát. Üdvözlendő, hogy minden fagyi allergénjeit feltűntetik, ez fontos és figyelmes. A vajkaramella, a gyenesdiós és a vörösboros gesztenye is kötelező ízek.

A Somogyi család szeme fénye / Fotó: Facebook

Keszthely: Jordanics Cukrászda

Keszthely belvárosában találjuk a Jordanicsot, ami már 55 éve fogalom erre. Ugyan ma már nem a család viszi, de értő kezekbe került és számos újítással, sok alázattal ismét felvirágoztatták a helyet. Van több retró íz is (pl. karamell vagy grillázs), de ha szilvás gombócot vagy egyéb izgalmas fantáziafagyikat kívánnák, az is kapható a régi-új Jordanicsban!

55 éve fogalom erre / Fotó: Facebook

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...