Megvan, melyek a legjobb éttermek Szlovéniában

A Gault&Millau kiadvány szakmai zsűrije idén is felkutatta Szlovénia legjobb éttermeit, és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztroélményekre éhezőket.

A 2023-as Gault&Millau kiadványban 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm kapott helyet, a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Megvan melyek a legjobb éttermek Szlovéniában

Szlovénia legjobb tradicionális ízeit díjazták

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:

Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommelier-nek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni

– fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.
A klasszikus szlovén babos krumpliragu savanyú káposztával (Jota)

Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott: „Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.”

Szlovén zöldfűszeres omlett (Frtalja)

Szlovénia hegyes-völgyes vidékén, a Vipava-völgyben kóstoltam először ezt a tojásos ételt, amit főleg ezen a környéken, de igazából az egész országban készítenek valamilyen ...

Szlovén mákos kalács (Potica)

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács ...

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

  • Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
  • Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
  • Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
  • JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
  • Mak, Maribor, 17/20 pont
  • Pavus, Laško, 17/20 pont
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
  • Strelec, Ljubljana, 17/20 pont
  • Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
  • A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
  • Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
  • Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
  • Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
  • Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
  • Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...