A legfinomabb panírféle, a japán tempura - Lakatos Márk mindent palacsintatésztába forgatott

A tavasz a zsenge zöldek időszaka. Ehetjük őket nyersen, de nincs annál fenségesebb, mint kisütni őket olajban! Lakatos Márkkal beszélgettünk a tempurálás rejtelmeiről.

Hogyan találkoztál először a tempurával?

Én mindig is imádtam a japán konyhát. Nemrég jöttem vissza a tokiói fashion week-ről, ahol mindenféle tempurált finomságot ettem, míg kint voltam. Japánban nagyon nagy kultúrája van a tempurának.

Szerintem sokan nem tudják, hogy a tempura nem sokban különbözik a palacsintatésztától. Azt látom, hogy az emberek valamiféle elérhetetlen ázsiai bűvöletnek tartják, te hogy vagy ezzel?

Ez egy olyan panírféle, ami ropogós, laza, légies, és akár húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, de még gyümölcsökhöz is baromi jó választás. Nagyon finom, izgalmas textúra. Voltaképpen ami jó kirántva, az tempurálva is tutira isteni lesz. Az alma vagy bodzavirág, de egy szép szelet tőkehal is nagyon finom így elkészítve. Csomó mindent kipróbáltam már, még a Konyhafőnökben is csináltam fürjcombot tempurázva.

Tempurázott zöldségek és tengeri hal remuláddal

Hogyan kell elképzelni ezt a tésztát? Bonyolult vagy egyszerű választás?

Azért szeretem, mert gyorsan elkészül, kevés lépésből. Csak összeöntöd az alapanyagokat - figyelsz arra például, hogy a jeges víz tényleg jeges legyen - , egyet kavarsz rajta, és kész is. Nem kell figyelni a csomómentességre, mint a tökéletes palacsintatésztánál, mert itt éppen az a lényeg, hogy csomós legyen a tészta. A klasszikus panírozásnak sok lépése van, itt csak belemártod a tésztába a sütni kívánt akármit, és dobod is az olajba, ahol pillanatok alatt ropogósra sül.

Lakatos Márk tempurareceptjétitt találod.

Rengeteg nemzet konyháját kedveled, de a magyarok sokszor bátortalanok, ha újításokban kell gondolkodjanak. Miért ajánlod ezt a japán ihletésű receptet?

Szerintem vállalkozó szelleműnek kell lenni, plusz akinél sok vendég jár, vagy nagy családi ebédeket, baráti összejöveteleket szokott tartani, az szereti, ha nem kell egész este a konyhában robotolnia. Ez a recept pont tökéletes az ilyen alkalmakra, hamar készen van, egyszerű, de mégis ötletes.

Nézd meg Márk többi receptvideóját is!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...