Akár a kisbisztrókkal és strandbüfékkel foglalkozó anyagainknál, most is az északi parton az erősebb a felhozatal. Régi, bevált cukrászdák, újhullámos fagyizók váltják egymást, a vanília-csoki-citrom szentháromság helyett olykor a rozmaring-mangó és maracuja-sós karamella kerül elő. Ezek a fagyizók nem okoznak majd csalódást, ha az északi parton kalandozunk.
Balatonalmádi: Amaretto
1996-ban indult az Amaretto története, mely mára már több városban is jelen van, Balatonalmádiban éppen kettő fagyizóval. Rendre díjakat visznek el az éves balatoni fagyiversenyen, 2023-ban például a homoktövises mangó aratott. Bármikor szívesen kérjük a törökmézet vagy a pisztáciás panna cottát is.
Balatonfüred: Füredi Fagyizó
Rendkívül igényes, újhullámosnak mondható, de valódi olasz hagyományokra támaszkodó a Füredi Fagyizó. A kétezres évek elején indultak, de haladván a korral, minden szezonban csak fejlődtek és fejlődtek, újítottak, hogy még magasabb szinten készíthessék hűvös édességeiket. Francia krémes, szőke zserbó vagy Bailey’s-es tiramisú vagy füredi mákvirág? Bármelyik jöhet!
Balatonfüred: Bergmann
Győrben, 1939-ben indult a Bergmann históriája, ám Füredre csak a ‘90-es években érkezett meg egészen pontosan két cukrászda. Olyan hely, ami összehozza a múltat és a jelent, ahol a nagyival és a legkisebbik fagyievővel együtt érezhetjük jól magunkat. A retró beütést nyugodtan mondhatjuk inkább patinának. Fagyijaik közül mi a moszkauer süti inspirálta ízt, a tényleg ‘90-es éveket hozó Campari-narancsot és a kókuszt sós karamellel szeretjük a legjobban. Ráadásul kehelyben, a teraszon fogyasztva.
Zánka: Gyógynövény Fagylalt Műhely
Se színezék, se adalék nem kerülhet az új zánkai hely fagyijaiba. A természetességre törekszenek, rengeteg gyümölcs, zöldfűszer és magvak felhasználásával. Kertjükből emlékezetes a balatoni panoráma. A levendulás zserbót és az eper-bazsalikomot már kóstoltuk és abszolút izgalmasnak tűntek.
Révfülöp: Móló Cukrászda
Révfülöp egyik legvonzóbb helye a Móló, ahol mindig nehezen döntünk, ha választani kell. A kiszolgálás a nagy forgalom ellenére szívélyes és türelmes, a fagylaltok pedig egytől egyig remekek, mindegy, hogy a sorbet vonalat vagy a krémesebbeket preferáljuk. A belga étcsoki, a sós mogyoró és a pisztáciás kávé talán a három kedvencünk.
Mindszentkálla: Kő fagyi?
A nagybetűs fagyi a Káli-medencében. Bohém és rusztikus, ugyanolyan kedves, mint az egész környék. Egy új életre kelt ház udvarába térhetünk be, hogy aztán a relatíve kevés ízből kiválasszuk az ínyünkre valókat. Szerintünk csalhatatlanok, de a rozét mindenképp érdemes megkóstolni, ahogy a mangó vagy a málna is szuperek.
Badacsony: La Téne Fagylaltzug
Csúcsminőség. Ez igaz a La Téne márkára, ha a sütiket, kávékat, szendvicseket, péksüteményeket és persze, ha a fagyit is vizsgáljuk. Dizájnos és nagyon ízléses minden, a jéghideg édességeknél sincs kompromisszum, kizárólag természetes komponensekből készülnek a fagylaltok. A túrógombóc kellően hűs, a yuzu-citrom felpezsdít, a fügés dió pedig mélyebb ízt hoz.
Szigliget: Szigligeti Fagylaltozó
Tekergő sor a szigligeti vár mellett? Ez bizony a fagylaltozónál lesz, ami a környék és a turisták kedvence. Anno Várkávézó néven futott, sokan még így hivatkoznak rá. Kellemes a teraszukon múlatni az időt, és két gombóc után egy kis várakozás után végül kérni egy harmadikat is. A sós pisztácia mámorító, a vérnarancsért is sokan rajonganak, de mi a maracujás túrót is csípjük a népszerű fagyizóban.
Balatongyörök: Promenád Kávéház
Idén öt éves a balatongyöröki Promenád, ami egy igazi multifunkcionális hely: kávézó, sütiző és persze fagyizó is. A Balaton és a badacsonyi szőlők ölelésében órákat el tudnánk pihengetni a teraszukon, mondjuk egy mogyorófagyi, egy ananász sorbet vagy a promenád fantázianevű finomságok társaságában.
Gyenesdiás: Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely
Nem véletlen a név, hiszen a bringakörút mellett található a fagyizó, minden megfáradt vagy éppen még energiával teli kerékpáros kedvenc megállóhelye, a Somogyi család szeme fénye. Renáta, a fagylaltmester sokat versenyzik, és rendre méltatják is munkásságát. Üdvözlendő, hogy minden fagyi allergénjeit feltűntetik, ez fontos és figyelmes. A vajkaramella, a gyenesdiós és a vörösboros gesztenye is kötelező ízek.
Keszthely: Jordanics Cukrászda
Keszthely belvárosában találjuk a Jordanicsot, ami már 55 éve fogalom erre. Ugyan ma már nem a család viszi, de értő kezekbe került és számos újítással, sok alázattal ismét felvirágoztatták a helyet. Van több retró íz is (pl. karamell vagy grillázs), de ha szilvás gombócot vagy egyéb izgalmas fantáziafagyikat kívánnák, az is kapható a régi-új Jordanicsban!
Címlapkép: Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a helyeket is látogasd meg idén nyáron: