11 fagyizó a Balaton északi partján, ahol csuda gombócok várnak

Nincsen nyár és szabadság fagyi nélkül: ilyenkor még a diéta is vakációzni megy, nem kell ellenállni a kísértésnek. A jégkrémekkel és csavaros fagyikkal ellentétben mi a hagyományos változatokra szavazunk, akár tejes, akár sorbet, a gombócok és lapátos kenések világába kalauzolunk most, a magyar tenger hegyes-völgyes oldalára.

Akár a kisbisztrókkal és strandbüfékkel foglalkozó anyagainknál, most is az északi parton az erősebb a felhozatal. Régi, bevált cukrászdák, újhullámos fagyizók váltják egymást, a vanília-csoki-citrom szentháromság helyett olykor a rozmaring-mangó és maracuja-sós karamella kerül elő. Ezek a fagyizók nem okoznak majd csalódást, ha az északi parton kalandozunk.

Balatonalmádi: Amaretto

1996-ban indult az Amaretto története, mely mára már több városban is jelen van, Balatonalmádiban éppen kettő fagyizóval. Rendre díjakat visznek el az éves balatoni fagyiversenyen, 2023-ban például a homoktövises mangó aratott. Bármikor szívesen kérjük a törökmézet vagy a pisztáciás panna cottát is.

Rendre díjakat visznek el az éves balatoni fagyiversenyen / Fotó: Facebook

Balatonfüred: Füredi Fagyizó

Rendkívül igényes, újhullámosnak mondható, de valódi olasz hagyományokra támaszkodó a Füredi Fagyizó. A kétezres évek elején indultak, de haladván a korral, minden szezonban csak fejlődtek és fejlődtek, újítottak, hogy még magasabb szinten készíthessék hűvös édességeiket. Francia krémes, szőke zserbó vagy Bailey’s-es tiramisú vagy füredi mákvirág? Bármelyik jöhet!

Rendkívül igényes, újhullámosnak mondható / Fotó: Facebook

Balatonfüred: Bergmann

Győrben, 1939-ben indult a Bergmann históriája, ám Füredre csak a ‘90-es években érkezett meg egészen pontosan két cukrászda. Olyan hely, ami összehozza a múltat és a jelent, ahol a nagyival és a legkisebbik fagyievővel együtt érezhetjük jól magunkat. A retró beütést nyugodtan mondhatjuk inkább patinának. Fagyijaik közül mi a moszkauer süti inspirálta ízt, a tényleg ‘90-es éveket hozó Campari-narancsot és a kókuszt sós karamellel szeretjük a legjobban. Ráadásul kehelyben, a teraszon fogyasztva.

A retró beütést nyugodtan mondhatjuk inkább patinának / Fotó: Facebook

Zánka: Gyógynövény Fagylalt Műhely

Se színezék, se adalék nem kerülhet az új zánkai hely fagyijaiba. A természetességre törekszenek, rengeteg gyümölcs, zöldfűszer és magvak felhasználásával. Kertjükből emlékezetes a balatoni panoráma. A levendulás zserbót és az eper-bazsalikomot már kóstoltuk és abszolút izgalmasnak tűntek.

Se színezék, se adalék / Fotó: Facebook

Révfülöp: Móló Cukrászda

Révfülöp egyik legvonzóbb helye a Móló, ahol mindig nehezen döntünk, ha választani kell. A kiszolgálás a nagy forgalom ellenére szívélyes és türelmes, a fagylaltok pedig egytől egyig remekek, mindegy, hogy a sorbet vonalat vagy a krémesebbeket preferáljuk. A belga étcsoki, a sós mogyoró és a pisztáciás kávé talán a három kedvencünk.

Mindig nehezen döntünk, ha választani kell / Fotó: Facebook

Mindszentkálla: Kő fagyi?

A nagybetűs fagyi a Káli-medencében. Bohém és rusztikus, ugyanolyan kedves, mint az egész környék. Egy új életre kelt ház udvarába térhetünk be, hogy aztán a relatíve kevés ízből kiválasszuk az ínyünkre valókat. Szerintünk csalhatatlanok, de a rozét mindenképp érdemes megkóstolni, ahogy a mangó vagy a málna is szuperek.

A nagybetűs fagyi a Káli-medencében / Fotó: Facebook

Badacsony: La Téne Fagylaltzug

Csúcsminőség. Ez igaz a La Téne márkára, ha a sütiket, kávékat, szendvicseket, péksüteményeket és persze, ha a fagyit is vizsgáljuk. Dizájnos és nagyon ízléses minden, a jéghideg édességeknél sincs kompromisszum, kizárólag természetes komponensekből készülnek a fagylaltok. A túrógombóc kellően hűs, a yuzu-citrom felpezsdít, a fügés dió pedig mélyebb ízt hoz.

Csúcsminőség / Fotó: Facebook

Szigliget: Szigligeti Fagylaltozó

Tekergő sor a szigligeti vár mellett? Ez bizony a fagylaltozónál lesz, ami a környék és a turisták kedvence. Anno Várkávézó néven futott, sokan még így hivatkoznak rá. Kellemes a teraszukon múlatni az időt, és két gombóc után egy kis várakozás után végül kérni egy harmadikat is. A sós pisztácia mámorító, a vérnarancsért is sokan rajonganak, de mi a maracujás túrót is csípjük a népszerű fagyizóban.

Kellemes a teraszukon múlatni az időt / Fotó: Facebook

Balatongyörök: Promenád Kávéház

Idén öt éves a balatongyöröki Promenád, ami egy igazi multifunkcionális hely: kávézó, sütiző és persze fagyizó is. A Balaton és a badacsonyi szőlők ölelésében órákat el tudnánk pihengetni a teraszukon, mondjuk egy mogyorófagyi, egy ananász sorbet vagy a promenád fantázianevű finomságok társaságában.

Idén öt éves a balatongyöröki Promenád / Fotó: Facebook

Gyenesdiás: Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely

Nem véletlen a név, hiszen a bringakörút mellett található a fagyizó, minden megfáradt vagy éppen még energiával teli kerékpáros kedvenc megállóhelye, a Somogyi család szeme fénye. Renáta, a fagylaltmester sokat versenyzik, és rendre méltatják is munkásságát. Üdvözlendő, hogy minden fagyi allergénjeit feltűntetik, ez fontos és figyelmes. A vajkaramella, a gyenesdiós és a vörösboros gesztenye is kötelező ízek.

A Somogyi család szeme fénye / Fotó: Facebook

Keszthely: Jordanics Cukrászda

Keszthely belvárosában találjuk a Jordanicsot, ami már 55 éve fogalom erre. Ugyan ma már nem a család viszi, de értő kezekbe került és számos újítással, sok alázattal ismét felvirágoztatták a helyet. Van több retró íz is (pl. karamell vagy grillázs), de ha szilvás gombócot vagy egyéb izgalmas fantáziafagyikat kívánnák, az is kapható a régi-új Jordanicsban!

55 éve fogalom erre / Fotó: Facebook

Címlapkép: Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron:

Címlapról ajánljuk

További cikkek