A legjobb dolog, ami a muskotályos sütőtökkel történhet

Szereted a sütőtököt? Mutatunk egy izgalmas fajtát, amit lehet, hogy nem ismersz, de minden tökös receptet feldob majd!

Az őszi színek bearanyozzák a borongós napokat. Hála a csodás a természetnek, októberben számtalan sárga árnyalat melengeti a lelkünket - na meg a gyomrunkat is. Azok, akik szeretik a sütőtököt, ilyenkor aztán kiélhetik a szenvedélyüket.

Hogyan választunk általában sütőtököt?

Végtelenül egyszerű a menete, bemegyünk a boltba, és elvesszük a polcról a számunkra legszimpatikusabbat, vagy a piacon andalogva meghajlunk a kedvenc zöldségesünk választása előtt, aki már a tekintetünkből is kiolvassa, aznap épp mire van szükségünk. Akkor bizonytalanodunk el csupán, ha a lelőhelyünkön olyan újfajta tök kacsingat ránk, amelynek a külleme merőben eltér a megszokott sütnivalótól...

...ez bizony a MUSKOTÁLYOS SÜTŐTÖK:

Szép is, jó is

A muskotályos sütőtök (provence-i muskotály sütőtök)a nevét a kellemesen fűszeres illatának köszönheti. Héja művészien bordázott, puha, élénk színű, mérete lehet óriási is. Ugyan nem sokan vetemedünk a nevelgetésére, de a növénynek nincs nagy igénye, és a tök eltarthatósága is kiváló. Ráadásul a konyhában is sokoldalú. Kell ennél több egy töknek? Nem valószínű. Érdeme még, hogy kevesebb magot tartalmaz, mint a legtöbb fajta. Jó, ha nem érik túl, úgy kellemesebb az íze. Míg éretlen, sötétzöld, aztán ahogy érik, bézs árnyalatúvá vagy narancssárgává változik.

Miért együnk sütőtököt?

  • Azért, mert magas víztartalma miatt kevés kalória van benne. Persze nem ez a fő érv, hanem az, hogy sok-sok fontos összetevővel bír.
  • Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
  • Van benne antioxidáns is, ami segít megkötni a szabadgyököket – így óvva a sejtjeinket.
  • Csodás béta-karotinja A-vitamin formájában segít a fertőzések leküzdésében, és a látásunk, bőrünk megóvásához is hozzájárul.
  • C-vitamin-tartalma pedig az immunrendszert turbózza.

A legjobb, amit veled és a muskotályos sütőtökkel történhet, az az, ha egymásra találtok. Hosszú viszonynak ígérkezik, ugyanis a sütőtök nemcsak finom, hanem sokféleképpen elkészíthető. Mehet sós ételek mellé, de persze leves is készülhet belőle. Süteményekben is megállja a helyét, de lekváralapanyagnak is tökéletes.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...