A legismertebb magyar bor a desszertek világában is tarol

Van kis hazánknak egy hatalmas büszkesége, egy igazi hungarikum, mondhatni, egy világsztár: a Tokaji Aszú. 

Egy igazán különleges bor, amely főként a desszertek világában megkerülhetetlen fogalom.

A Tokaji Aszú a legismertebb magyar bor, amely egy természetes, nemes édes bor. Szép kis nevét az aszúsodási folyamat után kapta, hiszen a sikere azon múlik, hogy hogyan aszalódnak a szőlőszemek. A tokaji borvidéken már évszázadok óta készítik, és a nemzetközi porondon is évszázadok óta jelen van. A legenda szerint XV. Lajos francia király egy pohár Tokajival kínálta meg Madame Pompadourt, hogy bevágódjon nála. De nemcsak ő ajándékozta előszeretettel ezt a finom bort azzal a céllal, hogy közelebb kerüljön egy nő szívéhez. Ferenc József császár minden hónapban ajándékozott egy palackot belőle Viktória királynőnek, aki ezt mindig eltette, és utolsó, szám szerint 81-ik születésnapján, 1900-ban már összesen 972 palack volt a gyűjteményében.

A Tokaji kedvelt művészi ihletforrás is, Joseph Haydn klasszicista osztrák zeneszerző például egyenesen rajongott érte, de megihlette Beethovent, Lisztet, Schubertet, Strauss-t, Goethe-t vagy épp Voltaire-t is.

Az aszú egy nagyon különleges bor, létrejötte tulajdonképpen a természet csodája. Nem véletlen ugyanis, hogy az aszú csak Tokaj-Hegyalján lett híres, itt ugyanis egy olyan mikroklíma uralkodik, hogy az aszúsodás évről évre jelentős mennyiségben tud bekövetkezni. A Tiszta és a Bodrog közelsége tovább kedvez a helyzetnek. A hosszú, meleg ősz a legideálisabb számára (és számunkra is). Fontos, hogy az aszúsodás akkor következzen be, amikor a szőlő már megérett, de a bogyók még épek. Az aszú leginkább furmintból készül, de a többi hegyaljai szőlőfajta is kiválóan képes aszúsodni.

Az aszú borok készítését napjainkban a hatályos tokaji borleírás szabályozza. A szüretkor az aszúszemeket egyesével, kézzel szedve válogatják ki, így többszöri szedés szükséges. Ezért sem tartozik az aszú az olcsó borok közé, hiszen nagyon munkaigényes. Az aszús címkéken található puttonyszám az aszúbor édességére, koncentrációjára utal. A jelenleg forgalomban lévő aszúk 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos aszúk lehetnek, a 2013-as szürettől viszont már csak 5 vagy 6 puttonyos aszúk készülhetnek. A puttonyszám az aszúkészítés hagyományos eljárásából ered, mely szerint egy gönci hordónyi (136 liter) borhoz vagy musthoz annyi puttony (kb. 25 kg) mennyiségű aszúszemet adnak, ahány puttonyos bort szeretnének belőle készíteni.

A Tokaji Aszú évtizedeken keresztül azt a szerepet töltötte be, hogy az emberek külföldi ismerősieknek vitték ajándékba, illetve ballagások, bankettek, családi koccintások megkerülhetetlen kelléke volt. Szerencsére ma már mindenki kezdi felismerni, hogy ez a különleges borfajta különleges bánásmódot igényel, és nem elégszünk meg ezzel az ósdi megközelítéssel. A Tokaji a világ egyik legjobb desszertbora, de persze ennél sokkal több is, hiszen tökéletes kísérője számos desszertnek, de például a kacsamájnak és a libamájnak is.

Épp ezért, ha olyan alkalom közeledik, amelyben szerepelni fog a torta vagy más különleges desszert, akkor a legjobban teszünk, ha a torta rendelésünkhöz vagy otthon készült tortánkhoz hozzáadunk egy üveg bort is, hiszen így csak fokozhatjuk az élvezeteket. De hogy az aszú tényleg igazi desszert, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy akár fő alapanyaga is lehet egy tortának.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

*A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

címlapkép: Édes Város

Címlapról ajánljuk