Lekvárt főzni nagyon jó! Most, hogy beérett az eper, szinte hetente tömhetjük új üvegekkel a kamrapolcot. És hogy ne vegye el túl sok időnket, megmutatjuk a legegyszerűbb módját!
Nem csak a nagymamáé a főszerep
A közhiedelem szerint a nagymamák hivatalos feladata az unokák elkényeztetése mellett a lekvárfőzés. Sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem kerülnek ebbe a státuszba, addig ugyan neki nem állnak, mert egy egész napjukat elvenné a gyümölcs tisztítása, a főzés, és akkor még nem is beszéltünk a dunsztolásról. Tény, hogy a művelet eredetileg a nyár és a gyümölcsszezon egyik legmacerásabb pontja volt, a népi kultúrában sok helyen összegyűltek ilyenkor a fiatalok és egész kis ünnepségeket rendeztek köré, hogy ha már úgyis röghöz vannak kötve, legalább egy kis zene és tánc legyen mellé.
30 perc alatt kész!
Na, de a módszerek változnak, segítségünkkel pedig fél órára redukálható a dzsem- lekvárkészítés (pedig biz' isten, részt vennék egy több napig tartó, zenés-táncos lekvárfőző fesztiválon!). Minden gyümölccsel működik, és eláll egy évig dunszt nélkül is. Szóval irány a piac vagy a szedd magad mozgalom. A nagyinak meg hagyjuk meg idén nyáron a pihenést vagy a kényeztetés más módját!
Hozzávalók 3 liter lekvárhoz
- 4,5 kg eper
- 90 dkg cukor
- 3 cs Dr Oetker dzsemfix
Elkészítés
- A gyümölcsöt (jelen esetben epret) mossuk át és csumázzuk ki.
- Felébe-harmadába vágjuk, és a főzésre szánt fazékba tesszük.
- Botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk a cukrot.
- Lassú tűzön felforraljuk, éppen csak addig, amíg bugyogni kezd.
- Hozzátesszük a dzsemfixet, lassan kavargatva még két percig főzzük.
- Előre sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetőt, és pár percre fejre állítjuk.
- Már mehet is a kamrába/polcra.