A tökfőzelék egy nagyon könnyen elkészíthető fogás, ami tökéletesen eltelít, mégsem nehezít el. Az alapanyagok miatt sem kell izgulnia az embernek, hiszen a legtöbb hozzávaló (a kapron és a tökön kívül) megtalálható a konyhában, csupán arra kell odafigyelnünk, ha van rá lehetőségünk, akkor használjunk friss kaprot. Semmiképp se hagyjuk ki a nyár legfinomabb fogását, a tökfőzeléket, amit a legtöbb gyerek is szívesen fogyaszt.
Mi kell hozzá?
1 közepes db vöröshagyma, 1 csokor kapor, 3 dkg vaj, 1 ek fűszerpaprika, 1 kg közönséges tök (gyalult), 1.5 dl víz, 1.5 dl tej, 1.5 dl tejföl, 1.5 evőkanál, finomliszt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint
A vöröshagymát és a kaprot felaprítjuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a kapor felét, 1-2 percig kis lángon kevergetjük. Hozzáadjuk a tököt, majd felöntjük a tejjel és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és lefedve főzzük 15 percig. A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd adunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe. Hozzáadjuk a kaprot, megkeverjük, még egyet rottyantunk rajta.
Még több tökéletes recept: