Megvan, melyek a legjobb éttermek Szlovéniában

A Gault&Millau kiadvány szakmai zsűrije idén is felkutatta Szlovénia legjobb éttermeit, és díjazta azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztroélményekre éhezőket.

A 2023-as Gault&Millau kiadványban 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm kapott helyet, a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Megvan melyek a legjobb éttermek Szlovéniában

Szlovénia legjobb tradicionális ízeit díjazták

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Ám idén két feltörekvő tehetség, Matej Tomažič és Ivica Evačić történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal:

Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommelier-nek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik hagyományok szeretetért, mint ahogy azt Matej Tomažič és Ivica Evačić esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni

– fogalmazott Mira Šemić, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.
A klasszikus szlovén babos krumpliragu savanyú káposztával (Jota)

Ahogy a korábbi években, úgy a Gault&Millau díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője, MSc. Maja Pak így nyilatkozott: „Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Ebben elengedhetetlen szerepe van az olyan nívós étteremajánlóknak, mint a Gault&Millau. Az új kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyet az autentikus, helyi kínálatot jelölik.”

Szlovén zöldfűszeres omlett (Frtalja)

Szlovénia hegyes-völgyes vidékén, a Vipava-völgyben kóstoltam először ezt a tojásos ételt, amit főleg ezen a környéken, de igazából az egész országban készítenek valamilyen ...

Szlovén mákos kalács (Potica)

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács ...

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

  • Hiša Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
  • Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
  • Ošterija Debeluh, 17.5/20, Brežice pont
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17/20 pont
  • JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
  • Mak, Maribor, 17/20 pont
  • Pavus, Laško, 17/20 pont
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
  • Strelec, Ljubljana, 17/20 pont
  • Az év chef díja nyertese: Janez Bratovž, JB Restaurant, Ljubljana
  • A jövő chef díja nyertese: Rok Martinčič, Gostilna Jež, Radeče
  • Hagyományos ízek chef díjat kapott: Matej Tomažič, Majerija, Vipava Valley, és Ivica Evačić, Hotel Marina Restaurant, Izola
  • Fiatal tehetség díjat kapott: Kristian Zule, Stara gostilna, Piran
  • Legjobb cukrász: Naser Gashi, La Ganache, Ljubljana
  • Legjobb POP hely: eVino Bar, Ljubljana
  • Legjobb sommelier: Miralem Junuzović, Bistro Štorija, Postojna
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...