A legjobb citrom, de nem is ismerik!

Létezik egy citrom, ami zamatos, lágy, fűszeres illatú és elképesztően finom, mégis alig ismerik. Segítünk, hogy legközelebb a zöldségesnél te se menj el mellette!

Meyer, a celebcitrom

A több napja uralkodó elképesztően csúfos, ködös és nedves idő rettentő lehangolóan hat a szervezetünkre. Én ilyenkor leginkább édességekkel igyekszem pótolni a boldogsághormonokat, úgyhogy igazi fénysugárként ért a hír, amikor Mautner Zsófi adott egy fülest, miszerint újra megjelentek a Meyer-citromok. Tavaly év elején elárasztották a külföldi gasztroblogokat a Meyer-citromos receptek és a megállíthatatlan ömlengés áradat, ami ehhez a gyümölcshöz társult. Hogy miben más ez, mint a többi? Legfontosabb tulajdonsága, hogy valahol a citrom és a narancs között van félúton, ami nem is csoda, hiszen feltehetően e kettő keresztezéséből született. A gyermek – hála az égnek – a szülőktől csak a pozitív tulajdonságokat örökölte: ízében inkább a citromhoz áll közelebb, de annál jóval visszafogottabb, kicsit édeskés-virágos. Színben narancsosabb, formáját tekintve kerekebb, felülete pedig simább, mint hagyományos társaié, ráadásul elképesztően fűszeres az illata. Ami a táskák között a Louis Vuitton, az a citromok között a Meyer.

Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Sokáig csak biodíszletként volt fellelhető a kínai kertekben, egészen addig, amíg az amerikai mezőgazdasági minisztérium 1905-ban úgy nem döntött, hogy érdemes lenne új növényfajokat begyűjteni Ázsiából. Frank Nicholas Meyert bízták meg ezzel a feladattal, aki igen tisztességesen elvégezte a munkát: több mint 2500 újdonsággal tért haza. Később róla nevezték el ezt a különleges citromot. Néhány éve robbant be újra a köztudatba, méghozzá Martha Stewartnak köszönhetően.

Oké, de hol lehet ilyet venni?

A legtöbb zöldségesnek fogalma sincsen arról, hogy milyen citromhibrid került a portékája közé, sőt, néha nem is tudják mire vélni ezt a "senemcitrom, senemnarancs" jelenséget, és selejtként árulják. Tavaly én éppen egy ilyen kofát fogtam ki a piacon, aki akciósan árulta. Megkérdeztem tőle, hogy mi a baj vele, erre azt mondta, hogy tulajdonképpen semmi, de igazából valami túlnemesített dolog lehet, mert nem tudja egyikként sem eladni. Mivel én szerencsére már láttam képet erről a túlnemesített „korcsról”, és az isteni illata is gyanús volt, biztosra vettem, mivel van dolgom - rögtön vettem is belőle három-négy kilót. A tanulság: ha valami elképesztő fűszeres illatot érzünk a citrusok környékén – és nem mellette ágaskodik a fűszernövény-polc – akkor az Meyer-citrom lesz!

Citromos-joghurtos gyümölcskenyér recept

Meyer-citrom a télikertből

Bizony, akár otthon mi magunk is termeszthetjük. Hihetetlenül bőtermő, és a citromok közül az egyik legkönnyebben nevelhető változat. Feltehetően a narancs és a citrom keresztezése miatt az alacsony és a magas hőmérsékletet is jól viseli. Nagyjából háromezer forint/kiló körüli áron juthatunk hozzá a növényhez.

Mindenbe Meyer-citromot!

Felhasználása gyakorlatilag megegyezik a hagyományos citroméval, de mégis más lesz tőle az elkészült étel. Nem önti el egyből a szánkat a tolakodó savanyúság, hanem sokkal lágyabb, összetettebb és kellemesebb. Éppen ezért érdemes kísérletezni vele, és olyan ételekre is reszelni a héjából vagy csepegtetni levéből, amihez nem feltétlenül használnák citromot - sokkal frissebbé és különlegesebbé tehetjük őket. Pizza, roppanó kevert saláta, alkoholos italok, tészták, rizottók – mindet egy csapásra fantasztikussá varázsolja! Arról már nem is beszélve, hogy a héja nagyon vékony, ellenben fantasztikusan húsos, ezért rengeteg levet tudunk belőle kipréselni.

Meyer lemon curd recept

Természetesen desszertekben is nagyszerűen megállja a helyét, sőt! Én most egy hipergyors gyümölcskenyeret készítettem belőle, amibe még egy kis maradék kandírozott citromhéjat is beledobáltam. Erre kentük a britek lemon curd névre hallgató citromos krémjét, amit pofon egyszerű elkészíteni és irtó jó. Ezek után mondja nekem valaki, hogy az angol konyha ehetetlen... Na most a kettő együtt szinte olyan érzést keltett a reggeli kávé mellett, mintha felkelt volna a nap a szánkban. Onnantól kezdve már nem foglalkozunk többet a Londont meghazudtoló ködös-esős időjárással, hanem azt érezzük, hogy ez a nap a miénk. Kipróbálása erősen ajánlott!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...