Az őszi színek bearanyozzák a borongós napokat. Hála a csodás a természetnek, októberben számtalan sárga árnyalat melengeti a lelkünket - na meg a gyomrunkat is. Azok, akik szeretik a sütőtököt, ilyenkor aztán kiélhetik a szenvedélyüket.
Hogyan választunk általában sütőtököt?
Végtelenül egyszerű a menete, bemegyünk a boltba, és elvesszük a polcról a számunkra legszimpatikusabbat, vagy a piacon andalogva meghajlunk a kedvenc zöldségesünk választása előtt, aki már a tekintetünkből is kiolvassa, aznap épp mire van szükségünk. Akkor bizonytalanodunk el csupán, ha a lelőhelyünkön olyan újfajta tök kacsingat ránk, amelynek a külleme merőben eltér a megszokott sütnivalótól...
...ez bizony a MUSKOTÁLYOS SÜTŐTÖK:
Szép is, jó is
A muskotályos sütőtök (provence-i muskotály sütőtök)a nevét a kellemesen fűszeres illatának köszönheti. Héja művészien bordázott, puha, élénk színű, mérete lehet óriási is. Ugyan nem sokan vetemedünk a nevelgetésére, de a növénynek nincs nagy igénye, és a tök eltarthatósága is kiváló. Ráadásul a konyhában is sokoldalú. Kell ennél több egy töknek? Nem valószínű. Érdeme még, hogy kevesebb magot tartalmaz, mint a legtöbb fajta. Jó, ha nem érik túl, úgy kellemesebb az íze. Míg éretlen, sötétzöld, aztán ahogy érik, bézs árnyalatúvá vagy narancssárgává változik.
Miért együnk sütőtököt?
- Azért, mert magas víztartalma miatt kevés kalória van benne. Persze nem ez a fő érv, hanem az, hogy sok-sok fontos összetevővel bír.
- Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
- Van benne antioxidáns is, ami segít megkötni a szabadgyököket – így óvva a sejtjeinket.
- Csodás béta-karotinja A-vitamin formájában segít a fertőzések leküzdésében, és a látásunk, bőrünk megóvásához is hozzájárul.
- C-vitamin-tartalma pedig az immunrendszert turbózza.
A legjobb, amit veled és a muskotályos sütőtökkel történhet, az az, ha egymásra találtok. Hosszú viszonynak ígérkezik, ugyanis a sütőtök nemcsak finom, hanem sokféleképpen elkészíthető. Mehet sós ételek mellé, de persze leves is készülhet belőle. Süteményekben is megállja a helyét, de lekváralapanyagnak is tökéletes.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Nem is gondolnád, hogy a leghétköznapibb zöldségünk egy superfood...kitalálod, melyik?
Egy mindennapos használatú zöldség, amit levesbe, főételbe, köretbe, sőt még sütibe is tehetünk - ez a sárgarépa. Fogyaszd bátran és sokszor!
GrétiLegalább 8 okot mondunk, miért egyél minél több SÜTŐTÖKÖT a...
A sütőtök óriás karriert futott be, mert gyerekkorunkban még maximum bébipapikban találkoztunk vele, mára meg igazi sztár lett. Jön a szezon!
Brecz JuditEz a 7 legegészségesebb zöld levelű saláta
A zöld levelű saláták köztudottan nagyon egészségesek, de néhányan közülük igazi nagyágyúk a tápanyagok tekintetében.
Szász NóriVan 6 okunk arra, hogy akár naponta együnk CSONTLEVEST: nem...
Fogyaszt, segít elaludni, erősíti az ízületeket, táplálja a testet és lelket: a csontleves valódi csodaszer.
adminfotó: getty