Ha kedvenceid a friss, kertben nyíló rózsák, a nyári virágillat, a szirmok selymessége, aromája, akkor mindezt a kenyeredre is kenheted, vagy mondjuk a süteményedre kanalazhatod – lekvár formájában! A jó hír, hogy csak pár fej rózsa kell hozzá, némi cukor, citromlé, víz és pektin.
Az eljárás gyors, egyszerű, a végeredmény pedig egy luxuslekvár, amit kanalazva a mennyben érezheted magad.
Mi kell hozzá?
- 200 gr illatozó rózsaszirom (akár lehullott rózsáé is)
- 600 gr cukor (fehér, barna, nád,eritrit, stb.)
- 50 ml frissen facsart citromlé
- 600 ml víz
- pektin (1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség – ebben az esetben a rózsaszirmok és a hozzáadott víz mennyiségét vegyük alapul - via)
Elkészítés:
Tegyük egy lábasba a megmosott, letépkedett rózsaszirmokat, adjuk hozzá a cukor harmadát, és masszírozzuk bele a virágokba, amíg össze nem esik, és levet nem enged. Adjuk hozzá a maradék cukrot is, a vizet és a citromlevet, és folytonos kevergetés mellett főzzük 20 percig.
Ezt követően mehet a pektin, amit egy kevés cukorral kikeverve hozzáöntünk a masszához, és forraljuk még 5-8 percig. Végezetül vegyünk ki egy picit a levéből, kanalazzuk egy kis tányérra, hagyjuk picit hűlni, és ha ujjal hozzányúlva ráncosodik, akkor már jó. A lekvárt sterilizált üvegekbe tölthetjük, és kész is!
Ehetjük süteményekre kanalazva, tejberizsre, panna cottára öntve, palacsintában, de magában vagy pirítóson is!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Az 5 legtutibb módszer: így sterilizáld a lekvárosüvegeket!
Melyik a legjobb megoldás az üvegek legegyszerűbb és legbiztosabb tisztítására befőzés előtt?
NosaltyHeti ételhoroszkóp: ez a nyári sütemény hozza el neked ma...
Ha nem tudod, mit süss, vagy egyszerűen csak jobb kedvre derülnél, válassz sütit a nyári gyümölcsök kínálatából, akár a csillagjegyednek megfelelően!
NosaltyKiderült, mennyivel fognak még drágulni idén a nyári gyümölcsök
Az előző évekhez képest idén kevesebb lesz a magyar gyümölcstermés. A kisebb mértékű kínálat miatt növekednek az árak, ráadásul nem is kicsit.
Nosalty8 házilag készített kovászos uborka, aminek lassan nekiállhatsz
Ha tartós meleget és sok napsütést mondanak, már indulhat is a kovászolás! Túl sok macera nincs vele, az eredmény pedig fenomenális lesz!
Nosalty